Van neve istennek?
A bibliát tanulmányozva mindenkinek feltűnhet az alábbi: a nevek a személyiségre utalnak. Azért hogy nem érted magyarul mondjuk...: mit jelent az hogy Jákób, vagy Izrael, vagy miért változtatta meg Isten Ábrám nevét Ábrahámra, nem azt jelenti, nincs emögött komoly érv. Most nem is taglalom a nevek jelentését, mert ott a google és mindenki rákereshet, de Isten is pl. sok néven megjelent a bibliában, mint pl. Mózesnek kijelentette magát, mikor ő rákérdezett a nevére és azt mondta: "vagyok aki vagyok". Ezzel az állandóságát, a "mostanságát" fejezi ki, hogy Ő mindig van. Nem a múlt, hanem mindig éppen most van.
..vagy másik helyen Seregek Uraként nevezi magát, másik helyen ő a Gyógyító... Szabadító, nem is folytatom a felsorolást. Újszövetség felfedi Isten legtitkosabb nevét. Olyan ember fedi fel, aki úgy nyilatkozik magáról, hogy Istent soha senki nem látta, csak az egyszülött fiú, aki az Atyától jött, ő látta egyedül. Jézusról beszélek és már le is írtam Isten legfontosabb nevét, amiben óriási mélységek és magasságok vannak. Amiben megnyilvánul Isten szerette, közelsége... az a kapcsolat, amit szeretne mindannyiunkkal. Ez a név nem más, mint Atya. :)
Jehova a kereszténység istene.
Allah az iszlám vallásúak istene.
Buddha a buddhistáké.
Ha a Biblia által kinyilatkoztatott Istenre gondolsz, akkor neki több neve is van, már fentebb írtak erről.
Él, Elohim, El Shaddai, Adonai, és a titokzatot JHVH vagy YHWH tetragrammaton, amelynek pontos kiejtését nem tudjuk 100 %-ra; a legvalószínűbb a Jahve alak.
A magyar nyelvben egyszerűen az Isten alak is megnevezés, így tulajdonnévként nagybetűvel kezdendő.
Más nyelvekben hasonlóan Isten: angol - God, német - Gott, olasz - Dio, francia - Dieu [győ] stb.
Üdv. :)
# 4/8
Buddha senkinek sem az Istene, azért ennyit illene tudni... Ő csak a tanítások alapjait fektette le, és ebből alakult ki a Buddhizmus. (maga a buddha szó megvilágosodott embert jelent, tehát valójában több buddha is él/élt)
Jahve,Úr,Isten,..
Jézus Krisztus-Szabadító,Megváltó,Úrjézus..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!