Mi az az "Isten"?
Kérdés egyszerű: mi az (az) isten?
Jellemzés? Kinézet? Kor? Élő vagy élettelen? Mit csinál? Hol van?
---"mi az (az) isten?"
Először is pontosabb talán, hogy ki. Isten a világ teremtője, fenntartója, legfőbb ura, és tulajdonosa.
---"Kinézet?"
"Az Istent soha senki nem látta; az egyszülött Fiú, a ki az Atya kebelében van, az jelentette ki őt."
---" Kor?"
Mi vagyunk az idő fogságában, nem ő. Ugyanis ő teremtette azt is. Örökkön örökké való. Ő van. Tegnap, ma és holnap is van.
---" Élő vagy élettelen?"
Az igazán élő!
---" Mit csinál?"
Nem tudom. Fentartja a mindenséget ez szerintem biztos.
De az biztos, hogy csinál valamit, mert: "Jézus pedig felele nékik: Az én Atyám mind ez ideig munkálkodik, én is munkálkodom."
---"Hol van?"
Az ő királyi széke a menny. A zsámolya a föld.
A Biblia említi a mennyet, mint harmadik eget.
Istennek nevezzük azt az eredeti önfejlesztő ihletet, melynek fejleménye – nem teremtménye – minden más létező élőlény vagy 'élettelen' dolog. Nem egy valaki, nem egy személy, inkább egy hatalom, bölcsesség és szeretet kimeríthetetlen forrása mindenben, minden körül – a vezérlő alapelv mindenben.
Most lehet hogy sokan már ágaskodnak a méltatlankodástól, mert azt merem állítani, hogy Isten nem egy valaki, nem egy személy. E méltatlankodás oka oka az, hogy az ember nem képes egy tekintélyt elképzelni bölcsességgel és hatalommal felruházva aki (ami) maga a szeretet, vagy e dolgok forrása és ugyanakkor mégse egy személy, nem egy valaki, Isten egy valakinél, egy személynél minden tekintetben végtelenszer több.
Ha már eléggé előre haladtunk a tudatban, válhat nekünk ez a forrás, ez a vezérlő alapelv bennünk személyessé, mint ahogy némely nagyjainknak személyessé vált. Akkor tisztelni fogjuk 'Őt' saját magunkban és embertársainkban, mint az isteni kilétünket, de addig csak bálványimádást gyakorlunk mikor egy képzelt vagy valóban létező személyt rajtunk kívül imádunk. Ugyanis mi más lenne, mint bálványimádás imádni azok személyiségét, akik a legszentebb eszményeinket hozzák kifejezésre ?
Így szemlélve a feltett kérdések többsége értelmét veszti; maradt még a kérdés hogy Isten élő vagy élettelen, erre talán válaszolhatnánk azt hogy az említett forrás az élet forrása, Isten nem lehet más mint élő, az élet e forrás, a hatalom, a bölcsesség, a szeretet megnyilvánulása.
Szent Fauszina nővér naplójából:
"
30 + Egy alkalommal a Szentháromságról és Isten lényegérôl gondolkodtam. Mindenképpen ki akartam kutatni és felismerni, ki is az Isten... Az egyik pillanatban mintha a túlvilágra ragadtatott volna el a lelkem. Megközelíthetetlen világosságot láttam, s benne három felfoghatatlan fényforrást. Ebbôl a világosságból mennydörgés formájában szavak törtek elô, melyek körülkerítették a földet és az eget. Mivel nem értettem ebbôl semmit, nagyon szomorú lettem. Hirtelen ebbôl a megközelíthetetlen fénytengerbôl kilépett szeretett Megváltónk felfoghatatlan szépségben, tündöklô sebhelyekkel. A fénybôl egy hang hallatszott: ,,Milyen az Isten az Ô lényege szerint, azt senki fel nem foghatja, sem az angyali, sem az emberi értelem.'' Jézus még azt mondta nekem: ,,Ismerd meg Istent az Ô tulajdonságai felett elmélkedve.'' Kezével keresztet vetett rám, és eltűnt.
"
Én ezeket mondanám Isten tulajdonságainak:
- Jó
- Mindenható, mindent tudó és ismerő
- Szeretetteljes
- Irgalmas, mindig kész megbocsátani
- Hűséges
- Igazságos
- Mindennél erősebb és hatalmasabb
Ha Jézust nézem akkor az Ő tulajdonságai hasonlóak:
- Szelíd és alázatos szívű (Mt 11,29)
- Türelmes
- Hihetetlen akaraterővel rendelkezik hiszen szó nélkül tűrte a legszörnyűbb kínhalált
# 4/6 "Szóval akkor isten a természet, ami teremtett minket?"
Isten (a természet) oly terjedelmes, hogy mindent magába foglal, rajta kívül nem létezik semmi. Isten, a természet nem teremtett semmit, de mindazzá fejlődött ami létezik. A fejlődés révén Isten; a Vezérlő Alapelv; minden hatalom, bölcsesség és szeretet Forrása; az Eredeti Önfejlesztő Ihlet jelen van mindenben, átjár és körülvesz mindent, mindennek alapja és fenntartója. Nem úgy tehát mint egy művész, kinek alkotás ki tudja hol lehet – Isten körülveszi és bent van minden fejleményében mint az értelmesség, mely szerint felépült; mint a hatalom, amely létrehozta, mint a szeretet, amely fenntartja.
Isten fejleményeinek szükségleteik és képességeik következtében hozzáférhetőségük van az isteni forrás kiáradásához. Az embernek szellemi képességeinél fogva nagyobb hozzáférhetősége van ehhez a forráshoz, mint amennyire szüksége van, ez lehetővé teszi azt, hogy átvegye saját szellemi fejlődésének irányítását.
"Isten (a természet) oly terjedelmes, hogy mindent magába foglal, rajta kívül nem létezik semmi."
És a patás?
"Én ezeket mondanám Isten tulajdonságainak:
- Jó
- Mindenható, mindent tudó és ismerő
- Szeretetteljes
- Irgalmas, mindig kész megbocsátani
- Hűséges
- Igazságos
- Mindennél erősebb és hatalmasabb"
de hé!
ha szeretetteljes akkor miért hagyja a háborúkat és hogy több istenben higgyenek a népek?
Hány isten van?
Ha egy, akkor miért engedi, hogy több istenben higgyetek?
Miért engedi a halva született gyermekeket? Miért hagyja hogy csecsemőket gyílkoljanak abból az okból hogy az ő istenük parancsolta?
Teljesen ellentmondádod az egész, ezért nem értem hogy hogy hihet pár ember ilyenben... Nem létező dologban, ami jó és szeretetteljes mégis hagyja a gyílkolást stb...
Ez a kérdés az ateisták tipikus kérdése.
Ha a kérdésed kiírásának a célja az Isten keresés volt,pl itt találsz válaszokat: [link]
Ha pusztán kötekedésből írtad ki és eszed ágában sincs Istent keresni, akkor is érdekes lehet, bár kötve hiszem, hogy akkor időt fecsérelnél rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!