Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Honnan tudjuk, hogy Pétert...

Honnan tudjuk, hogy Pétert fejjel lefele keresztre feszítették?

Figyelt kérdés
A Bibliában nincs benne Péter keresztre feszítése. Akkor honnan tudjuk, hogy ez valóban megtörtént?
2012. aug. 25. 20:11
 1/9 anonim ***** válasza:
31%
mert csak őt ábrázolják vörös fejjel, ami a fejbe szállt vér egyik tünete.
2012. aug. 25. 20:24
 2/9 Shai-Hulud ***** válasza:
12%
Onnan, hogy a pap bácsi azt mondta. :-D
2012. aug. 25. 20:24
 3/9 anonim ***** válasza:
5%

Sehonnan.

Nem így történt.

2012. aug. 25. 20:25
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
A "Péter apostol cselekedetei" című apokrif írásra vezethető vissza a történet. Persze csak történet, nem állítják, hogy biztos így történt, szóval igazából nem tudjuk biztosan.
2012. aug. 25. 21:46
 5/9 lsandor ***** válasza:
36%
Tehát a lényeg a lényeg, hogy nem Biblián alapul ez a gondolat. Apokrif írásokat pedig nem igazán vehetünk készpénznek
2012. aug. 26. 06:46
 6/9 Shai-Hulud ***** válasza:
21%

Azaz mégis csak onnan tudjuk, hogy a pap bácsi ezt mondta.

(Na ezért kellett lepontozni? :-D)

2. voltam.

2012. aug. 26. 10:49
 7/9 munyamunya ***** válasza:
94%

A legkorábbi (ismert) feljegyzés erről Tertulliánusnál olvasható, aki a 2. század végén írt. Említi továbbá Péter kereszthalálát Origenész Egyháztörténet c. írása, ez kicsit későbbi, 3. század eleji.

Részemről kicsit nehéz elhinni azt a részt, hogy 'saját kérésére' tették fejjel lefelé a keresztre Pétert, mert nem érezte magát méltónak arra, hogy Jézushoz hasonló módon haljon meg. Nem gondolnám, hogy a római ítéletvégrehajtókat különösebben érdekelte egy kivégzendő lázadó zsidó lelkivilága, és az ő kedvéért variáltak volna. De mivel helyszíni szemtanú beszámolóját nem ismerjük, így csak találgatni lehet.

2012. aug. 26. 16:50
 8/9 anonim ***** válasza:

"Ahova én megyek, oda most nem jöhetsz utánam, de később majd követni fogsz engem." (Jn. 13, 36)

"Bizony, bizony, mondom neked: Amikor fiatal voltál, felövezted magad, s oda mentél, ahova akartál. De ha majd megöregszel, kiterjeszted karod, s más fog felövezni, aztán oda visz, ahova nem akarod." E szavakkal jelezte, hogy milyen halállal dicsőíti majd meg Istent." (Jn 21, 18-19)

Tehát a keresztrefeszítés az biztos. Az, hogy fordítva-e vagy sem, az nem.

2012. aug. 27. 17:40
 9/9 anonim válasza:

Ha a Bibliában nincs benne, akkor csak elmélkedhetünk ezen. Nekem ez a véleményem!

Hogy ha nem a "nagy szent” Péter apolstolra gondolunk, hanem az egyszerű ember Péterre, aki ugyanolyan személy volt mint te és én, akkor azt is láthatjuk, hogy mennyire szerette Jézust, mint Urát és személyes Megváltóját [felele péter és monda: „ Igen, Uram te tudod, hogy én mennyire szeretlek téged!” (őszinte és igaz szeretet fakadt e beszédből, melyet cselekedetek követtek). El tudom képzelni, hogy ez az egyszerű alázatos tanítványt, amikor elfogták és keresztre akarták feszíteni (keresztrefeszítés: akkori korban kivégzési eszköz volt, mint a felakasztás…), hogy Péter talán így fogalmazhatott: Nem ellenkezem, hogy keresztre feszítsetek, de annyit kérek, hogy ne úgy, ahogy Jézust, MERT nem vagyok méltó arra, hogy úgy feszítsetek keresztre mint Őt, hanem fejjel lefelé tegyétek meg ezt velem!

2013. márc. 17. 18:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!