Jól imádkozok? Lehet bajom, ha nem?
Tudom,hogy akárhogy imádkozol Istenhez,az már eleve jó. De én egy kicsit félek,hogy baj,hogyha rosszul csinálom. Van a reggeli ima,étkezés előtt és után,esti ima... Most leírom,hogy egy átlagos napon mit imádkozok:
Reggel:
Keresztvetés
Reggeli ima
Keresztvetés
Miatyánk
Keresztvetés
Dicsőség
Keresztvetés
Este:
Ugyanaz mint reggel,csak Reggeli ima helyett esti imát mondok.
Szerintem tök felesleges reggeltől estig üres szavakat mormolni, és ezerszer ismételgetni őket, de ez az én véleményem, ha te így jól érzed magad, akkor jó. De nem árt megjegyeznem, hogy idővel valóban rutinná fog válni az imádkozás, aminek nem szabadna annak lennie. A minőségben, nem a mennyiségben van a kulcs - vagyis azon, hogy a szavak mellett mit mondasz el a szíveddel. Nem feltétlenül van szükség szavakra ahhoz, hogy imádkozz. Nem feltétlenül kell szabályokhoz kötni, hiszen gyakorlatilag az imán keresztül tartod a kapcsolatot Istennel, ennek pedig őszinteségre, nem szerepekre és formalitásokra kellene épülnie.
Ha a magadénak érzed a mások által megírt szövegeket, akkor rendben. Ha viszont nem, nincs abban semmi rossz - sőt! -, ha a saját szavaiddal imádkozol. Hangsúlyoznám, hogy ez csak az én véleményem, és nem kizárt, hogy én gondolom rosszul.
Elolvastam nagyjából az ószövetséget, az újat pedig már többször. Gyakorlatilag azt mondhatom, hogy sok imát olvastam, hogyan beszélnek Isten emberei Istenhez.
Ez mindig nagyon személyes és a konkrét élethelyzetről szól. Nem betanult imákat mondtak, hanem mint ember a barátjához, bizalmasához, akit jól ismer: úgy imádkoztak és sosem ugyanazt.
Imáknak nem kell ismétlődniük.
Nincs bibliában keresztvetésről szó. Ez valami katolikus hagyomány, bibliai jelentősége nulla.
Miatyánk néven elhíresült ima valóban létezik a bibliában, de az mintául szolgál, nem azt kell monotonul ismételgetni, hanem Jézust megkérték a tanítványok, tanítsa őket imádkozni és ez egyféle mintául szolgál. Szó sincs arról, hogy ezt az egyet kell mondogatni és valami érdekes fog történni.
Egyébiránt pedig az imádkozás, mint olyan, nem üres fecsegés, nem betanult szöveg, hanem Istennel való személyes közösség. Vele beszél olyankor az ember.
Egy élő személyről van szó. Ha van édesapád gondolj rá. Gondold át, apádnak minden nap ugyanazt mormolnád, meg keresztet vetnél rá. Mit szólna? Nem nézne rád kétkedve, hogy a józan eszednél vagy e még?
Na most Isten nagyobb mint az apád, mint bárki ember. Gondold azt, hogy neki sem túl érdekes, ha unos untalan naponként betanult dogmákat ismételsz és keresztezel. . .
7. válaszoló:
ha jár erre hithű katolikus, tutira neked esik és megkövez :)
mert teljes mértékben igazad van, ez az ima eredeti szisztémája amit leírtál. ott a pont
Gyakorló katolikus vagyok, de eszem ágában sincs megkövezni 7-est. :) Egészen igaza van, és mi sem gondolunk mást, csak vannak olyanok az egyházban (igen sokan), akiknek valamiért sokkal fontosabb a forma a tartalomnál. Higgyétek el, elég nagy vita van erről az egyházon belül is. Egyik pap vagy hívő csak arra koncentrál, hogy pontosan végzi-e a formákat, és az üdvösségét (szerintem is tévesen) ahhoz köti, hogy hány imát mondott el életében. De sokan vannak, akiknek a tartalom a fontosabb, és tényleg igyekszik személyes kapcsolatot építeni az Istennel.
Én is inkább a szabad szavas imák híve vagyok, amikor valóban apámnak vagy atyai jó barátomnak képzelve el az Istent, imádkozok hozzá.
DE! A forma szerintem is rendkívül fontos, AKKOR ÉS ADDIG, amikor és amíg az valóban a lelki életet, a lelki fejlődést segíti. A forma nagyon sokat segít a fegyelmezett ima megtartásában. Ha a formát felhasználom a tartalom köré, akkor érzem igazán közel magam az Istenhez.
Tehát kedves kérdező, jól csinálod, ha ezen rendszeresség és fegyelmezett imaéletbe valóban becsempészed a személyességet is. Ne csak mormolj, beszélgess is az Istennel.
10-es vagyok. Még valamit az ismétlődő imákról és a Bibliáról.
Az ismétlődő imákat téves (szerintem) azzal a szándékkal mondani, hogy minél többször elmondom, annál biztosabban üdvözülök. Katolikusként is hiszem, hisszük, hogy Isten nem kóla automata, amibe bedobom az imát, kijön az üdvösségem.
DE! Az ismétlődő ima szintén egy forma a maga saját szavaival feltöltött tartalommal. Próbáljátok ki bátran, pl. 10-szer elmondani egymás után a Miatyánkot. Miért? Nem azért, hogy emiatt teljesüljön valami, vagy üdvösséget kapj. Sokkal inkább azért, hogy elmélyülj a kimondott szavakon, átrágd őket újra és újra, megfejtsd az értelmét, feltűnjön egy-egy szó vagy mondat, ami fölött addig átsiklottál stb... Egészen más, mint csak egyszer elmondani, mert, hogy a Bibliában az van, hogy ne ismételgess.
Nézzük is meg a Bibliát!
Erre hivatkoznak a protestáns testvérek (tényleg annak veszem őket), amikor rám szólnak, ne mondjak ismétlődő imákat:
Mt 6,7
Amikor imádkoztok, ne szaporítsátok a szót, mint a pogányok, akik azt hiszik, hogy ha ömlik belőlük a szó, nyomban meghallgatásra találnak!
Szerintem ezt a feltűnősködő farizeusokra értette, nem pedig arra, hogy ne mondd el ugyanazt egymás után. Miért?
Na, olvassunk csak tovább:
Mt 26,44
Erre otthagyta őket, újra elment, és harmadszor is ugyanazokkal a szavakkal imádkozott. (maga Jézus!!!)
Zsolt 118
(Alleluja!) Adjatok hálát az Úrnak, mert jó: irgalma örökké tart.
Mondja Izrael háza: irgalma örökké tart.
Mondja Áron háza: irgalma örökké tart.
Mondják, akik félik az Urat: irgalma örökké tart.
stb-stb-stb...
Zsolt 148
(Alleluja!) Dicsérjétek az Urat a mennyből, dicsérjétek a magasságban!
Dicsérjétek, angyalai mind, dicsérjétek, égi seregek!
Dicsérjétek, nap és hold, dicsérjétek, fénylő csillagok!
Dicsérjétek, egeknek egei, dicsérjétek, minden vizek az ég felett!
Dicsérjék az Úr nevét, mert az ő parancsára lettek!
stb-stb-stb...
Dán 3
áldjátok, az Úrnak minden művei az Urat, dicsőítsétek és magasztaljátok mindörökké.
áldjátok, az Úrnak angyalai, az Urat, dicsőítsétek és magasztaljátok mindörökké.
áldjátok, egek, az Urat, dicsőítsétek és magasztaljátok mindörökké.
áldjátok, mind ti vizek az égboltozat felett, az Urat, dicsőítsétek és magasztaljátok mindörökké.
stb-stb-stb...
Lk 18,1
Arról is mondott nekik egy példabeszédet, hogy szüntelen kell imádkozni és nem szabad belefáradni.
ApCsel 10,2
Vallásos és istenfélő volt egész háza népével együtt. Bőségesen osztotta az alamizsnát a népnek, és állandóan imádkozott az Istenhez.
Róm 1,9-10
Tanúm az Isten, akinek Fia evangéliumát hirdetve szívvel-lélekkel szolgálok, hogy imáimban mindig megemlékezem rólatok, és szüntelenül azért könyörgök, hogy egyszer Isten segítségével eljuthassak már hozzátok.
2Tim 1,3
Hálát adok Istennek, akinek őseimtől fogva tiszta lelkiismerettel szolgálok, amikor imádságomban éjjel-nappal mindig megemlékezem rólad.
Róm 12,12
A reményben legyetek derűsek, a nyomorúságban béketűrők, az imádságban állhatatosak.
1Tessz 5,17
Imádkozzatok szüntelenül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!