Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Istennek mi a célja a születés...

Istennek mi a célja a születésüktől kezdve mozgáskorlátozottakkal, vakokkal, siketekkel?

Figyelt kérdés
2012. márc. 24. 10:37
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
33%

6/10: Ezt egyrészt mindenki kutathatja maga is egyénileg, másrészt meg ott van rá a pszichológia, az agykutatás és más társult szakmák, mint tudományos megközelítés. És azt hiszem, jó ideig lesz is még mit kutatni e téren, mielőtt elérünk ahhoz a bizonyos határhoz, amit már "nem tudunk leírni". :)

7/10: Nos, ha te élvezed a nyomort és a szenvedést, akkor csak nyugodtan merülj el benne, szíved joga, én nem fogom megtiltani neked. De ha ezzel arra akartál célozni, hogy hosszabb távon, esetleg a halál után valami jó sülhet ki belőle, nos: egyrészt ez az egy életünk az, ami biztos. Legvalószínűbb, hogy utána egyáltalán semmi nem lesz, tehát legcélszerűbb, ha ezt igyekszünk a lehető legszebbé és legjobbá tenni mindenki számára. Ha pedig Isten valami jót akar elérni, akkor mindenható lévén azt elérheti AZONNAL is, körülményeskedés nélkül. Más szóval: ugyanazt a rejtélyes "jót", amit szerinted esetleg szolgálhat hosszabb távon a nyomor és a szenvedés, nyomor és szenvedés nélkül is elérheti Isten, ha akarja. Akkor meg minek a nyomor és szenvedés? Tán mert szadista és gonosz? Vagy csak szimplán nem létezik?

A második kérdésedre már leírtam a választ fent, ezek szerint nem olvastál figyelmesen: ha választhatnánk, az azt jelentené, hogy Isten nem mindentudó és mindenható. Viszont akkor már Istennek sem igen lehet nevezni, plusz a Biblia is bukik egy az egyben.

Továbbá: a bibliai Isten a koncepció szerint MINDEN, mivel amellett, hogy mindentudónak és mindenhatónak állítják be, még mindenütt jelenlevőnek is nyilvánítják egyben. Amiből pedig az következik, hogy NINCS olyasmi, ami "nem ő". Ő minden. Igen, még a Sátán is, lévén azt is ő teremtette, ill. ő akarta, hogy azzá váljon, lásd szintén a fenti összefoglalást.

Ami pedig az "Olyan nincs, hogy csak úgy lett"-et illeti, nos, ebben még egyet is értünk. Épp ezért nem létezhet Isten sem, mert "olyan nincs, hogy csak úgy lett (Isten)". A "kutatni az igazat" pedig azt hiszem, a lehető legjobb dolog, amit az ember tehet, ha kérdései vannak és nem ért valamit.

8/10: Igen, és ezzel most mit akartál mondani? Az emberi világban ez logikus. A fenti fejtegetés csak arról szólt, hogy miért zárja ki egy mindentudó-mindenható Isten feltételezése a szabad akarat egyidejű feltételezését.

9/10: Alapjaiban rossz a logikád, és nem gondoltál bele a dolgokba. Ha ugyanis Istennek tényleg az lenne a célja, amit írsz, hogy az emberek meggyógyuljanak és jó legyen nekik, akkor kezdettől fogva egészségesek lettek volna, jó lett volna nekik, és soha semmi nem ment volna félre, lásd 3/10. Megváltásra sem lett volna szükség.

Ami pedig a Biblia olvasását illeti, azt valóban ajánlom én is mindenkinek _az elejétől kezdve_, mert annál jobb érv nincs a vallásos hit ellen.

Bármely "Isten", aki _valaha is_, _bármilyen körülmények között is_ képes volt olyan rendeleteket hozni, hogy pl. halált érdemel a szüleire rosszat szóló gyerek (Mózes II. 21:17); aki képes volt olyan tömeggyilkosságokat elkövetni (Özönvíz) és másokat erre felbujtani (gyak. az Ószövetség egésze), amelyek mellett még a 20. század legnagyobb diktátorai is eltörpülnek, az velejéig gonosz, és nemhogy tiszteletet és imádatot, de a legmélyebb megvetést érdemli csak - annál is inkább, hogy mindezt teljesen feleslegesen tette.

Szóval... mesének elmegy a dolog, bár még annak is nagyon durva és brutális, érdemi erkölcsi tanulság nélkül, de hogy valaki még higgyen is benne, és valóságnak tekintse... hát ott már valami nagyon nem stimmel. Főleg akkor, ha az ember szó nélkül elfogadja mindezt a mocskot Istentől pusztán csak azért, mert Isten és "neki szabad"; ez esetben ugyanis már saját magán is megfigyelheti, hogy a vallásos hit nemhogy erkölcsössé teszi az embert, hanem lerombolja a természetes emberi erkölcsöt/emberségességet. Mert míg nyilván elítéli a hívő is pl. Sztálint vagy Hitlert, addig Isten ellen már egy szava sincs, pedig Sztálin és Hitler még együtt se voltak a kanyarba' se Isten rémtetteihez képest. Hát ennyit erről.

10/10: lásd a 7/10-esnek írottakat.

2012. márc. 24. 15:10
 12/31 anonim ***** válasza:

Te is egy nagyon intelligens lény vagy:)

Minden elismerésem és köszönöm az "információkat"!

Ezért hangoztatom mindig vallástól függetlenül, hogy csak a szeretet a lényeg és a tudás, hogy szebb világot teremetsünk.

És ha létezne Isten, neki sem ártanánk, hisz jót cselekszünk. Egy őrült, gonosz lény meg nem érdekel. De ha arról szólna az élet, hogy ez az őrült gyaláz minket, akkor szintén nem lenne értelme élni, ez lenne a pokol.

Én a fejlődést tartom helyesnek és nem a pusztítást.

Valószínűleg soha nem értjük meg, hogy mi hogy lett és miért. Viszont mit tegyünk azok ellen, akik irányítani akarnak minket, vagy pusztítani? Hisz mindig lesznek ilyenek....Természetesen nem hiszek nekik és nem is engedelmeskedem. Olyan rossz erre gondolni, hogy csak úgy vagyunk és soha nem kapunk választ, hogy miért és hogy lettünk...

Lehet tényleg a tudás és az éntudat a kulcs.

2012. márc. 24. 15:32
 13/31 anonim ***** válasza:
94%

Napirai11 válasza:

Sziasztok!

Azért írok, mert úgy érzem, autentikus személy vagyok a témában, ugyanis én egy mindkét szememre teljesen vak, és mindkét fülemre középsúlyosan hallássérült hölgy vagyok.

Koraszülött voltam, az inkubátorban a nem megfelelő oxigénadagolás miatt kötőszövet képződött mindkét szememen, ami lerántotta az ideghártyát.

Fényérzékelésen kívül mást nem tudok érzékelni a szememmel.

Négy és fél évesen vették észre, hogy a fülemmel is van probléma. A mozgásommal is voltak problémáim, rengeteg problémám volt, de soha nem adtam fel.

Hiszek Istenben, és keresztény voltam, pontosabban római katolikus, de elhagytam a vallásomat aminek okainak ismertetése nem tartozik e témához.

A baháí hit felé fordultam, szívemben baháí-nak érzem magam, de a vallást még hivatalosan nem vettem fel.

Hitem szerint a megpróbáltatásokat azért adja isten, hogy ezáltal erősödjünk hitben, lelkileg fejlődjünk, közelebb kerülhessünk az egyetlen Teremtő Istenhez.

Az orvostudomány mai állása szerint sem a szememen, sem a fülemen nem lehet segíteni, de a tudomány nagyon sokat fejlődött az elmúlt időben, és rohamtempóban fejlődik, és ha Isten úgy akarná, hogy lehessen csinálni valamit a szememmel, hogy lássak vele, és a fülemmel, hogy hallókészülék nélkül is tökéletesen halljak vele, akkor ezt az orvosok meg fogják oldani, de Isten tudja csak, hogy ez jó lenne-e nekem, vagy sem, ezért rá kell bízni azt, hogy egyszer ez bekövetkezik-e, vagy életem végéig vak, és hallássérült maradok. Mert isten tudja a legjobban, hogy mi a legjobb nekünk, mert ő sokkal jobban ismer minket, mint mi saját magunkat.

Ismerek olyan vak személyt, aki nem hisz Istenben, legalábbis ő így érzi, pedig szerintem tudat alatt mindenki hisz Istenben, csak nem tud róla, mert valamiért ez nem jön fel nála a tudatalattiból a felszínre, és lehet, hogy ez így jó neki, Isten valamilyen ok miatt, amit mi nem ismerünk, nem engedi, hogy feljöjjön a felszínre az istenhit.

Az illető nagyon jó barátom, van munkahelye, felesége, van neki nagyon sok barátja/ismerőse, nagyon rendes ember, aki mindenkinek segít, akin tud, és a véleményét is megmondja, ha úgy látja, hogy valaki valamit nagyon rosszul csinál, és úgy látja, hogy úgy segíthet neki, ha ezt szóváteszi. Boldog, kiegyensúlyozott ember, aki tökéletesen elfogadta vakságát, dolgozik, családja van, és ugyanúgy él, mint bárki más.

Ismerek olyan vakokat is, akik istenhívők bár, de mégis teljesen el vannak keseredve vakságuk miatt, ismerek istenhívő vak személyeket is, akik boldog, kiegyensúlyozott emberek.

Mi nem tudhatjuk, hogy ez miért van így.

Azt sem tudhatom, hogy mi lenne akkor, ha én teljesen látó,és teljesen jól halló ember lennék. Lehet, hogy akkor nem rendelkeznék azokkal a tulajdonságokkal, amikkel most, lehet, hogy nem érezném meg a lelkemben, hogy milyenek az emberek, és nekem is a pénz, a külsőségek lennének fontosak, mint olyan sokaknak ezen a glóbuszon.

Jómagam is azt gondolom, hogy a fogyatékossággal élő embereket nem kell sajnálni: nekem van értelmi fogyatékos barátnőm, akivel gyerekkorunkban nagyon jó játszópajtások voltunk. Ő ma élettársi kapcsolatban él szintén értelmi sérült barátjával, és egy foglalkoztatóban dolgozik.

Ez a barátnőm tanított meg arra, hogy a világon a legfontosabb dolog a szeretet, pedig ő középsúlyosan értelmi sérült, néha nem érti meg szegény, ha magyarázok neki valamit, van, amikor tízszer is el kell hogy mondjam, egyszerű, picurka egy-két szavas mondatokká kell szétdarabolnom a mondanivalómat, hogy megértse, vannak olyan témák, amikről egyszerűen nem lehet vele beszélgetni, mert nem érti meg, mégis ő értette meg velem kamaszkoromban, hogy mennyire fontos dolog a

szeretet.

Amióta felnőttünk, ritkán beszélgetünk egymással, mivel velem olyan bonyolult események történnek, amiket hiába magyarázok neki, nem érti meg szegény csaj.

Én is beleestem abba a hibába, hogy sajnálom őt, és a kerekesszékes mozgássérülteket is sajnálom, pedig nem kellene, mert ki tudja, mi van a szívükben: lehet, hogy ők nagyon közel állnak Istenhez, még akkor is, ha az értelmi sérült ember ezt nem tudja elmondani, és lehet, hogy ő boldogabb ember, mint bárki más. Boldogabb, mert nem érzékeli maga körül a világ mocskát-szennyét. Van olyan ismerősöm, aki egyszerre vak, és mozgássérült, kerekesszékkel gurul mindenfelé, lakáson belül segítség nélkül, utcán segítséggel. Egyszer megkérdeztem tőle, hogy nem fél-e az emberekktől, amikor gurítják a kerekesszékét, azt mondta a lány, hogy nem fél, mert ő Istenben bízik, és aki Istenben bízik, annak semmi bántódása nemlehet, és egész lényéből földöntúli öröm sugárzik mindig, ha találkozom/beszélek vele. Látó ismerősök szerint is ennek a lánynak az arcán mindig földöntúli öröm sugárzik, már kisgyerekként is ilyen volt.

Legszívesebben sírnék, amikor találkozom vele, annyira sajnálom, pedig lehet, hogy ő boldogabb ember, mint én, vagy bárki más,aki teljesen egészséges, és mérges lenne, ha tudná, hogy sajnálják.

Hitem szerint a fogyatékosság is eg megpróbáltatás, amivel Istennek sokféle célja lehet: legfőbb célja az lehet, hogy ezek az emberek jobban lássák a szívükkel a világot, mint bárki más, aki testileg teljesen egészséges,és észrevegyék, hogy a pénznél, a divatmajmolásnál vannak fontosabb értékek.

Úgy gondolom, hogy velünk sérült emberekkel az az általános terve Istennek, hogy kis lámpások, szigetecskék legyünk a világ mocskos tengerében példát mutatva ezzel nagyon sok elkeseredett, kiégett, értékvesztett emberek. Köztünk is vannak értékvesztett, nemcsak testileg, hanem mentálisan is sérült emberek, akik rendkívüli gyűlöletetéreznek embertársaik iránt,és akik nem tudták elfogadni állapotukat, vagy azért ilyenek, mert nabgyon sokszor bántották, kihasználták őket, a családjuktól sem kaptak megfelelő szeretetet, de nem tudhatjuk, hogy Istennek mi a terve velük: lehet, hogy egyszer az ő szemük is felnyílik,és rájönnek arra, hogy minden ember, minden felebarátunk testvérünk is egyben, mert mindannyian Isten teremtményei vagyunk.

Jómagam egyetemet végeztem, önkéntesként dolgozom egy civil szervezetnél, tanfolyamokra járok, remélem, két-három hónap múlva hivatalosan is fel fogom venni a baháí vallást, júliúsban megcsinálom az Ecdl-modulokat, és már csak három modul marad jövőre, és ezenkívül is tele vagyok tervekkel, nagyonnagy tervekkel,és bízom abban, hogy megújúlva, megerősödve a hitben, Isten útján haladva meg fogom találni azokat az embereket, akik terveim megvalósításában segíteni tudnak nekem.

Minden embernek van életfeladata, csak meg kell azt találni, még a nagyon súlyosan értelmi fogyatékos ember életének is van értelme, mert ő a létezésével bizonyos dolgokra megtanítja a környezetét, pl. arra, hogy minden apró dolognak, pl. napsütés, finom étel, stb. is lehet örülni,és hogy nincs fontosabb dolog a világon, mint a szeretet.

Jómagam kimondhatatlan szeretetet érzek mind a hétmilliárd ember, és az egész glóbusz iránt, és baháí hitűként ez a szeretet csak erősödött bennem,és bízom abban, hogy isten,és majdani hittestvéreim segíteni fognak abban, hogy minél többet tehessek a világért.

Remélem, kedves kérdező, hosszas fejtegetésemmel tudtam neked segíteni: ha mégsem, és még maradtak kérdéseid, akkor vagy írj ide kommentet, vagy írjál privit.

Üdv: Napirai

2012. márc. 24. 16:05
 14/31 anonim ***** válasza:
Az, hogy a közvetlen közel élő embereket megtanítsa valamire.
2012. márc. 24. 16:22
 15/31 anonim ***** válasza:

#13 válaszoló, köszönöm, hogy leírtad ezeket xD

Imádlak;)

Olvastam a wikipédián, hogy mi az a Bahái.

Ebből arra a következtetésre jutottam, hogy a gonosz nem létezik úgy, mint ördög, csak a tudás hiánya miatt van minden, ami rossz vagy annak érzünk. A cselekedeteink is emiatt lehetnek rosszak, mert a tudásnak csak egy részét értjük meg és ez megtéveszt bennünket.

Bár az élet értelmét és kialakulását most sem értem.

2012. márc. 24. 16:28
 16/31 anonim ***** válasza:

Amúgy kívánom, hogy boldog, szép életed legyen és minden sikerüljön benne:)

Ez egy nagyon normális vallásnak tűnik így elsőre.

2012. márc. 24. 16:38
 17/31 anonim ***** válasza:
A szeretet és a tudás a lényeg. Slussz:)
2012. márc. 24. 16:41
 18/31 anonim ***** válasza:

Napirai11 válasza:

Kedves 16:38-as!

A többi vallás is normális, csak meg kell érteni őket: mindegyik vallásra szükség van, mert megvan minden vallásnak a maga helye az emberiség történetében, és azért nem szünnek meg a vallások, mert szükség van rá.

A Wikipédiáról nem lehet rendesen megismerni a baháí vallást,meg semmilyen vallást sem.

hhoz, hogy valaki megismerjen egy vallást,el kell olvasni az adott vallás szent könyvét.

Ha tényleg érdekel, akkor ne csak a Wikipédián keresgélj, hanem keress máshol is.

Ha a baháí vallás érdekel, akkor a szent könyvet a kitáb-í-Aqdast érdemes elolvasni.

Van még ötletem, hogy hol nézelődhetsz:

ha a szent iratokat akarod olvasni, akkor itt keresgélhetsz: erfan.cz/hu a magyarországi baháí közösség honlapja: www.bahai.hu

Ha tudsz angolul, akkor beírod, hogy baháí, és rengeteg oldalt ki fog dobni a gép.

Én ezt ajánlom: www.bahai.org

Az erfan.cz/hu-ról le tudsz tölteni több tucat könyvet, én elsőkörben a Rejtett Szavak című könyvet, majd a Kitáb-í-Aqdas olvasását javaslom.

Sok szeretettel ölel: Napirai

2012. márc. 24. 17:03
 19/31 anonim válasza:

Szerintem senki sem arra írta le a választ, ami a kérdés volt valójában. :)

Istennek nem célja sem a szenvedés, sem a nélkülözés, sem pedig a betegségek vagy a fogyatékosságok. Írták, hogy ha lenne Isten, akkor mindez nem történne meg. Ez egy butaság. Egyáltalán nem biztos, hogy ha egy ember vak, akkor az azért vak, mert Isten azt akarja, hogy az legyen. Sőt.

De egyet nem szabad elfelejteni: Isten felállított egy szabályrendszert, amit messzemenőkig betart. Nincs mutyizás, nincs kivételezés a barátokkal és rokonokkal (még a saját Fiával sem tette), viszont adott az élethez egy „kézikönyvet”, amiben le vannak írva azok a dolgok, amikre szükségünk van és amiből elég sokat megtudhat az, aki elolvassa és komolyan veszi.

Választhatsz: megfogadod és úgy élsz, ahogy le van írva, vagy pedig mesekönyvnek tartod és nem veszel róla tudomást. De azt ne felejtsd el, hogy ez utóbbi nem mentesít az alól, ami abban le van írva (attól még, hogy nem hiszed el azt, hogy a konnektorban áram van, vagy nem tudsz róla, attól még ugyanúgy megráz, ha belenyúlsz, mint azt, aki elhiszi).

Ahogy van Isten és van jó oldal, ugyanúgy van Sátán és van rossz oldal. Ha valaki nem vesz tudomást a Bibliában leírtakról, de ennek ellenére Istennek tetsző módon él, akkor is kaphat áldást, ha viszont folyamatosan megszegi ezeket a törvényeket, akkor szépen lassan fokozatosan ilyen, vagy olyan módon, de átok alá kerül. Az áldás is és az átok is öröklődik, de mindkettő alól ki lehet kerülni (de még véletlenül sem az újságban meg a neten található „átoklevétellel”, mert ha ilyen helyre mész, akkor csak még több bajt csinálsz magadnak, mint ami előtte volt)!

Visszatérve az eredeti témára: ha egy kisbaba valamilyen rendellenességgel születik, pl. vak (nyilván nem tehet róla, nem az ő bűne miatt vak), akkor meg kell nézni a szülei életét, mert ott lehet valami olyan, ami miatt ez megtörténhetett (nem pedig azért, mert Isten azt akarta). Ha (tételezzük fel, hogy) abban nem találni semmi kivetnivalót, akkor meg kell nézni a nagyszülei életét és így tovább egészen 3 vagy 4 generációig visszamenőleg. Ezzel csak az a gond, hogy ez akár 30 embert is jelenthet: a szüleidet (2 ember), a nagyszüleidet (4 ember), a dédszüleidet (8 ember) és az ükszüleidet (16 ember). Tehát ha valakinek valamelyik ükszülője mondjuk bálványokat imádott, vagy nekik áldozott (egy példa a sok közül), akkor az egyáltalán nem tesz jót az illetőnek annak ellenére, hogy mondjuk azóta eltelhetett akár 150 év is. (Móz II. 20:5)

A vallásokkal az van, hogy rengeteg van belőlük. Mindegyik kiragad egy egy részt a Bibliából (sok vallás van, aminek semmi köze sincs a Bibliához) vagy hangsúlyt helyez egy-egy dologra és azzal elvannak. Isten viszont nem azt várja, hogy vallásos legyél, hanem azt, hogy a Neki tetsző módon élj. A vallások azok az emberek által felállított szabályok. Ha Istennek tetsző módon akarsz élni, akkor úgy kell élned, ahogy a Bibliában van, mert az az Isten által ránk hagyott könyv.

Rengeteg ember van, aki előbb képes egy látható szoborhoz imádkozni (bálványimádás) és elhinni, hogy az majd segít, mint hogy Istenhez imádkozna. Rengeteg olyan ember van, aki kineveti azt, aki hisz Istenben, de ugyanakkor elhiszi azt, amit a horoszkópja ír.

Átkot pedig rengeteg dolog hozhat (párat említenék csak): horoszkóp, jóslás, bálványimádás, jóga, paráznaság, istenkáromlás, okkultizmussal kapcsolatos dolgok, tárgyak, de még az is, amit kimondasz a száddal magadra, vagy akár másokra.

Isten azt mondta, hogy tedd Őt próbára. Sokan vannak, akik nem hisznek benne és úgy tartják, hogy nem létezik, de hidd el, hogy ezek közül a legtöbb nem csak, hogy nem tette próbára, de még a Bibliát sem olvasta. Márpedig úgy elég nehéz tanácsot adni bármiben is, hogy az illetőnek fogalma sincs az adott témáról...

2012. márc. 28. 04:35
 20/31 anonim ***** válasza:
57%

Istennek semmi célja nincs a testi és lelki nyomorékokkal, de a művészekkel, feltalálókkal és a takarítónőkkel sem.

Ahogy élted az életeidet egyiket a másik után, úgy a korábbi életekben megtett segítő vagy ártó tettek aránya miatt lesz a jelenlegi életed nyomor vagy móka és kacagás vagy csak dög unalom.

Vagyis akik most többszörösen hátrányos helyzetűként születtek meg, azok korábban szutyok dolgokat követtek el másokkal.

És nem Isten bünteti őket, hanem saját maguk, a lelkiismeretük.

2012. márc. 28. 18:23
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!