Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jehova Tanúi! Voltatok auguszt...

Jehova Tanúi! Voltatok augusztus 20. -án tűzijátékot nézni?

Figyelt kérdés

2012. aug. 28. 20:26
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
89%

az egyik felük szerint tűzijátékot nézni is bűn merthogy államalapítás ünnepéhez kapcsolódik, másik fele nem tud erről és elmegy. de sztem nincs abban semmi rossz ha megnézi az ember. ez kb olyan mintha karácsony környékén nem venne az ember szaloncukrot (pedig ilyenkor van a legtöbb az üzletekben a legolcsóbban) mert azt a fára szokták rakni... csak szőrszálhasogatás.

szokták említeni, hogy a zsidó farizeusok mennyire kisarkították a törvényeket anno és mind máig. kísérteties a hasonlóság...

2012. aug. 28. 20:40
 2/22 A kérdező kommentje:
Nem mellesleg, születésnap is :)
2012. aug. 28. 22:19
 3/22 anonim ***** válasza:
26%

Hogy egyes testvérek miért engednek meg maguknak bizonyos dolgokat, azért az egyén felel.(De ez igen ritka)

Nem kárhoztathatjuk egymás lelkiismeretét.

Én 21 éve szolgálom Jehovát, és soha ne alkudtam meg ilyen téren, jól lehet néha megfosztottak némely járandóságomtól,((fizetésemelést csak Én nem kaptam, mert nem köszöntöttem fel a névnapján a főnökömet)) de a lelkiismeretem tiszta maradt ami többet ér bármennyi pénznél.

Akiket itt a környezetembe ismerek senki nem ment el a tűzijátékot megnézni, Én sem, s nem érzem, hogy bármiről lemaradtam volna :)

Egyébként biztosan mondhatom, hogy nagyon szép látvány a szemnek, de annyira nem érdekel.:)

A tűzijátékról szóló néhány gondolatot szeretnék ide írni.

A káprázatos tűzijáték: :)

AZ OLIMPIAI játékok megnyitóján az ünneplés elmaradhatatlan velejárója a tűzijáték. Színpompás fényjátékkal emlékeznek a függetlenség napjára az Egyesült Államokban, a Bastille napjára Franciaországban, az államalapításra Magyarországon, és így ünneplik a szilvesztert a világ szinte valamennyi nagyvárosában.

Mikor kápráztatta el először az emberiséget a tűzijáték? És hogyan nyilvánul meg az emberi találékonyság ebben a pompás parádéban?

Ázsiai hagyomány

A legtöbb történész egyetért abban, hogy a kínaiak találták fel a tűzijátékot az időszámításunk szerinti X. század környékén. Ázsiai vegyészek ez idő tájt jöttek rá, hogy ha a salétromot (kálium-nitrátot) kénnel és faszénnel vegyítik, az eredmény egy robbanékony keverék lesz. Nyugat-európai felfedezők, például Marco Polo, vagy talán arab kereskedők voltak azok, akik magukkal hozták Európába ezt a könnyen robbanó anyagot. A XIV. századra már Európa-szerte ámulatba ejtették a közönséget a lenyűgöző tűzijátékok.

A robbanópor amellett, hogy elkápráztatta Európát, átírta a történelmét is. A hadászatban puskaporként vált ismertté ez az anyag, amelyet ólomlövedékek kilövéséhez, várfalak felrobbantásához használtak, és arra, hogy politikai hatalmakat döntsenek meg. „ A középkori Európában a tűzijáték a katonai robbanószerekkel együtt terjedt nyugat felé, s békeidőben a katonai pirotechnikusokat bízták meg az ünnepi vagy győzelmi tűzijátékok előkészítésével” — írja a Britannica Hungarica.

Mindeközben a kínaiak nem igazán törődtek azzal, hogy a puskaport pusztításra is bevethetnék. A XVI. században egy Kínában élő olasz jezsuita misszionárius, Matteo Ricci ezt írta: „ A lőfegyverek használatában a kínaiak nem jártasak, és háború idején csekély mértékben vetik be a tüzérséget. Ellenben hatalmas mennyiségű salétromot emésztenek fel a köztéri játékok és az ünnepek tűzijátékai. A kínaiak rajonganak az ilyen látványosságért . . . Utolérhetetlenek a tűzijáték-készítésben.”

A kulisszatitkok

A korai tűzijáték-készítőknek a szakértelem mellett minden bizonnyal bátorságra is szükségük volt a kísérletezgetéshez. Felfedezték, hogy a durva szemcsés puskapor viszonylag lassú égésű, ám a finommá zúzott lőpor robbanékony. Rakétákat kezdtek gyártani bambusz-, illetve papírrudakból, amelyeknek az egyik végét lezárták, majd durva szemcsés puskaporral megtömték a rudak alsó részét. Amikor a lőpor meggyulladt, a nagy sebességgel terjedő gázok kiáramlottak a rúd nyitott végén, kilőve a lövedéket az égbe. (Ezt az alapelvet alkalmazzák napjainkban is, amikor asztronautákat lőnek fel az űrbe.) A rakéta felső részét finom puskaporral töltötték meg. Ha minden jól ment, a lövedék nagyjából a röppályája csúcsán robbant fel.

Évszázadok folyamán a tűzijáték gyártási folyamata jóformán semmit sem változott, magát a látványt azonban továbbfejlesztették. Az ázsiaiak már kezdettől fogva tudták, hogyan készítsenek csak fehéren vakító, vagy aranylóan izzó tűzijátékot. Az olaszok vittek színt a tűzijátékba; a XIX. század elején ők fedezték fel azt, hogy ha a puskaport kálium-kloráttal vegyítik, a keletkezett keverék égés közben elegendő hőt termel ahhoz, hogy a fémelemeket gázokká alakítsa, beszínezve a lángokat. Ma stroncium-karbonátot használnak a vörös színű lángokhoz, a vakító fehér szín eléréséhez titánt, alumíniumot és magnéziumot, a kék színhez rézvegyületeket, a zöldhöz bárium-nitrátot, a sárgához pedig nátrium-oxalátot tartalmazó vegyületet.

A számítógépek alkalmazása még látványosabbá teszi a tűzijátékokat. A kézigyújtás helyett a pirotechnikusok számítógépes vezérléssel, elektronikusan gyújtják meg a petárdákat, a zenei aláfestés ritmusához pontosan időzítve a robbanásokat.

Vallási kötelékek

Ahogyan azt a jezsuita misszionárius, Ricci megfigyelte, a tűzijáték szerves részét alkotta a kínai vallásos ünnepeknek. A Popular Mechanics című folyóirat magyarázata szerint a tűzijátékot „a kínaiak azért találták fel, hogy elűzzék a démonokat újévkor és más ünnepi alkalmakkor”. Howard V. Harper a Days and Customs of All Faiths című könyvében ezt írja: „ Az emberek már a korai pogány időktől kezdődően fáklyát ragadtak és máglyát raktak a nagy vallási ünnepségeiken. Nem meglepő, hogy a tűzijáték színes, szemkápráztató és magától röpködő fényeit ünnepeik részévé tették.”

Nem sokkal azután, hogy a névleges keresztények átvették a tűzijátékot, védőszentet választottak a tűzijáték-készítőknek. A The Columbia Encyclopedia kijelenti: „ A legenda szerint [Szent Borbálát] az apja egy toronyba záratta, majd megölte, amiért a lány keresztény hitre tért. Az apját villám sújtotta, és ebből adódóan vált Szent Borbála a tüzérek és tűzijáték-készítők védőszentjévé.”

Nem számít a költség

Akár vallási, akár világi ünnepről van szó, úgy tűnik, a közönség egyre látványosabb tűzijátékra éhezik. Ricci így jellemezte az egyik XVI. századi kínai tűzijáték-bemutatót: „Nankingban tartózkodtam, amikor a kínaiak az év első hónapját ünnepelték, a legjelentősebb ünnepüket, és szemtanúja voltam egy tűzijátéknak. Számításaim szerint annyi lőport használtak fel, amennyi elég lett volna egy éveken át tartó, jelentősebb háború vívására.” A bemutató költségéről ezt írta: „Látszólag nem törődnek azzal, mennyibe is kerülnek a tűzijátékok.”

Az azóta eltelt évszázadok alatt nem sok minden változott ezen a téren. 2000-ben egyetlen ünnepség alkalmával a sydneyi Harbour hídról 20 tonna petárdát lőttek fel a kikötő partján ünneplő 1 milliós vagy ennél is nagyobb számú közönség szórakoztatására. Ugyanebben az évben az Egyesült Államokban 625 millió dollárt költöttek közel 70 000 tonna petárdára. Csakugyan számos kultúrában elkápráztatja az embereket a tűzijáték. Ma is igaz, hogy az emberek látszólag nem törődnek azzal, mennyibe is kerül.

2012. aug. 29. 08:00
 4/22 anonim ***** válasza:
83%

ma 08:00

szóval ezek miatt kifogásolható? mert a puskaport ölésre is használják meg vallási ünnepeken?

hallottam, hogy Amerikában egy ember egy szál kolbásszal megfojtott pár embert, mert Isten erre kérte (szerinte), aztán imádkozott felettük.

Szóval a tűzijátékos logika alapján Jehova Tanúi ezentúl nem ehetnek kolbászt ;)

2012. aug. 29. 09:45
 5/22 anonim ***** válasza:
78%

3. hozzászóló

nem értem, hogy írhatsz számítógépről, amikor mennyi gonoszságot követtek már el a hackerek... mennyi pénzt loptak vele, mennyi mindent tettek tönkre...

2012. aug. 29. 12:09
 6/22 anonim ***** válasza:
6%

Azt hiszem a leírtak szerint senki nem értette a lényeget.

Nem minden arany ami fénylik.

Ugyan ez a helyzet a karácsony megünneplésével.Szép a feldíszített fa és szép a szeretet meg az ajándékozás is.

De azért nem ünnepeljük mert nem keresztény tanítás.

Ajándékozni bármikor lehet, szeretni mindig kell.

Szép a szemnek a tűzijáték.

De evvel nem segítem előre Jézus tanítását, mert világi ünnepen gyönyörködnek benne.

iszonyú pénzekbe kerül ami tisztességtelen, mert ezeket a pénzeket költhették volna értelmesebb dolgokra.

Amíg gyönyörködsz ebben a sokba kerülő játékban gondolsz azokra, akik éheznek?

Sok minden van e mögött az emberek lelkiismerete pedig alszik, míg játszanak a tűzzel!

2012. aug. 29. 13:43
 7/22 anonim ***** válasza:
33%
Amikor írsz a számítógépeden, nem gondolsz bele, hogy annak az árából hány éhező gyereknek lehetne kenyeret venni? Rájuk nem gondolsz? Most legalább egy tucatnyi éhező kisgyerek bolyong korgó gyomorral az utcán, közben meg ilyen luxusra is telik neked.
2012. aug. 29. 13:58
 8/22 anonim ***** válasza:
16%

Hát ez az amit úgy hívnak, tudatlanságból való rágalmazás.

Ezt a számító gépet egy olyan szakember állította össze nekem ingyen aki ért az ilyen gépekhez, mert a munkámhoz szükségem van rá.

Nem vadonat új és nem üzletben vettem.Úgy van különböző alkatrészekből össze szerelve működésre.:)

A monitort pedig egy selejtezésből kaptam.:)

Zsömle /lány

2012. aug. 29. 18:25
 9/22 anonim ***** válasza:
20%

"De evvel nem segítem előre Jézus tanítását, mert világi ünnepen gyönyörködnek benne. "

Picikét tanuljál még zsömle lány!

"Magyarországon minden év augusztus 20-án I. István király szentté avatásának napját ünnepeljük."

Ez mióta világi ünnep?!

2012. aug. 29. 20:24
 10/22 anonim ***** válasza:
17%

Az igaz keresztények semmilyen világi ünnepben nem vesznek részt.

Ez alól nem kivétel semmilyen állami ünnep sem.A keresztények Jézus királyságának alattvalói, és nem István egy tökéletlen király vagy egy miniszter elnök, alattvalói akit emberek választottak uralkodónak, vagy avattak szenté.

És ez a 236 országban mindenütt így van. A tanúk semmilyen állami ünnepen sem vesznek részt akármelyik országban is élnek, teljesen semlegesek ezen a téren.

A szenté avatás sem keresztényi ünnep. Jézus a bibliában egyetlen megemlékezésre adott parancsot, az utolsó vacsorán. Hogy minden évben emlékezzenek meg a haláláról, és ezt cselekedjék az Ő emlékezetére. A keresztényeknek ez az egyetlen "ünnepük".

Főleg mert politikai háttere is van, Jézus királysága pedig nem része a világnak.Mint ahogy Ő sem, a követői sem avatkoznak bele a világ politikai ügyeibe.E világnak van Istene aki ezeket szervezi, mert az Ő kezében van a Politika a kereskedelem és a vallások is.

Jézus sosem tagadta hogy Sátán e világ uralkodója, látszik is az élet milyen az Ő uralkodása alatt.

István kezéhez ugyan úgy vér tapad,amint az akkori vallások kezéhez is akik háborúkat vívtak Isten nevében, amit nem parancsolt.

Az egyházak mai napig is szentté avatnak embereket, pedig ilyet nem parancsolt, és nem tanított sehol Jézus. Péternek azt mondta: " tedd helyére kardodat, mert aki kardot fog, kard által veszik el". Nem beszélve, hogy egy sor biblia és Jézus tanítása elleni dogmákat tanítanak.

Az egyházakra a jelenések 18. része szerint hatalmas büntetés vár... hamarosan,

S furcsa mód nem más fog megsemmisítő csapást mérni rájuk, hanem a mostani szövetségese a politikai hatalmak.

És senki sem szent, csak a teremtő Isten.

Abban viszont igazad van hogy van még mit tanulnom.:)

S teszem is.

24 éves voltam mikor elkezdtem a bibliát tanulmányozni, és még csak 21 év telt el azóta.

De amit már elég jól tudok és értek azt igyekszem kedves felebarátaimmal is megosztani.:)

Zsömle/lány

2012. aug. 29. 22:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!