Hogy kell gyónni?
Google a barátod:
A gyónás menete:
1. Köszönés
DICSÉRTESSÉK A JÉZUS KRISZTUS!
(Pap: Mindörökké Amen)
2. Keresztvetés:
AZ ATYA A FIÚ ÉS A SZENTLÉLEK NEVÉBEN. GYÓNOM A MINDENHATÓ ISTENNEK ÉS NEKED LELKIATYÁM, HOGY UTOLSÓ GYÓNÁSOM ÓTA EZEKET A BŰNÖKET KÖVETTEM EL:
3. Mikor gyóntam utoljára?
nap, hét, hónap, év
AZÓTA EZEKET A BŰNÖKET KÖVETTEM EL: / vagy
KISKOROM ÓTA EZEKET A BŰNÖKET KÖVETTEM EL:
4. Elkövetett bűneim, mulasztásaim felsorolása (lehet az előre összeírt bűnöket felolvasni)
Ha mindent bűnömet elsoroltam, akkor azt mondom:
MÁSRA NEM EMLÉKSZEM. /vagy TÖBB BŰNRE NEM EMLÉKSZEM.
5. Meghallgatom a pap szavait
Elégtételt kapok, amit lehetőség szerint minél hamarabb el kell végeznem.
6. Elimádkozom a bánatimát:
TELJES SZÍVEMBŐL BÁNOM MINDEN BŰNÖMET, MERT AZOKKAL AZ JÓ ISTENT MEGBÁNTOTTAM.
ERŐSEN FOGADOM, HOGY ISTEN SEGÍTSÉGÉVEL A JÓRA TÖREKSZEM A BŰNT ÉS A BŰNRE VEZETŐ ALKALMAT ELKERÜLÖM.
7. Az Atya feloldozást ad. Miközben áldást ad keresztet vetek és a végén mondom:
AMEN
8. Pap: Magasztaljuk Istent, mert jóságos hozzánk!
Gyónó: MERT ÖRÖKKÉ SZERET MINKET!
Pap: Isten megbocsátotta bűneidet, menj békével!
Gyónó: ISTENNEK LEGYEN HÁLA!
9. Köszönés
DICSÉRTESSÉK A JÉZUS KRISZTUS
Még egy utolsó: a bűnöket mennyire kell kifejteni? Pl. hogy loptam, vagy hogy a szomszéd asszony tyúkját elloptam?
vagy pl. ha a barátommal nem sikerült annyira az önmegtartóztatás, akkor ezt mondjam, vagy ez olyan, mintha nem akarnám kimondani, hogy mi is volt? Bocsi, ha hülye kérdések. Én nagyon megbántam a bűneimet, és Istennek ki is mondom, elszámolok velük, de egy papnak mennyire kell részletekbe menőkig?
Nem kell nagyon kifejteni, de bizonyos esetekben lehet, hogy rákérdez. Mert pl. a "loptam" típusnál nem mindegy a jóvátétel és a tanácsadás szempontjából, hogy egy radírt loptál el, vagy egy autót.
Az, hogy a barátoddal nem ment az önmegtartóztatás, tökéletes megfogalmazás, hozzáteheted esetleg, hogy "tisztaság terén". Valószínűleg nem fog rákérdezni részletekre...... Max. arra, hogy ez egyszeri alkalom volt-e, vagy többször. Ezt megelőzendő jobb, ha hozzáteszed eleve, hogy "tisztaság terén a barátommal gyakran / egyszer /néha / pár alkalommal nem ment az önmegtartóztatás". Ilyen esetben az a fontos, hogy azt lássa, ez szokássá vált-e, vagy egyszeri "túlkapás"-e. :) Jó pap tud hasznosítható tanácsokat adni ilyenkor. (tapasztalat)
És igen, listát vihetsz nyugodtan, nem gáz, csak ne felejtsd megsemmisíteni a papírt utána. A menete pedig az, ahogy le van írva, azt is nyugodtan viheted papíron.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!