Gyónásnál mennyire kell konkrétan elmondani a bűnöket, elég ha csak felsorolom, hogy a 10 parancsolat melyik pontjait szegtem meg, vagy konkrétan el kell mondani, hogy mit követtem el?
sok mindent csak tételszerűen fogsz sorolni, de amit igazán bánsz, arra magadtól is több mondatot szánsz majd.
egyáltalán ne izgulj, magától fog alakulni :)
Használj lelki tükröt!
Majdnem minden imakönyvben benne van, de a neten is találhatsz jót.
Elvileg elég így, csak hozzá kell tenni, hányszor történt a dolog. Ha nem tudod szám szerint, akkor jó a "néha, gyakran, sokszor, rengetegszer, stb."... Azért ha pl. loptál, nem árt hozzátenni, hogy valami kicsiséget-e... illetve mondjuk a paráznaság-dolognál nem árt hozzátenni, hogy "barátommal, barátnőmmel / csak gondolatban / egyedül", valamint minden bűnnél számít, hogy előre megtervezetten-e, avagy "indulatból".
Ezek azért fontosak, mert nem mindegy, hogy egy bűn pl. már függőség-e. Az ugyanis "nehezebben gyógyul", és egész más jellegű tanácsot kell rá adni, mint egyszeri esetre. A gyónásban ugyanis fontos, hogy a (jófej) pap tanáccsal segíti további életed.
Lelki tükrök tényleg sokat segítenek.
Menni fog, sőt, ha arra gondolsz, hogy tisztán lépsz ki a gyóntatóból, és nincs mit szégyellned sem Isten sem Magad, sem mások előtt, várakozással mehetsz gyónni.
Nézd, amerikai fiatalok díjnyertes kisfilmje a gyónásról, pontosan egy perces, szerintem tök jó: http://www.youtube.com/watch?v=eI-l9ug7S7A
két igével válaszolnék :)
1Ti_2:5 Mert egy az Isten, egy a közbenjáró is Isten és emberek között, az ember Krisztus Jézus
1Jn_1:9 Ha megvalljuk bûneinket, hû és igaz, hogy megbocsássa bûneinket és megtisztítson minket minden hamisságtól.
Mondd el Istenek, és bár Ő mindent tud, neked van szükség arra, hogy megvalld a bűneid.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!