Igazságosnak találod Jákob történetében, ahogy Isten válaszolt Jákob tetteire?
Adott egy ember, aki lop, csal, hazudik... és ezért Isten nemhogy megbüntetné, de gazdag jutalmat ad neki, sőt egyes dolgok elkövetésére még biztatja is (lásd a birkanyáj esete). Akik pedig az igazságukat és a jogos tulajdonukat védik, azok a történet végén mind rosszul járnak.
Minden évben elhatározom, hogy elolvasom a Bibliát, de ez a rész mindig annyira felbosszant, hogy azzal a lendülettel abba is hagyom, mert ebben a történetben számomra teljesen megbukik minden, amit az isteni igazságosságról képzelek vagy feltételezek.
Arra lennék kíváncsi, hogy a ti nézőpontotokból hogy fest ez a történet? Vallásos emberek véleményének különösen örülnék.
Kedves kérdező!
Én azt gondolom, hogy Jákob elég rendesen megfizetett a vétkes tetteiért: el kellett hagynia a családját; soha többet nem láthatta szeretett édesanyját; más ember szolgálatában kellett eltöltenie 20 évet, amelynek csak a végére jutott el odáig, hogy vagyont tudott gyűjteni magának; őt magát is becsapták, más asszonyt adtak hozzá, akit nem is akart volna elvenni, és azt is el kellett tartania egész életében; saját testvére meg akarta gyilkolni, sokáig élt félelemben; gyermekei között is ellenségeskedés, gyilkolási vágy, paráznaság volt, egyik fiát majdnem élete végéig elszakították tőle, stb.
Ezek csak azok a dolgok, amiket leírtak róla, de bizonyára volt sok egyéb nehézség az életében. Isten igazságossága abban nyilvánult meg, hogy az Ő szuverén választása szerint (ahogy meg van írva: Jákobot szerettem, Ézsaut pedig gyűlöltem) mindvégig megtartotta Jákobot, és véghezvitte benne a megtérés és megszentelés munkáját. Amit az Örökkévaló kijelent, az bizonyos, és az igazságosságot csak Ővele és az Ő cselekedeteivel lehet mérni, nem a saját emberi fogalmainkkal.
Sziasztok!
Mivel nem egy-egy történetre utaltál hanem az egész életére szerintem is igazságos volt Jákobbal kapcsolatban.
Amit meg Jóbról írsz az nekem új, mert eddig úgy tudtam, hogy nem Isten volt az aki "ezt" tette vele hanem az ördög.
És ha Isten megvédi Jóbot azzal az ördög állítását támasztotta volna alá. Jób 1:9,10
Később az ördög nem csak Jóbbal de minden emberel kapcsolatban azt mondta, hogy önzők vagyunk mert mindenünket odaadjuk az életünkért.Jób 2:4
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!