Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A vallás és az evolúciós...

A vallás és az evolúciós elmélet miért nem férhet meg egymás mellett?

Figyelt kérdés
Úgy értem, én hiszem hogy van Isten, aki megteremtette a világot, de attól még az evolúciót is racionálisnak találom. Például ha egy ember megtervez egy várost, az sem fog állandó maradni. Új épületek épülnek, városrészek alakulnak át, egyes épületeket lebontanak. Nem marad a városkép örökké ugyanolyan. Miért nem lehet ezt elképzelni a világ esetén is: Isten megteremtett mindent, de a dolgok folyamatosan változnak, lehet, hogy ő irányítja az egészet. Ő tüntet el fajokat, újakat megteremt. Ez nem elképzelhető alternatíva?
2012. jún. 20. 17:02
1 2 3 4
 21/32 Tom Benko ***** válasza:

Hű, egyesek itt baromira nincsenek képben az evolúciót illetóleg...

@11: Azt kérte, hogy valaminek a nemlétére mutasson bizonyítékot. Pedig pont a kérdezőnek kellene a létére mutatni, amit aztán megvizsgálhatunk, és ez alapján megtarthatunk vagy elvethetünk.

@12: A nemlétét nem is kel bizonyítani... Tudod bizonyítani a létét? Nem? Akkor miért foglalkozzak vele, nyugodtan dobhatom ki, mert szükségtelen.

@13: Igen, egyféle igazság van. De miből gondolod, hogy az igaz, amit írtál? Egyébként annyi igaz, hogy mindenki abban hisz, amiben akar, a probléma abból származik, hogy egyesek ennek érdekében a valóságot is letagadják. Na, ők szoktak a leghangosabban ágálni az evolúció ellen, és a legtöbb mulatságos percet szerezni számunkra.

@14: Hol és mi van elrendezve? Attól, hogy számodra elképzelhetetlen, még lehet igaz... Nem a puszta véletlen, hanem az irányított véletlen műve...

@15: Mi az, hogy kisebb ok? Csak ok és következmény van. Ellenben a fajok nem keverednek. Az evolúciós elmélet egészen mást mond - Ha egy rendszer elemei képesek a reprodukció/mutáció/szelekció hármasra, akkor a mindig a környezetükhöz legoptimálisabb tulajdonságokat fogják felmutatni. Mivel pedig a biológiai evolúciót rengeteg bizonyíték támasztja alá, ha valami ezzel ellenkezik, az nagyon valószínű, hogy téves.

@16: Az evolúció nem mondja meg, hogy mi volt előbb ebben az esetben. Egyébként a növények voltak előbb. Később lettek a bogarak, majd egyes növények úgy fejlődtek, hogy a bogarak be tudták őket porozni, és innentől kezdve összefonódott a fejlődésük. A kérdésed emiatt butaság.

Az evolúció azt sem állítja, hogy a halál hozta az embert a világba. Az evolúció szerint a szelekció hozta

Maga az evolúció nem vallás, hanem bizonyítékokra és tapasztalatra épített elmélet. Maga a tudomány pedig hipotézisekből és következtetésekből épül fel, amiket a tapasztalatok megerősítenek vagy megcáfolnak. Éppen ezért az evolúció tudományos, akárhogyan is ágálsz ellene.

@17: Az viszont, hogy erre sehol nem találunk bizonyítékot, egyre inkább valószínűsíti.

@18: Éppen azt kérdezgetjük, aztán válaszol is: a természet.

@19: Mondd csak, hogyan méred a komplexitást? Az életképesség egyszerűen megállapítható. Például az atomreaktorok hűtővizében élnek egysejtűek, amiknek meg se kottyan az a sugárzás, ami egy embert azonnal megölne. Szerintem ez pont azt jelenti, hogy sokkal életképesebbek, mint az ember. Adott körülmények között.

Az evolúciót azonban rengeteg bizonyíték támasztja alá, állításoddal ellentétben, amit mondasz az a szokásos hazug fundamentalista propaganda.

Én elgondolkodtam, és úgy vélem, hogy nincs szükségünk megváltóra. Gondolkodásra annál inkább.

@20: És mi lenne az az analógiás üzenet?

2012. jún. 21. 08:21
 22/32 anonim ***** válasza:
0%

"Az evolúció azt sem állítja, hogy a halál hozta az embert a világba. Az evolúció szerint a szelekció hozta"

A szelekció csak a halál által bontakozhat ki. Az egyed egyéni fejlődése által nem szelektálódik.

"Maga az evolúció nem vallás, hanem bizonyítékokra és tapasztalatra épített elmélet. "

Arra a bizonyítékokra gondolsz, ami a leletek elméletbe ágyazódása? Mikor találták ki a földtani rétegeket? És mikor találták ki a fosszíliák kormeghatározását? A kettő között cirka 150 év van. A fosszíliák kormeghatározásának fő csapásvonala mára, hogy melyik földtani rétegben találták a fosszíliát. A földtani skálát kormeghatározás nélkül rajzolták (hipotézis). A kormeghatározás elsődleges bizonyítéka a földtani rétegek (bizonyíték). Ostobaság.

"Maga a tudomány pedig hipotézisekből és következtetésekből épül fel, amiket a tapasztalatok megerősítenek vagy megcáfolnak."

Attól függ, hogy mi a vallásod. Ha evolucionista vagy, akkor az evolúció erősíti meg a hipotéziseidet. Az én vallásom más, nekem a teremtés és a vízözön a bizonyíték.

"Éppen ezért az evolúció tudományos, akárhogyan is ágálsz ellene."

Ez a neve, de attól még vallás. Hit kell hozzá, nem kevés. Fundamentalista evolúció hívő. :DD

"A nemlétét nem is kel bizonyítani... Tudod bizonyítani a létét? Nem? Akkor miért foglalkozzak vele, nyugodtan dobhatom ki, mert szükségtelen."

Tudod bizonyítani az evolúciót a leletekből? Nekem a teremtést, az özönvizet és a Bibliát bizonyítja. Annyira bizonyítja Isten nem létét, mint másnak Isten létét.

"Egyébként annyi igaz, hogy mindenki abban hisz, amiben akar, a probléma abból származik, hogy egyesek ennek érdekében a valóságot is letagadják. Na, ők szoktak a leghangosabban ágálni az evolúció ellen, és a legtöbb mulatságos percet szerezni számunkra."

Így van, te is abban hiszel, amiben akarsz, de attól az még csak hit. Honnan veszed, hogy az a valóság? Mert a többség hisz abban? Nem így állapítjuk meg az igazságot.

"Nem a puszta véletlen, hanem az irányított véletlen műve..."

Hűha, és ki irányítja? George Bush, vagy Viktor, vagy te vagy én? Irányított véletlen. Világos fekete, habkönnyű szalonna, hideg forróság, fából vaskarika.

Hagyjuk Tom! Ezek felesleges rugódások. Olyan ez, mikor a muszlim és a héber vitatkozik Mohamedről. De attól még két vallás áll egymással szemben. Mindkettő nagyon meg van győződve, hogy a bizonyítékok őt igazolják.

2012. jún. 21. 08:59
 23/32 anonim ***** válasza:

Nem túl bonyolult.

Az evolúció azt mondja,hogy mindenféle isten nélkül képes az élő szervezet átalakulni,alkalmazkodni,ha a körülmények megváltoznak.Új fejlettebb életformák képesek létrejönni,minden különösebb segítség nélkül.

A vallás pont az ellenkezőjét állítja.Valami/valaki teremtette az egészet,olyanra amilyen (úgy is úgy tökéletes).Ha szorul a hurok,akkor belemennek abba,hogy a kettő összeegyeztethető,nincs itt semmi ellentmondás.Meg lett teremtve,de annyira tökéletesre,hogy még a fejlődés képességét is birtokolja minden faj.

2012. jún. 21. 10:08
 24/32 anonim ***** válasza:

"Sorolj fel nekem kézzel fogható bizonyítékokat arra, hogy a világegyetemet (vagy akár csak az emberi fajt) NEM egy intelligens lény hozta létre! "

Sorolj fel nekem csak 1-et!:)

2012. jún. 21. 12:41
 25/32 Tom Benko ***** válasza:
100%

@22: Szelekció nincsen az egyedek pusztulása nélkül, ez igaz. De ettől még nem állítja senki és semmi, hogy a halál hozta létre az embert. Ennyi erővel azt is állíthatnád, hogy a csomagolópapír hozza létre a tízdekapárizsit.

A földtani skálát hogyan lehetne, ugyan, kormeghatározás nélkül megrajzolni? Egyébként a kormeghatározás meglehetősen korrekt módon történik, a rétegek alapján való mérés csak becslést jelent előtte. Tényleg, szerinted hogyan állapítják meg a fosszíliák korát? Egyébként amit felsorolsz, az tényleg ostobaság, de úgy hívják, szalmabáb-érvelés.

Elmondom újra, úgy látom, nem jutott el a tudatodig: az evolúció nem vallás, akárhogy is akarják a valláskárosultak annak beállítani. Tudomány az, amit megfigyelésekkel és kísérletekkel meg lehet erősíteni. Vallás az, ami dogmatikus kijelentésekre alapoz.

És itt jön az, hogy az evolúciót rengeteg irányból bizonyítják kísérletek. Elég legyen említenem a Lenski-kísérletet, személyes kedvencemet. De megfigyelések is mind csak alátámasztani tudják. De tudsz-e egyetlen bizonyítékot is hozni a bibliai teremtéstörténetre?

És igen, a leletekből lehet bizonyítani. Különösebben nem is kell hozzá erőlködni.

A valóságot úgy állapítjuk meg, hogy megvizsgáljuk, mennyire egyezik a tapasztalatokkal. Nos, az evolúció magyarázza és jósolja őket. A teremtésmesék nem, sőt.

A szelekció irányítja. Tudod, mint amikor a szitán a nagy darabok fent maradnak, a többi leesik. És ne gyakorolj még humorizálni, mert amikor akarsz, akkor nem sikerül. Írásodnak ez lett a leghumortalanabb része.

Megint az összemosás. Fingod sincs a tudományról, elméletekről, csak fújod, hogy az evolúció is vallás. Nem, nem az.

2012. jún. 21. 17:47
 26/32 anonim ***** válasza:
a kérdésedre nagyon egyszerü a válasz, mert az egyik kizárja a másikat. csak egyigazság létezik.mert ha kettö van akkor ott vita alakul ki.
2012. jún. 22. 22:25
 27/32 anonim ***** válasza:

"De ettől még nem állítja senki és semmi, hogy a halál hozta létre az embert."

Az evolúciós dogmatika szerint rengeteg halállal fejlődik az egyed. Az erősebb győz, a gyenge elhullik. Hogyan állíthatsz olyat, hogy az evolúció szerint nem a halál hozta létre az embert. Ismerkedj a vallásoddal...:D

"A földtani skálát hogyan lehetne, ugyan, kormeghatározás nélkül megrajzolni?"

Megkérdezhetem, hogy a 17-18. században milyen kormeghatározások voltak? Ugyanis a rétegtani elrendezések abból az időből vannak. Gondolom ezt neked jobban kell tudnod. Radiokarbonos, vagy egyéb izotópos vizsgálat alapján állapították meg akkor?

Lenski-kísérletet: Az e. coli baktériumnak nem probléma az alternatív táplálkozás, bár gondolom ezt nem nagyon szokták nagy dobra verni. Anyagcsererendszere rendelkezik azokkal az enzimekkel, melyek a citrát feldolgozásához kellenek. Vannak ezzel kapcsolatos cikkek a neten azokat is el lehet olvasni.

"De tudsz-e egyetlen bizonyítékot is hozni a bibliai teremtéstörténetre?"

Számomra éppen annyira perdöntő jelentségűek a talált fosszíliák a teremtésre és a vízözönre, mint az evolúciós egyháznak az evolúcióra.

A káromkodásaidra nem reagálnék, gondolom nem bántalak meg ezzel. Azért nem tetszik, hogy az evolúció vallás, mert nem tudod bizonyítani az ellenkezőjét vagy azért, mert az igazságérzeted nem engedi, hogy az egyházadat kritizáljam? Nem tudom, csak kérdezem. Vagy az bosszant, hogy úgy érzed, hogy egy általad nagyon buta ember kóstolgat? Hidd el, nem kóstolgatlak, mert azt sem tudom, hogy ki fia borja vagy, de a tudományos köntösbe ágyazott vallásodat nagyon nem komálom, ezzel gondolom nem árulok el zsákbamacskát.

2012. jún. 22. 22:54
 28/32 anonim ***** válasza:
a jo multkorában feltettem azt a kérdést egy kedves embernek, hogy ha nem hisz a teremtésben és egy inteligens teremtöben, mit keres ezen az oldalon? ez nem az az oldal, lapozz kérlek tovább, a háboru és a káromkodás szavakhoz, mert mi nem akarjuk eltanulni ezt az ocsmány beszédet, és a háborut sem köszönöm.
2012. jún. 22. 23:35
 29/32 anonim ***** válasza:
mint emlitettem az egyik kizárja a másikat. mivel egy igazság van nem kettö. igy most vitának lehetünk szemtanui egy teremtés és egy evolucionista között, és vesztésre áll,aki a magátol jött létre az életben hisz.ugyan is engettessék meg, hogy kifejtesem ezt: a világegyetem oramü pontossággal jól rendezetten müködik.nincs zürzavar és épp ez amiért ez nem lehet véletlen. gondoljunk egy egyszerübb dologra mint a teremtés.pl:egy lakásra. miért nem jön létre magátol a ház , mondjuk egy robbanás következtében? a válasz több rétü. egyrészt, mert a robbanástol még soha nem állt össze semmi ellenkezöleg...a lakáshoz minek van szükség épitészmérnökre,hogy kitalálja milyen legyen az épület? meg munkásokra, hogy mindent rendben felépitsenek. magátol kerüljön minden oda ahova kell, a fürdöszoba jobbra, a konyha balra, a háloszoba középre.köszönöm.
2012. jún. 22. 23:48
 30/32 Tom Benko ***** válasza:

@27: Fail, ismerkedj az evolúcióval. Pont nem a halál, hanem a születés a lényege. És még mindig nem vallás.

Fail2. A 17.-18. században még csak egy logikus hipotézis volt. Korrekt bizonyítékot a radioaktivitás megismerése után tudtak adni, azóta viszont minden bizonyíték mellette szól.

Na ja, nem kell nagydobra verni, mert kézenfekvő. Tudod, ha nem tudná megemészteni, akkor az első generáció éhen halna, és nem lenne újabb. Az érdekes ebben az, hogy hirtelen olyan változás áll be a metabolizmusban, konkrétan az enzimek hatásfokában, ami lehetővé teszi, hogy hatékonyan feldolgozza a citromsavat. Érdekes módon ezt minden populáció kb. 35000 generáció után szerezte meg. De ott van a nejlonevő baktérium. Nos, nejlon még nincs túl rég a természetben, úgyhogy az azt emésztő enzimek sem lehettek jelen, azok biztosan most alakultak ki.

Apropó, a genetikus algoritmusokhoz mit szólsz?

A fosszíliák ugyan, hogyan bizonyítják az özönvizet? A teremtést? Félek, hogy most is az ezerszer lerágott csontot fogod kikaparni nekem ezeregyedszer is.

Az evolúció nem vallás. Ezt csak a sok valláskárosult szeretné elhitetni, de ez csak egy súlyos érvelési hiba (szalmabáb-technika). Tudományos, ha logikus, bizonyítható és falszifikálható. Speciel az evolúciót a legkülönfélébb oldalakról támasztják alá bizonyítékok.

Ja, hol káromkodtam?

2012. jún. 24. 00:08
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!