Írnátok néhány muszlim szokást, és ünnepet?
Nincsen szó lekicsinylésről. Azt hogy zsidó hagyomány, azért írtam mert egyszerűen az. Miért nevezném másnak?
A moszlimok elismerik prófétának Ábrahámot, Mózest, Jézust, és a próféták pecsétjének (utolsónak aki lezárja a sort) Mohamedot tartják.
A zsidó előzményt a vallásban is elismerik és a zsidóság testvérvoltát is Ábrahám → Izsák + Iszmael.
A naptárt illetően Mohamed elvetette a "zsidó hagyományt" is és az "arab hagyományt" is. Az arab naptárban előforduló szökő hónapot pedig kimondottan betiltotta.
Kisebbségi lévén magam is, megértem az érzékenységedet, de most ez nincs helyén.
Szerintem ez elég egyértelmű parancs arra az Úrtól, hogy mikor legyen az év kezdete:
II. Móz. 12:1. Szólott vala pedig az Úr Mózesnek és Áronnak Égyiptom földén, mondván: 2. EZ a hónap LEGYEN néktek a hónapok elseje; ELSŐ legyen ez néktek az esztendő hónapjai között.
...
Mikor?
13....3. És monda Mózes a népnek: Megemlékezzél e napról, melyen kijöttetek Égyiptomból, a szolgálatnak házából; mert hatalmas kézzel hozott ki onnan titeket az Úr; azért ne egyetek kovászost. 4. Ma mentek ki, az Abib (kalászok) hónapban.
Megjegyzem a rabbinikus a zsidóság is eltértek ettől, mert ők a "polgári újévet" a hetedik hónapra tették, ami a valamikor őszre esik, és az ünneplik is.
Tisztelt előző, én nem vitatom azt amit írsz a zsidó naptárhasználatról és annak alapjairól.
Elnézést kérek, ha valakit sértettem azzal hogy hagyománynak neveztem Izrael Istenének parancsait, nézd el nekem meshugénak, hogy nem értek ehez, de ezzel nem foglalkoztam és nincsenek erről bővebb ismereteim. Ezért nincsen szándékomban az Izraelita hit tételeiről, parancsolatairól és vallási törvényeiről vitázni.
A kérdés a moszlim szokásokra és ünnepekre vonatkozott és azzal összefüggésben az iszlám időszámításra. Mivel ebben volt néhány szerény ismeretem, ezeket közzé tettem, hogy akiket érdekel olvashassanak erről is.
Tényeket közöltem, nem minősítettem sem a iszlám sem más vallás parancssait. Nem tehetek róla, hogy Muhammad próféta nem vette figyelembe azokat a parancsolatokat amiket Mózes próféta kapott. Sajnálom.
És még egyszer bocsánatot kérek.
Salom uvracha.
Kedves musztafa!
Köszönöm és elnézést ha kicsit jobban szókimondó voltam, vagy vitát indukáló, így ismeretlenül, de nekem sem állt szándékomban senki hitét támadni (még ha úgy is tűnne), csak az igazság és az ahhoz való ragaszkodás az, ami miatt szóltam. Ez nekem mindig is probléma a muzulmán (és végülis a modern keresztény) hozzáállásban az Isten törvényéhez, amit én örök érvényűnek tartok, és ami szerény véleményem szerint meghatározza, mi a vétek, és mi a nem, még társadalmi szinten is.
Azt azért el kell mondanom, hogy az Isten Felkentjében hívő, őt követőnek tartom magam, akit Jézussal azonosítok, test szerint a nemzetek közül, konkrétan magyar (nem zsidó, hanem bolgár felmenőkkel)
Üdv
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!