Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A vallás valóban jótékony...

A vallás valóban jótékony hatással van olyan emberekre, akiknek a kemény élethez szükségük van egy szilárd világképre?

Figyelt kérdés

Hiszen aki nem rendelkezik szilárd világképpel, az el van veszve! Viszont a vallás, hit megadhat egy világképet az ilyen egyén szamara, ami hatalmas segítség lehet neki, sokkal ellenállóbb és erősebb lehet az illető! Van egy olyan ismerősöm, aki ateista volt, jelleme gyenge és elveszett, még egy drámát sem bírt végignézni, de amióta megtalálta a szívéhez közel álló hitet és elmélyült benne, sokkal erősebb lett, mi több, rendszeres dráma néző, kutya baja lesz tőle, nyugodtan nézheti immár!

Neked mi a véleményed erről?

2012. jún. 4. 21:33
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Jótékony hatás?

Erőt tud meríteni belőle az élete folytatásához, ami pozitív. De hogy minden körülmények között jótékony-e ez a hatás, arról már lehetne vitatkozni.

2012. jún. 4. 21:39
 2/12 anonim ***** válasza:
55%

Vallásos emberként én azt tapasztalom, hogy nekem segít. És téves elképzelés az, hogy csak a gyenge emberek használják menekülésképp.

Ha hiszel valamiben, akkor van célod. Ha van célod, akkor úgy cselekszel, hogy a célodat megvalósítsd. És ez a cél olyasvalami, ami ezen a földön nem ér véget.

Tuti, hogy megbolondultam volna már, ha nincs, ami erőt ad.

Legutóbbi negatív élményem a padlóra taszított, és úgy döntöttem, hogy nem érdekel, de én itt abbahagyom. Többé nem tudok hinni, nem tudok bízni. Szerinted meddig bírtam? Úgy 16 óráig. :D

Mert rájöttem, hogy hitetlennek, reményvesztettnek, csalódottnak semmivel sem könnyebb lenni, mint bizakodónak.

Szóval nekem segít.

24/n

2012. jún. 4. 21:40
 3/12 A kérdező kommentje:

21:39

Egyetértek! Erőt meríteni 100% hogy tud, no de mélyebben megvizsgálva a témát lehet, hogy nem is olyan jó dolog ez így

2012. jún. 4. 21:40
 4/12 anonim ***** válasza:
50%

Mármint kire nézve nem jó?

A mű fütyiket áruló cégek tényleg nem keresnek annyit miatta.

2012. jún. 4. 21:45
 5/12 Pietrosol ***** válasza:

Szia!

"Vallás,tudomány és filozófia csak könnyíteni akar az élet terhein"!

(Hamvas Béla)

Annyit tennék hozzá,hogy egyiknek sem sikerült!

2012. jún. 4. 22:51
 6/12 anonim ***** válasza:

"A vallás valóban jótékony hatással van olyan emberekre, akiknek a kemény élethez szükségük van egy szilárd világképre?"

Nem feltétlenül.

"Hiszen aki nem rendelkezik szilárd világképpel, az el van veszve!"

Ez koránt sem biztos! Vagyis, ha képlékeny a világképe akkor nyitottabb a világra, ergo megismeri egy dolog több oldalát is, véleményem szerint ez már előny a bebetonozott világképekhez (mindegy, hogy vallásról van szó vagy sem) képest és előnyösebb helyzetben van döntésnél.

"Viszont a vallás, hit megadhat egy világképet az ilyen egyén szamara, ami hatalmas segítség lehet neki, sokkal ellenállóbb és erősebb lehet az illető!"

Én hallottam már olyanról is, hogy lelki nyomorba dönt. Nem akarok általánosítani, mert koránt sem gondolom ezt mindenkire érvényesnek.

"...mi több, rendszeres dráma néző, kutya baja lesz tőle, nyugodtan nézheti immár!"

Komolyan, ezen a dumán besz@rtam!

2012. jún. 4. 23:11
 7/12 A kérdező kommentje:

23 11

"Komolyan, ezen a dumán besz@rtam!"

Magányügy :) (Nem ismered a dolog körülményeit, itt a gond) Viszont a többi kijelentésedet tekintve sok mindennel egyet tudok érteni, sokszor valóban előnyösebb ha képlékeny a világképed, mert azt még lehet csiszolni, no de a teljes világkép hiány sem jó. És igen, sokakat nyomorba tud dönteni ez a dolog, a vallási fanatizmusról nem is beszélve

2012. jún. 4. 23:16
 8/12 anonim ***** válasza:
28%

Szia!

Minden ember hisz valamiben. Az ateista abban, hogy nincs Isten a vallásos abban, hogy van. Ez a fajta vallás semmiben nem segít. A világkép önmagában egy látásmód, ahogyan a világot tekintjük.

Én úgy gondolom és tapasztalom, hogy Isten az, aki tud segíteni. Ő az aki meg tudja erősíteni a gyenge jellemű és elveszett embert, de Ő az aki az elbizakodott embert is a helyes útra tudja terelni. Mindannyiunknak szükségünk van a segítségre, ha gyengék vagyunk azért, ha erősnek érezzük magunkat azért.

Üdv. Péter

2012. jún. 5. 09:05
 9/12 anonim ***** válasza:
77%
Tartós beteg vagyok, fiatal felnőtt létemre többször voltam kórházban, mint sok idős ember. A helyemben valószínűleg a többség már rég idegbeteggé vált volna az állandóan közeli halál tudatától, de nekem a hitem segít erősnek maradni, és a gondjaim ellenére egy abszolút vidám, boldog és jó kedélyű ember vagyok.
2012. jún. 5. 11:56
 10/12 anonim ***** válasza:

"Mindannyiunknak szükségünk van a segítségre, ha gyengék vagyunk azért, ha erősnek érezzük magunkat azért."

Szerintem felelőtlen dolog ennyire általánosítani de te tudod.

Tegyük fel, hogy mindenkinek szüksége van segítségre. Miért lenne az épp Isten? Miért ne lehetne egy család, baráti kör, szerelem, szenvedély stb.?

Személyszerint legnagyobb problémám a vallásokkal, főleg a tradícionálisakkal, hogy elveszik magát az innovációt és bebetonozzák a cselekedetet. Az ember megismeri a vallást, úgy gondolja érti a világot, annak célját és működését és nem kutatja emiatt. Kapunk egy kész választ a múltból és elfogadjuk, ahelyett hogy magunk keresnénk meg életünk során. Egy vallás megmondja miben higgy, mit tegyél, mit ne tegyél, mit szeress, mitől félj és így tovább. Akárcsak egy diktátor.

Mindenkinek szíve joga vallást választani, ezt nem ellenzem. Azonban úgy vélem nem a múltból ránkmaradt gondolkodást kéne konzerválni, hanem nyitni az új felé.

"Tartós beteg vagyok, fiatal felnőtt létemre többször voltam kórházban, mint sok idős ember. A helyemben valószínűleg a többség már rég idegbeteggé vált volna az állandóan közeli halál tudatától, de nekem a hitem segít erősnek maradni, és a gondjaim ellenére egy abszolút vidám, boldog és jó kedélyű ember vagyok."

Sajnálattal hallom betegségedet és örülök, hogy sikerült megőrizni pozitív gondolkodásod, hozzáállásod. Fontos ilyen helyzetben a kitartás és hogy valahonnan erőt merítsünk. Neked ez a vallás volt. Viszont ez nem zárja ki, hogy más is segíthet és nem az az egyetlen út. Csak ennyit szerettem volna hozzáfűzni.

2012. jún. 5. 21:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!