Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Zsidó származású, hívő kereszt...

Zsidó származású, hívő keresztények: számotokra mit jelent zsidónak lenni? Annak érzitek-e magatokat egyáltalán?

Figyelt kérdés

Jobban vonzódtok zsidó származású emberekhez mint nem zsidókhoz?

Keresztény hitűekhez jobban vonzódtok, mint másokhoz?

Okoz-e Bennetek valamilyen neházséget ez a kettősség, vagy egységbe tudtátok hozni magatokban?

Vállaljátok-e zsidóságotokat keresztény barátaitok között?

Tapasztaltok-e antiszemita hangokat hívő keresztény körökben?

Szüleitekkel-nagyszüleitekkel mi volt a Holocaust alatt? És a szocializmus alatt?

2012. aug. 23. 02:05
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Utolsó! Persze én az vagyok akik az őseim voltak...

Ismersz egyáltalán zsidó SZÁRMAZÁSÚ (még csak nem is vallásos) embereket? Mit tudsz rólam?? Miért akarsz úgy elítélni, hogy nem is ismersz? Hallod keresztény vagyok én is (mint aminek a jobboldal nagy része vallja magát)...

Légyszi magyarázd már meg miért is vagyok (személy szerint én ) undorító férgek? Ez komolyan érdekel.

2013. jan. 11. 22:23
 12/17 anonim ***** válasza:

Nem vonzódom jobban a zsidó származásúakhoz. Nem is származás alapján osztályozom kivel barátkozom.

Az, hogy a felmenőim egykor zsidók voltak én nem hívő keresztény, nekem nem okoz gondot belül.

A keresztény barátaim között nem is hozom fel, mert sokan így is tesznek olyan kijelentéseket, hogy a "zsidók birtokolják a pénzt". Ezzel nem foglalkozom, de bánt, mert például kifejezetten csóró vagyok és ez nem is fog változni, tehát nem érzem jogosnak. Ugyanúgy szenvedek én is, mint ők a kilátástalanságtól.

Nehéz megmondani mi az antiszemitizmus és mi nem az. A szalonzsidózást azt sok helyen nem tartják annak, sajnos a hívők sem.

A dédszüleim érintve voltak a holocaustban, ketten meghaltak. Az egyik útban visszafele. A másik munkaszolgálatos volt, szovjet fogságban halt meg.

Az egyik nagyszülőm szintén munkaszolgálatos volt, ő túlélte (szovjet fogságban volt).

A többiek megúszták, mert a település lakói (ahol éltek) elbújtatták őket.

Az állampárti időkben a zsidó származásuk miatt nem érte őket hátrány. Nagyapám hithű kommunista volt, ezért Rákosi alatt börtönbe került, Kádár alatt is voltak gondjai. Az olyan makacsul elvhű emberek nem feleltek meg a rendszernek, ha bírálgatni merészeltek.

A nagybátyámat(ő meg nagyon nem volt kommunista, apám legidősebb bátyja) behívták beszélgetni. Mondták, hogyha annyira szereti a nyugatot, menjen ki, nézzen körbe. Élt a lehetőséggel, de vissza már nem engedték. Nem gazdagodott meg, sőt, bizonyos szempontból mi jobban éltünk, mert apám tudott tanulni, de ő nem.

2013. febr. 18. 01:54
 13/17 anonim ***** válasza:

Az előző vagyok:

"Az, hogy a felmenőim egykor zsidók voltak én nem hívő keresztény, nekem nem okoz gondot belül."

Úgy akartam írni, hogy "én meg hívő" csak elgépeltem

2013. febr. 18. 01:56
 14/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszodat!

Mi az a szalonzsidózás?

2013. febr. 22. 22:55
 15/17 KZitus ***** válasza:

Szia Kérdező!

Ahányszor elolvasom a kérdésedet, az az első gondolatom, mi indíthatott arra, hogy ilyet kérdezz?

Elmondom miért.

Mert olyan országban élek,ahol állandóan ott lóg a levegőben a kérdésed azzal különbséggel, hogy "Magyar származású, hívő keresztények: számotokra mit jelent magyarnak lenni? Annak érzitek-e magatokat egyáltalán?

Miért akarhatja valaki ilyen kérdésekkel beleszugerálni a másik emberbe, hogy ő más? Ez ék az emberek közé - te más vagy mint én.

Aki kereszténynek vallja magát, az úgy gondol az emberekre mint Jézus. Jézus mindenfajta emberért odaadta az életét. Azt mondta úgy szeressük embertársainkat, ahogyan ő szeretett minket: az életét adta értünk.

Fel tudnál tenni (inkább) egy olyan kérdést, amely azt tükrözi nincsen benned előítélet? Szívesen válaszolnék arra is.

Üdvözlettel: Zita

2013. ápr. 26. 11:41
 16/17 A kérdező kommentje:

Szia Zita, köszönöm, hogy írsz!

Nem, a világon semmi előítélet nincs, kár, hogy így jön át... Nem tudom, mivé fogalmazhatnám át a kérdést, hogy egyértelműbben azt fejezze ki, amit szeretnék kérdezni.

Azért firtatok ilyeneket, mert ezek annyira tabuk, ismerősökkel nagyon kevéssé lehet ilyesmiről beszélni. Nekem nagyon fontos a kontakt a zsidósággal, én keresztény vagyok. Sokat beszélgetek zsidókkal, de csak finoman, amennyit elbír a kapcsolat, a helyzet... mert nagyon érzékenyek... Látom a kettősséget bennük, a küzdelmet a magyarságuk és zsidóságuk között, a sebzettségüket, a bizalmatlanságukat (ami abszolút érthető, nyilván). Valaki, aki keresztény, de zsidó származású, azt mondta nekem, hogy ez a két dolog teljes hasadásban van benne... nem tudja egységbe foglalni...

Zsidó barátom meg állítja, hogy nem ér semmit a kikeresztelkedés, a zsidó zsidó marad (ő nem hívő)...

Engem nagyon érdekel mindez, fontos a zsidóság, a keresztény-zsidó kapcsolatok javítása. Próbálom megismerni a zsidóságot, megérteni, megérezni... Remélem, eloszlattam a kételyeidet, s látod, hogy teljesen tiszták a szándékaim...

Szívesen kiírom máshogy is a kérdést, vagy más kérdést is akár, ha megértem, hogy hogyan félreérthető a mondandóm...

Isten áldjon.

2013. ápr. 26. 16:46
 17/17 KZitus ***** válasza:

Szia Kérdező!

Köszönöm a kommented, így már nem érzem előítélet "ízűnek" a kérdésedet. Teljesen érthető, miért tetted fel.

Azt írod az ismerősöd(barátod) nem jól érzi magát a bőrében, sem zsidó, sem keresztényként. Ennek úgy tűnik csak egy oka lehet: nem ismeri sem a zsidó, sem a keresztény élet gyakorlását, ezért van az, hogy sem itt, sem ott nem jó.

Ha jól megfigyeled, Jézus első követői, tanítványai olyan zsidók voltak, aki megtértek és kereszténnyé lettek. Nekik nem volt a barátodhoz hasonló érzésük. Honnan tudom? Hát onnan, hogy semmi áron nem adták fel keresztényiségüket, az életüket is odaadták a hitükért. Miért éreztek így? Mert a megtérésük, vallásváltoztatásuk pontos Isten ismereten alapult. Maga Jézus is beszélt erről: "Az pedig az örök élet, hogy ismeretet szerezzenek rólad, az egyedüli igaz Istenről, és arról, akit elküldtél, Jézus Krisztusról." János 17:3

Azok a zsidók hittek ebben. Ők is zsidó származású keresztények voltak. Valahol itt van a kérdésed titkának a nyitja.

2013. ápr. 26. 18:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!