Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi a sorsa a gyilkosoknak a...

Mi a sorsa a gyilkosoknak a Biblia szerint?

Figyelt kérdés
Mi történik azzal aki gyilkos lesz? Kerülhet a Mennybe vagy a pokolban fog megrohadni? Gondolok itt az egyszerű gyilkosokra, öngyilkosokra, tömeggyilkosokra, állatgyilkosokra. Vagy megbánhatják bűneiket?

2012. aug. 18. 15:02
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
83%

Na, előkerestem neked a Bibliából az idevonatkozó részt. Kissé hosszú, mert elég sokféle esetet megkülönböztet, de ha tényleg érdekel a téma akkor olvasd el:

14. Három várost adjatok a Jordánon túl, és három várost adjatok a Kanaán földén; menedékvárosok legyenek azok.

15. Izráel fiainak és a jövevénynek, és az ő közöttök lakozónak menedékül legyen az a hat város, hogy oda szaladjon az, a ki történetből öl meg valakit.

16. De ha valaki vaseszközzel úgy üt meg valakit, hogy meghal, gyilkos az; halállal lakoljon a gyilkos.

17. És ha kézben levő kővel, a melytől meghalhat, üti meg úgy, hogy meghal, gyilkos az; halállal lakoljon a gyilkos.

18. Vagy ha kézben lévő faeszközzel, a melytől meghalhat, üti meg úgy, hogy meghal, gyilkos az; halállal lakoljon a gyilkos.

19. A vérbosszuló rokon ölje meg a gyilkost; mihelyt találkozik vele, ölje meg azt.

20. Hogyha gyűlölségből taszítja meg őt, vagy szántszándékkal úgy hajít valamit reá, hogy meghal;

21. Vagy ellenségeskedésből kezével üti meg azt úgy, hogy meghal: halállal lakoljon az, a ki ütötte; gyilkos az, a vérbosszuló rokon ölje meg azt a gyilkost, mihelyt találkozik vele.

22. Ha pedig hirtelenségből, ellenségeskedés nélkül taszítja meg őt; vagy nem szántszándékból hajít reá akármiféle eszközt;

23. Vagy akármiféle követ, a melytől meghalhat, úgy ejt valakire, a kit nem látott, hogy meghal, holott nem volt ő annak ellensége, sem nem kereste annak vesztét:

24. Akkor ítéljen a gyülekezet az agyonütő között és a vérbosszuló rokon között e törvények szerint.

25. És mentse ki a gyülekezet a gyilkost a vérbosszuló rokonnak kezéből, és küldje vissza azt a gyülekezet az ő menedékvárosába, a melybe szaladott vala, és lakozzék abban, míg meghal a főpap, a ki felkenetett a szent olajjal.

26. Ha pedig kimegy a gyilkos az ő menedékvárosának határából, a melybe szaladott vala;

27. És találja őt a vérbosszuló rokon az ő menedékvárosának határán kivül, és megöli az a vérbosszuló rokon a gyilkost; nem lesz annak vére ő rajta;

28. Mert az ő menedékvárosában kell laknia a főpap haláláig; a főpap halála után pedig visszatérhet a gyilkos az ő örökségének földére.

29. És legyenek ezek néktek ítéletre való rendelések a ti nemzetségeitek szerint, minden lakhelyeteken.

30. Ha valaki megöl valakit, tanúk szavára gyilkolják meg a gyilkost; de egy tanú nem lehet elég tanú senki ellen, hogy meghaljon.

31. Az olyan gyilkos életéért pedig ne vegyetek el váltságot, a ki halálra való gonosz, hanem halállal lakoljon.

32. Attól se vegyetek váltságot, a ki az ő menedékvárosába szaladt, hogy visszamehessen és otthon lakozzék a főpap haláláig.

2012. aug. 18. 22:05
 12/20 anonim ***** válasza:
86%

Én tudok a 11. válaszolóénál is hosszabb olvasnivalót a menedékvárosok témájában. :D

Ez egy majdnem 180 oldalas doktori disszertáció, gyönyörűen részletezi és elemzi az akkori jogrendet, összehasonlításokkal együtt, forrásokkal bőségesen alátámasztva, ahogy illik:

[link]

A kérdésekre pedig: Őszinte megbánás esetén MINDIG van bűnbocsánat, ez alól nem kivétel az öngyilkosság sem. Ugyanis Isten igazságos: egyrészt figyelembe veszi a körülményeket; nem olyan szűklátókörű, mint egyes emberek. Plusz az öngyilkosságot elkövető személy akár pár másodperc alatt is bűnbánatra juthat, amikor ugyan már késő, nincs visszaút; de ha hirtelen észbekapott, akkor kiálthat Istenhez. Talán szélsőséges példának tűnhet, de már volt erről szó régebbi kérdésekben: például gyógyszermérgezésnél, vagy akár egy hídról lefelé való zuhanás közben... Úgyhogy jobb lenne, ha az emberek nem akarnának Istent játszani, és helyette eldönteni, kinek mi lesz a sorsa.

Az állatokkal kapcsolatban még egy megjegyzés: nem mindegy, kiket nevezünk így. Aki kegyetlenségből, szórakozásból stb. pusztít el állatokat, az valóban bűnös. De étkezési célra szabad állatokat ölni.

A gyilkosság és az ölés két külön fogalom; az emberekre vonatkozóan is a gyilkosság tiltott, az ölés (= szükséghelyzetben, pl. önvédelem esetén) NEM tilos.

Üdv. :)

2012. aug. 19. 08:21
 13/20 anonim ***** válasza:

Jézus:

"Bocsáss meg nekik atyám,mert nem tudják mit cselekszenek"

Ha az Ószövetséget veszed,akkor halál a sorsuk.

Ezek alapján döntsd el,hogy mi a megfelelő válasz:-)

2012. aug. 19. 20:28
 14/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm ezeket a válaszokat! Rengeteg választ kaptam és azért ezt még fel kell dolgoznom, mert nem mindet értem belőle, de köszönöm a segítséget és, hogy megtudhattam sok álláspontot.
2012. aug. 19. 21:54
 15/20 anonim ***** válasza:
36%

Isten szövetséget köt vele... mint pl. Mózessel ... ő is gyilkos volt

vagy

Isten apostolának választja ... pl. Pál ... ő is gyilkos volt

Isten a gyilkosokat is (biztosan) szereti ... hiszen ő mindenkit szeret - mivel ő maga a szeretet. (a sokpéldányban kinyomtatott könyv szerint)

Isten mindenkinek megbocsát... talán ezért züllik lefelé a világ.

2012. aug. 20. 02:13
 16/20 anonim ***** válasza:
26%

"hiszen ő mindenkit szeret - mivel ő maga a szeretet. (a sokpéldányban kinyomtatott könyv szerint) "

Ugyanebben a könyvben egész népek kiirtását parancsolja meg a követőinek (beleértve a nőket, gyerekeket, és még a háziállatokat(!)is) mert "utálatosak ők az Úr szemében".

2012. aug. 20. 19:57
 17/20 budaidavid válasza:

A gyilkosoknak isten megbocsát,ha őszintén megbánják,amit tettek,mivel Jézus,Isten fia már meghalt értünk a keresztfán!De ez nem olyan dolog,hogy csak gyómsz,és elvan intézve!Nem!Nem a papnak kell megbocsátania nekünk,hanem Istennek!Istennek kell megmondanunk bűnünket,bocsánatot kell kérnünk érte,és őszintén meg kell bánnunk!Egyébként is a Biblia azt mondja,hogy Isten minden bűnt megbocsát,mindent,ha őszintén megbánod,viszont egy bűnt nem bocsát meg,a szentlélekkáromlást!Alá is támasztom ezt egy igével:Azt mondom azért néktek: Minden bűn és káromlás megbocsáttatik az embereknek; de a Lélek káromlása nem bocsáttatik meg az embereknek. Máté evangéliuma,12,31

Viszont ha valaki öngyilkos lesz,az semmiképpen nem kerülhet a mennybe,kivéve:volt már olyan eset hogy egy ember beleugrott egy mély vízbe,és míg meghalt,addig járt a pokolban,de aztán újra élesztették.Aztán az megtért.De viszont ha valaki öngyilkos lesz,és meghal,az a pokolba kerül,mivel elutasítja azt az életet,amit Isten adott neki!

2012. aug. 28. 14:50
 18/20 budaidavid válasza:
100%
Régen a gyilkosnak meg kellett halnia,de az régen volt.Miután meghalt értünk Isten fia,és miután kifizette értünk az árat,utánna már nem kell meghalnunk ezért ha megbánjunk.Ezért nem helyes a legelső válaszíró válasza!
2012. aug. 28. 14:53
 19/20 anonim válasza:
0%

Ennyi idióta semmilyen válaszokat még nem láttam!

Mindenkinek:

Ha NEM hiszel az Istenben meg Jézusban akkor számodra nem létezik mennyország sem pokol!!!!!!!!!!!!!

NE HIGGY NEKEM CSAK MERT BUDDHAKÉNT SZÓLTAM NÉKED JÁRJ MAGAD UTÁNA AZ IGAZSÁGNAK!!!

Buddha

Ő egy igaz ember volt!!!

Ha hinnem kéne valamiben akkor inkább buddhista lennék!!!

"Olyan vagyok Én, mint Isten, és Isten olyan, mint Én! Vagyok olyan nagy, mint Isten. És Ő éppoly kicsiny, mint Én vagyok. Isten nem állhat én felettem, se én ő alatta nem állhatok!"

Sziléziusz, a 17. századból.

Az ember egy állatfaj!!!

Az oroszlán gyilkol a medve gyilkol a krokodil gyilkol az ember is gyilkol!!!!!!!

Ez az élet rendje!!

Én nem akarok senkit megölni de ha rám támad valaki gyilkolási szándékkal nem biztos, hogy mindketten túléljük a szituációt!

Az lesz a végzeted amiben hisszel!!!

2012. szept. 27. 00:49
 20/20 anonim ***** válasza:

16

És amikor látták az írástudók és a farizeusok, hogy együtt eszik a vámszedőkkel és bűnösökkel, mondának az ő tanítványainak: Mi dolog, hogy a vámszedőkkel és a bűnösökkel eszik és iszik?

17

És amikor ezt hallja vala Jézus, monda nékik: Nem az egészségeseknek van szükségök orvosra, hanem a betegeknek, nem azért jöttem, hogy igazakat, hanem hogy bűnösöket hívjak megtérésre.

2013. febr. 11. 00:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!