Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Van-e olyan, hogy mondjuk...

Van-e olyan, hogy mondjuk (egy monoteista vallás) isten (e) egy embert azért tesz tönkre, hogy a másiknak kedvezzen?

Figyelt kérdés

tegyük fel, van isten "kiválasztottja", és van egy ember, aki nem kiválasztott.

a kiválasztott bűnöket követ el, bántja, kínozza a "nem kiválasztottat".

a "nem kiválasztott" egy olyan ember, akit kedvelnek, és aki nagy áldozatokat hoz másokért.

a "kiválasztott" ember viszont nem ilyen (de lehet ilyen lesz).

tehát, isten, a "kiválasztott" kedvéért tönkretenné-e a "nem kiválasztottat"? mivel a "nem kiválasztott" jobb ember, mint a "kiválasztott", de, mivel terve van vele, ezért a "nem kiválasztott" elleni elég durva és súlyos bűnök felett szemet húny?

remélem érthető mondókám.

2012. máj. 16. 22:08
 1/7 anonim ***** válasza:
Isten senkinek az életét nem teszi tönkre. Ismered Káin és Ábel történetét? Káin megölte a saját testvérét akit te kiválasztottnak neveznél. Nem volt az, csak az ő szívet tiszta volt, Káiné nem. Isten ugyan megdorgálta, de nem mondhatnám, hogy tönkre tette az életét.
2012. máj. 16. 22:38
 2/7 anonim ***** válasza:

[

tehát, isten, a "kiválasztott" kedvéért tönkretenné-e a "nem kiválasztottat"?

]

Ez a része nem világos csak.

2012. máj. 16. 23:07
 3/7 A kérdező kommentje:

ismerem káin és ábel történetét. lehet nem jól tettem fel a kérdést, kissé zavaros.

tehát van az, aki nem kiválasztott, aki jobb ember, mint a kiválasztott, de istennek nincsenek különösképp nagy tervei vele.

és van a kiválasztott, aki közel sem jó ember, de istennek nagy tervei vannak vele.

a kérdés az, hogy azért, hogy a terve sikerüljön, isten elsöpörné-e az útból azt, akivel nincsen nagy terve (de mégis ő az, aki inkább neki tetsző módon viselkedik)? azaz feláldozná-e őt azért, hogy véghezvigye a kiválasztottal kapcsolatos tervét?

2012. máj. 16. 23:19
 4/7 anonim ***** válasza:

Akkor inkább fogd fel úgy, hogy magához szólítaná-e a nem kiválsztott lelkét, hogy a kiválasztott lelke is majd hozzá kerülhessen és akkor már nem annyira morbid.

Egyébként nem tudom, hogy miért kellene ehhez a nem kiválsztottnak megsemmisülni. Ha a kiválasztott megöli, az az ő bűne és nem Istené.

De én ebben a kiválasztottas cuccban soha nem is hittem.

A bűn megbocsátásról annyit, hogy mindenkinek megbocsát, aki szívből, teljes erőből megbánta minden bűnét és ígéretett tett rá, hogy soha többé nem követi el.

Mivel nem vagyok brutális, kegyetlen gyilkos, őrült sem így nem tudom megmondani, hogy ők mit és miért cselekszenek.

2012. máj. 16. 23:25
 5/7 anonim ***** válasza:

simán lehetséges az általad leírt történet.

Gondolj arra, hogy Isten "megkeményítette" a fáraó szívét pl.

2012. máj. 17. 01:29
 6/7 anonim ***** válasza:
Szerintem ez ennél sokkal bonyolultabb, mint ahogy leírtad. Úgy gondolom, hogy nincs jó vagy rossz ember, és nem hiszem, hogy Isten bárkit is jobban szeret, vagy van, akivel ne lenne terve. Mindenkivel van terve, mindenkit egyformán szeret. Persze egy-egy ember megtéréséért lehet olyan, hogy kedvezőtlen dolog történik, de minden okkal. Amit leírtál, szerintem ebben a formában nem létezik.
2012. máj. 17. 08:46
 7/7 anonim ***** válasza:
A Biblia szerint 1. mindenki egyformán bűnös, illetve 2. Jézus áldozatával a kárpit meghasadt és Isten mindenkit hív. Tehát te semmivel sem vagy kevésbé választott, mint mondjuk Teréz anya.
2012. máj. 17. 21:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!