Papi titoktartás?
Lehet,hogy ép nem a legmegfelelőbb topicba írok,de mivel itt a legaktívabbak az emberek,gondoltam megkérdezem azt,ami már régóta érdekel..
Ha mondjuk egy papnak meggyónok egy bűncselekményt,tegyük fel egy szexuális erőszakot,vagy egy gyilkosságot,akkor a pap köteles továbbítani a rendőrség felé?
Félreértés ne essen,semmit sem követtem el,s hívő sem vagyok,csak érdekel,hogy ilyenkor mi lép érvénybe ? A papi titoktartás,vagy az elhallgatás? Ugyanis úgy tudom,hogy minden esetben muszáj továbbítani az információkat az adott szervek felé,mert különben azt az illetőt is elítélhetik bűnsegédletért,aki hallgatott arról,amiről tudott..
A Sigillum Sacramentale, azaz a gyónási titok az egyik legszigorúbb titoktartás. A gyóntató semmilyen körülmények között nem árulhatja el a gyónó személyét, nem fedheti fel és nem is utalhat rá. (ETK. IV. cím, II. fej., 983. kán. 1. §)
" A gyónási titok sérthetetlen; ezért tilos a gyóntatónak a gyónót szóval vagy bármilyen más módon, bármi okból, akár csak részben is elárulnia."
De a 984. kán. kicsit szigorítja ezt:
1. §. A gyóntatónak teljességgel tilos a gyónásból
szerzett ismereteit a gyónóra nézve károsan felhasználnia még akkor is, ha a leleplezés minden veszélye ki van zárva.
2. §. Aki hatóság szerepét tölti be, annak a külső kormányzatban semmiképpen sem szabad felhasználnia azt az értesülést, amit a bűnökről bármikor is gyónásban szerzett.
A sigillum sacramentale az isteni jog, még pápai vagy titokgazdai engedély sem adható a gyónási titok megsértésére. A gyónási titok megsértése esetén alapesetben elindul, a Hittani Kongregáció által egyértelműen definiáltan a gyónási titok FELFEDÉSÉVEL, külön kiközösítési eljárás nélkül AZONNAL beáll a kiközösítés.
Azonban a kánonjog a gondatlanságot nem kezeli bűnként. Így ez akár "kiskapu" is lehet a kánonjog kijátszására. Már csak kérdés, hogy "tudatosan" lehet-e gondatlanul cselekedni egy papnak...
http://www.gyakorikerdesek.hu/politika__torvenyek-jog__10389..
Nem láttál még olyan filmeket,amiben hasonlók történtek?
A papi titoktartásnak a lényege hogy istenhez bárki fordulhat az adott papon keresztül. Hiszen ő közvetít istennek. A papnak a titoktartás végett kötelessége lenne meghallgatni és titokban tartani azt az adott bűncselekményt.
Köszönöm szépen a válaszokat !
Bár,én egy kicsit furcsán olvasom azt,hogy a papi titoktartás sérthetetlen.
Ha én elmegyek gyónni,és kijelentem,hogy holnap bomba fog robbanni itt meg itt,akkor a papnak nem kötelessége csinálnia valamit ez ellen ?
Mivel,ha Ő miatta hal meg X ember,akkor vétkezik Istennél,nem?
Bocsi,lehet ez már csak az én hülyeségem,csak egy kicsit érdekel a dolog.
De ismétlem,nem készülök semmire,és nem tettem semmi törvénybe ütközőt! :D
Őszintén szólva nem értem, mi értelme lenne egy bombarobbantást előre bejelenteni egy gyóntatófülkében. Mindenesetre ha mégis ezt teszed, akkor azt miért ne fedhetné fel? Ezzel nem sérti meg a titoktartást, hiszen nem leplez le téged, csak szól a hatóságoknak, hogy figyeljenek, meg ürítsék ki az adott helyett, és tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket.
Másrészt a titoktartás ugyan működik, ha súlyos bűncselekmény elkövetését gyónod meg, tehát a pap nem jelenthet fel téged a hatóságoknál, de azt például mondhatja szerintem, hogy az elégtétel része, hogy feladd magad önként, és viseld a tetteid következményeit. Szóval ha feloldozást szeretnél a bűneid alól, akkor a jog által kiszabott büntetést is le kell töltened. Mondjuk ezt csak én gondolom, még nem hallottam ilyen esetről.
Ha olyan bűncselekményt gyónsz meg, amit még nem követtél el (nem robbant a bomba), akkor nem oldozhat fel, mert annak feltétele a megbánás. Így viszont a gyónási titok se köti.
A többi esetben állampéolgári kötelessége lenne megtenni a feljelentést, de mivel úgyse fogják megtudni, hogy ő tudott a bűncselekményről (mert ugye vagy tőled tudhatnák meg, vagy tőle), ezért megússza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!