Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Németországban európai mércéve...

Németországban európai mércével magas a vallásosak aránya?

Figyelt kérdés
2012. okt. 10. 16:17
 1/10 anonim ***** válasza:
93%

Itt ábécésorrendben megtalálod az összes országot, bogarászhatsz kedvedre:

[link]

Jó böngészést. :)

2012. okt. 10. 17:53
 2/10 anonim ***** válasza:
74%

Na a fenti listát inkább felejtsd el. Ha érdekel, a wikipédián olvasgass, ott valós adatokból dolgoznak.

Kb. 60% tartozik valamilyen keresztény felekezethez, 5% muszlim.

25% körüli a becsült ateisták száma.

Egyébként én németországban élek, és annyit fűznék hozzá, hogy itt erősebb a kereszténység, mint magyarországon pl.; jóval több keresztény ünnep maradt meg, többen járnak templomba is - bár inkább az öregek. A középkorúak többnyire vívódnak a vallással, ugyanis itt elég magas az egyházadó pl., valamint ők látják, milyen szinten tűnik el a vallás (40 éve pl. még tök normális volt a ház minden szobáját megszenteltetni pappal, és mindenhol keresztet tartani) - sokan vívódnak, hogy kilépjenek-e mert nem biztosak benne, hogy ÍGY hisznek istenben - magyarán nem ateisták, viszont nagyon sokan csalódtak vagy csalódnak a keresztény egyházban.

A fiatalok körében szerencsére terjed az ateizmus, mivel már nem részesülnek vallásos neveltetésben - igaz, náluk van hittanóra az iskolában, de hát ez a legtöbbet inkább a vallás ellen hangol, mint felé...

Sok helyről hallani azt a véleményt, hogy az ateisták száma csak növekedni fog a jövőben, főleg a keresztény egyházak botrányai miatt, és amiatt, hogy a kutya sem akarja az egyházadót fizetni itt már, valamint hogy a mostani ateisták, fiatalok gyermekei SEM fognak vallásos neveltetésben részesedni, a papokból hiány van, a mélyen vallásos öregek pedig ki fognak halni.

Még valami ami viszont jellemző: államilag szigorúan veszik az egyházi ünnepeket, ilyenkor hangos zenét játszani csendháborítás, éjfél után zene sem szólhat sehol. Ami még a vallás mellett szól az az, hogy sok a köznyelvbe beépült vallásos forma, melyet olyanok is használnak meggondolatlanul, akiknek semmi köze a valláshoz, pl. "grüß Gott" egy elfogadott köszöntési forma, szinte minden idős/középkorú ember így köszön.

2012. okt. 11. 12:25
 3/10 anonim ***** válasza:
93%

"Na a fenti listát inkább felejtsd el. Ha érdekel, a wikipédián olvasgass, ott valós adatokból dolgoznak."

Ezt bebuktad, cicabogár; kukucs csak bele a Wikibe:

[link]

A táblázat alatti forrásmegjelölés: "Forrás: The World Factbook 2008."

Tehát ugyanaz a CIA-honlap, mint amit én ajánlottam. :)

Sziamia. :)

2012. okt. 11. 13:10
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Akkor az pl. hogy lehetséges, hogy a te felmérésed alapján a svédek 87%-a vagy mennyi LUTHERÁNUS...

Máshol pedig összesítésben írnak 70%-ot és legalább 20-25 % ateistát? :)))

pl. az ilyen torzítások tűntek fel az általad linkelt statisztikában.

Valószínű amúgy, hogy ez annak köszönhető, hogy esetlegesen a megkereszteltek stb. számát veszi alapul, ami mint tudjuk távolról sem arányos a vallásosokéval (önbevallás alapú)...

2012. okt. 11. 14:07
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Hát, én azt nem tudhatom, édes, jó Lajosom... :D

Csak azt tudom, hogy pár hónapja pontosan a Wikiről jutottam el a CIA honlapjára; azóta linkelgetem lelkesen, mint eléggé megbízhatónak tűnő forrást. :)

Egy "apróság": ha megnézed a táblázat adatait, a honlap szerint ezek a 2009-re becsült adatok; ennél frissebbet eddig nem találtam. Tehát innen is eredhet némi eltérés.

Egyébként meg azt is nagyon jól tudom, hogy elég magas lehet azok aránya, akiknek igazából nem sok közük van a valláshoz: megkeresztelték őket csecsemőkorukban, és esetleg nagy ünnepeken eljárnak a templomba, vagy még akkor sem. De esetükben szerintem nem lehet tudni, hogy mennyien hisznek Istenben, és mennyien nem. És még tudnám ragozni, de nem teszem. :)

2012. okt. 11. 16:27
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Hadd ne legyek már Lajos, nő vagyok :D:D
2012. okt. 11. 16:49
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Azt meg én nem tudhattam. :D

Hajnalka :D

[Ha esetleg nem vágod: Família Kft.]

2012. okt. 11. 17:28
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
Nem vágom, de lecsekkolom akkor már :D:D:
2012. okt. 11. 18:06
 9/10 anonim ***** válasza:
52%

Nyugodtan, tessék:

http://www.youtube.com/results?search_query=fam%C3%ADlia+kft..

Jó szórakozást. :)

2012. okt. 11. 18:15
 10/10 anonim ***** válasza:
Nos, mizu? Tetszett a sorozat, vagy kérsz másikat? :D
2012. okt. 19. 10:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!