Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » 20 éve élek egy elvált férfiva...

20 éve élek egy elvált férfival élet társi kapcsolatban. Miért nem áldozhatok rendszerint a szent misén? Én vallásos életet élek, gyakorlok.

Figyelt kérdés
2008. ápr. 21. 10:25
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
52%

Ha jól értem, akkor meggyóntad és bocsánatot nyertél. Igaz? És csak azért nem mehetsz áldozni, mert mit szólnak majd a "nyanyák" a templomban? Szerintem te ne rájuk hallgass, hanem az Úrra odafönt, és ha Ő megbocsátott...?

Valószínűleg viszont nyugodtabb lennél egy másik templomban. Kérj segítséget a paptól. Fog segíteni.

2008. máj. 30. 23:24
 12/19 anonim ***** válasza:
Megértem a helyzeted.Én is római katolikus vagyok, s nehéz döntés előtt állok.35 évesen találtam meg a párom,aki elvált(nem volt katolikus esküvője).Az egyházunk mégis csak akkor ad össze,ha egyházi bíróságon is felbontja a házasságát,ami hosszú procedúra,s anyagi vonzata is van.Ráadásul a párom református,miért tegyem ki ennek a vallási hercehurcának?Álmatlan éjszakáim vannak,hogy többé nem áldozhatok.Nem hiszem,hogy Isten azért küldte nekem őt,hogy most elengedjem,mert bűnben fogok élni.Sehol nincs a Bibliában,hogy Isten megtiltotta,hogy nem áldozhat az,aki nem katolikus házasságban él.Persze az egyház törvényei akkor is vonatkoznak ránk.Egy ismerősöm(elvált,új házasságban él) mesélte,hogy neki van egy gyóntatója,aki elküdi őt másik templomba áldozni,de meggyóntatja,mert nem ért egyet ezzel az egyházi törvénnyel.Nekem egy evangélikus lelkész ismerősöm mondta,hogy menjek hozzájuk Úrvacsorázni nyugodtan,ők is hiszik,mint mi katolikusok,hogy Jézus jelen van a kenyérben és borban(a reformátusokkal ellentétben).Tégy a lelkiismereted szerint,s imádkozz,mert Isten ismeri legjobban az életed,a lelked.
2009. márc. 4. 22:14
 13/19 anonim ***** válasza:

"Ha meg úgy vesszük, hogy a 20 évet a párommal végig paráználkodtam az meg is gyóntam ha meg meggyóntam és feloldozott alóla akkor miért nem mehetek áldozni."

A bünbocsánat szentsége(gyónás) lényegileg azt jelenti, hogy megbántam a bünt és megfogadom, "Erősen fogadom, hogy többé nem vétkezem...) hogy ezt a bünt nem követem el többé.

Tehát logikusan az következne a szentgyónás után, hogy a kapcsolatodat megszünteted.De hidd el, hogy van megoldás, többféle is, viszont neked kell eldöntened melyiket választod. pl 1- a házasság rendezése(elég hosszadalmas az igaz egy kedves ismerősőmnek a fia is nagykorú lett nire megkapta a Szentszéktől az engedélyt a szentáldozásra.

2- Szent József házasság(tartózkodás a nemi élettöl)

3 . lelki áldozás

A pap mindenkinek kiszolgáltatja a Szentséget, minden hivőnek a lelkiismeretére van bizva az, hogy a kegyelem állapotában van-e vagy sem. Ez alól csak egyetlen kivétel van a nyilvános hittagadó (aposztata),mely cselekmény azonnali önmagától beálló kiközösitést von maga után.

Én Budapesten élek és csak egyszer láttam olyat, hogy a pap nem áldoztatta meg a hivőt, egy idős hölgy akart áldozni de szemmel láthatóan olyan tosszul volt szegény, hogy tartani lehetett attól, hogy kihányja a Szentséget.Természetesen miután meggyógyult újra áldozhatott.Jár a templomunkba egy másik hivő, mindenki tudja, hogy református, mégis szentáldozáshoz járul, a pap mégis szó nélkül megáldoztatja.

Szerintem van valamilyen megoldás de Neked kell eldöntened melyiket választod.

Sok boldogságot Nektek

2009. márc. 5. 07:27
 14/19 anonim ***** válasza:
Még egy pontositás . Az Egyház szemében(az egyházjog/kánonjog szerint) a polgári esküvő is ÉRVÉNYES, de nem szentségi házasság.A Katolikus Egyházban 7 Szentség van, ezek közül az egyik a házasság szentsége.
2009. márc. 5. 07:31
 15/19 anonim ***** válasza:

Nagyon szomorúnak tartom,hogy vannak,akik elítélnek ezért.

Jegyesoktatásra nagyon sok olyan pár jár velünk, akiknek semmit nem jelent Isten és a vallás.De összeházasodnak katolikus templomban,mert szép a templomi esküvő.Többé a templom felé sem fognak nézni valószínűleg.Rossz volt hallani,mikor 1-2 pár a pap háta mögött még gúnyolódott is.Kérdezem azoktól,akik téged itt negatívan ítéltek meg,ezek a párok Istennek tetsző életet élnek,és nem fognak halálos bűnben élni,mert volt katolikus esküvőjük?

2009. márc. 6. 23:09
 16/19 anonim ***** válasza:
Nem tudom,be szoktál-e ide még nézni,de érdekelne,hogy megoldódott-e a helyzet?(utolsó vagyok)
2009. aug. 9. 21:57
 17/19 anonim ***** válasza:
Itt nem az a lényeg, hogy ki melyik vallást választja, annak a szabályait követi... Nem az Egyház (vagy úgymond a papok) nem engedik, hanem maga Jézus mondja Lukács evangéliumában(Lk 16, 18): „Aki elbocsátja feleségét és mást vesz el, házasságot tör, és az is házasságot tör, aki férjétől elbocsátott asszonyt vesz el.” Természetesen ez oda-vissza igaz.
2011. szept. 10. 11:52
 18/19 anonim ***** válasza:

Ez ok,amit írtál,DE:

Miért nem vonatkozik ez minden házasságra?

Pl.ismeretségi körünkben:református feleség,katolikus férj,esküvő református templomban,a katolikus egyház szemében érvénytelen esküvő.A férj félrelépett,elváltak.A katolikus egyház a volt férjet megesketi az új párjával.

másik eset:

református férj,kereszteletlen feleség,csak polgári esküvő.A feleség lelépett egy új pasival.A volt férj nemrég elvett egy katolikus lányt,de nem házasodhattak katolikus templomban,mert a férj előző házasságkötését érvényesnek fogadja el az egyház.

Szóval most a Biblia a mérvadó vagy az egyház???

2011. szept. 24. 22:59
 19/19 anonim ***** válasza:
Utolsó vagyok.Igazából ez egy költői kérdés.Amire a válaszod várom,hogy igazságosnak tartod-e ezeket az egyházi szabályokat?!
2011. okt. 1. 23:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!