Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Az ősegyházak miért szektázzák...

Az ősegyházak miért szektázzák le a nem ősegyházakat?

Figyelt kérdés
például tapasztaltam, hogy egy református pap leszektázta a pünkösdi egyházat, illetve általánosságban is beszélt a nem ősegyházakról. miért kell az egyház szabályaira alapozni? Jézus az út, nem pedig az xy egyház.
2012. okt. 12. 19:07
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

A kis szekták miért sátánistázzák le az ősegyházakat?:P

Egyébként teljesen igazad van. Csúnya dolog egymást bántani és valóban Jézus az út. A gyülekezetek és egyházak nem arra vannak, hogy dogmákat hozzunk létre, különcködjünk, keménykedjünk stb...

Emberek azért gyűlnek össze jobb helyeken, hogy hallgassák az igét, együtt legyenek, segítsék egymást stb...

Két ellentétes tanítás viszont nem lehet igaz. Ebből van a fő probléma. Mindenki máshogy értelmezi a dolgokat.

Bár szerintem nem lehet máshogy, ezért nem értem. Én úgy gondolom nekem van igazam. Gondolom a többiek is ezt hiszik magukról.

2012. okt. 12. 19:23
 2/8 anonim ***** válasza:
64%
Nem azért, de néhány száz éve még a református egyház is eretnekségnek számított, ugyhogy nem tudom, miről is beszélt az a pap.
2012. okt. 12. 19:42
 3/8 anonim ***** válasza:
33%
Ez csak a mérhetetlen beképzeltség, kevély dölyf mondatja bármely egyház, gyülekezet részéről a másikra. Az a kivagyiság, hogy mindenki más hülye rajtunk kívül. Alantas emberi tulajdonság, még akkor is, ha nem egy ember, hanem egy csoport követi el.
2012. okt. 12. 19:43
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

1. A református egyház (és vele a katolikus, evangélikus, stb.) nem ősegyház, hanem történelmi egyház.

2. A szekta a sequi latin szóból ered, ami annyit jelent, hogy követni, vagyis azon csoportok nevezhetők (ebben az értelemben szektának, amelyek kiválva az egyházból, egy új (általában önjelölt) vezetőt követnek - szembemenve a hivatalos egyház álláspontjával. Ugyanakkor általában azokat nevezzük egyébként szektának, amelyek a saját kizárólagosságukat hirdetik. A pünkösdieket nem gondolom szektának, de sajnos tény és való, hogy sok pünkösdi csoport mutat szektás jeleket - pl. amikor különböző kegyelmi ajándékokat nélkülöző keresztyének hitét megkérdőjelezik. Ezért van az, hogy sokan azonosítják őket is a szekta fogalmával.

Egyébként pedig valamiféle szabályokra kell alapozni, mert máskülönben káosz lesz. Azt mondod, Jézus az út. Ok, alapozzunk Jézus szavaira, de ha te máshogy érted Jézus szavait, mint én, akkor most kinek van igaza? Hisszük azt, hogy Isten az ő igazságait az egyházban jeleníti meg. Ezért kell (többek között) az egyház, és ezért kell (többek között) az egyházban közösségi életet élni.

Egy református lelkipásztor

2012. okt. 12. 21:24
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Hadd védjem meg a reformátusokat, katolikusként, először is pontosítás kedvéért náluk nem papok vannak, hanem lelkészek.

Másodszor meg a szekta olyan kisebb közösséget jelent, ami valamiben eltér a többségtől. Ez nem sértés, ez tény. Nézzük meg, hogy hány hívőt számlálnak a reformátusok, és hány hívők ez a sok kis szekta.

És igen, Jézus az út, de nem mindegy, hogy az ő tanítását mire használják fel. Sok szekta pl. félreértelmezi szándékosan a Szentírást, és fanatikussá teszik a híveiket, és most direkt nem mondok neveket, hogy ne legyen veszekedés. Amúgy meg nem árt, ha szabályozzuk a tanítást, hiszen ezeket a szabályokat mi arra alapozzuk, hogy évszázadok óta működik. Nem értelmezheti mindenki úgy pl. a Bibliát, ahogy neki tetszik, mert az nem lesz hiteles.

2012. okt. 12. 21:25
 6/8 anonim ***** válasza:

azért amiért a farizeusok is le szektázták az apostolokat.

A szekta szó különben azt jelenti: Krisztus tanításától eltért felekezet.

Nos ennek fényében van egy pár szekta, ne is kevés, de persze nem egy keresztény dolga ítélkezni ezt a teremtő hivatott megtenni.

2012. okt. 13. 00:22
 7/8 mustafa33 ***** válasza:
Amiért egy JT vagy HGY-s egyetlen igaz ősegyháznak hirdetve a sajátját leszektázza például a katolikus egyházat.
2012. okt. 13. 00:33
 8/8 eric_one ***** válasza:
Az "egyház" szó, eredeti tartalma szerint nem egy konkrét szervezetet jelöl, hanem egy szervezetek feletti szellemi valóságot. Amelyet igazából Jézus Krisztus tud és az Atya hogy kik tartoznak abba bele. Ez tulajdonképpen több felekezet határain átívelő közösség, amit a Biblia Jézus Krisztus testének mondja. S ennek a testnek vagyunk a tagjai, molekulái.
2012. okt. 13. 19:06

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!