Megvilágosodás intenzív - egy újabb szekta? Milyen vitamint adnak ott a résztvevőknek?!
Érdekelnek a keleti filozófiák, vallások, tanítások, és böngészés közben találtam erre ez oldalra:
Azon túl, hogy csak pénzlenyúlásnak tűnik az egész hókusz-pókusz, nagyon megdöbbentem ezt a pontot olvasva:
"4. A mester engedélye nélkül nem veszel be más vitamint, csak amit a segítőktől kapsz."
Mi az a _vitamin_, amit itt adnak, és vajon mi célból adják? Milyen hatást akarnak ezzel elérni a megvilágosodásra vágyónál???
A megvilágosodás nem holmi vitaminokon múlik, hanem egy látásmód. Az önjelölt mesterektől meg tartózkodni kell. Az igazi mestert fel fogod ismerni, sőt, itt egy megvilágosodott gondolat:
A megvilágosodott elme számára minden és mindenki mesterré válik,még egy csecsemő vagy egy kutya is. Inkább meditálj, minthogy ilyen kétes hírű csoportokhoz csatlakozz.
Nem kívánok én sem csatlakozni sehova, sőt elutasítom az ilyen hókusz-pókosz instant módszereket...
A lényeg az idézett mondatban van...
Szerintem ez az egész egy nagy szélhámosság. Még azt is eltudom képzelni, hogy kábítószert tartalmaz az a tabletta, hogy lásson is valamit a kuncsaft.
Ha mégsem lenne igazam, kérem keressen meg a mester (mert ha tényleg az, ennek egy szempillantás alatt mennie kell) és világosítson fel a dologról. Pénzt nem áll módomban adni, mert egy igazi mester nem fogad el pénzt, mivel tisztában van azzal, hogy nincs rá szükség. Egy igazi mesternek mindig annyi és akkor van minden, amikor szüksége van rá.
Szerintem a megvilágosodást egyszerű meditációval el lehet érni, ha szeretnéd, illetve ha készen állsz rá.
Akkor ezennel én is válaszolok a kérdésedre (én üzemeltetem azt az oldalt, ahol a kérdés felvetődött benned), bár ki tudja, miért nem rögtön engem kérdeztél. Abban az esetben nem kellett volna feltételezésekbe bocsátkoznod, találgatnod, minősítened, lekezelően nyilatkoznod neked és hülyeségeket válaszolgató társaidnak olyasmiről, amiről láthatóan semmit nem tudtok.
Tehát, ami megnyomta rajtad azt a bizonyos gombot és beindította nálad és a neked válaszolóknál az asszociációs láncot, az az a – szerinted – furcsaság volt, hogy Megvilágosodás Intenzíven „engedély nélkül nem vehetsz be más vitamint, csak amit a segítőktől kapsz”. Vajon mi lehet az a vitamin, amitől te rögtön szektát, pénzlenyúlást és hókusz-pókuszt vízionálsz?
Nos, ez egy egyszerű, stressz szintű multivitamin, ásványi anyagokkal kiegészítve, főképpen B vitamin komplex, folsav és C vitamin. Ez is csak abban az esetben, ha valaki kevésbé bírja a stresszt, vagy erős dohányos és kávéivó. Dohányosoknál, különösen erős dohányosoknál elég gyakori a C vitaminhiány, és ezek a vitaminok csökkentik a stressz, illetve a dohányzás kimaradása miatti hiánytüneteket. Természetesen, ha valaki nem akarja, akkor nem erőszakoljuk rá, vagy ha valaki ragaszkodik a saját, megszokott vitaminjaihoz, akkor azokat is nyugodtan szedheti. A lényeg, hogy én, vezetőként tudjam, hogy mi kerül a résztvevőim szervezetébe. Ez más önfejlesztő módszereknél is így van, ahol komolyan gondolják, amit csinálnak, pl. bármely tradicionális elvonuláson (zen, vipassana) ugyanígy nem kapkodhatsz be bármit a vezető tudta nélkül.
Sosem erőszak a disznótor, így ebben az esetben is mindenkinek saját választása, hogy elfogadja-e a játékszabályokat és részt vesz, vagy inkább valami más hétvégi elfoglaltságot keres magának.
A szekta véleményeddel kapcsolatban pedig ajánlom, nézz utána a szekta definíciójának. Elég furcsa szekta lehet az a „szekta”, amely – mint a Megvilágosodás Intenzív – nem vallási csoport, nincsenek követői, nem hirdet szélsőséges, destruktív nézeteket, nincsenek hittel kapcsolatos dogmái, hitelvei és ezen alapuló gyakorlatai, tanításai, a részvevőket nem kényszerítik semmire, és rávenni sem próbálják őket semmire akaratuk ellenére.
A Megvilágosodás Intenzív egy csoportos elvonulás keretén belül végzett páros egyedi önvizsgálati módszer, ahol célirányosan folyamatosan megfigyeled magad, majd amit megfigyeltél, azt kommunikálod a társadnak, és meglátod, mi történik ennek eredményeképpen. Például ráébredhetsz a valóságra, és rájöhetsz, mikor és hogyan csúszol bele akaratlanul is téves asszociációkba, ahelyett hogy azt látnád, ami van. És talán túl is juthatsz ezen a nem-tudatos szokásodon.
A tapasztalatot nélkülöző előítéletek, előre gyártott saját vagy másoktól vizsgálat nélkül átvett gondolatok nemcsak a megvilágosodásnak képezik erős akadályát, hanem minden olyan helyzetnek, ahol valami újat lehetne tanulni.
Amit a fentiekben leírtam, mind tények. Ettől függetlenül természetesen azt gondolsz, amit akarsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!