Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha azt tanultam hogy római...

Ha azt tanultam hogy római katolikus keresztény vallású vagyok akkor az most micsoda? Katolikus vagyok? Nem értem :S

Figyelt kérdés
2009. jún. 8. 22:31
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Igen, katolikus vagy. A keresztényen belül katolikus, a katolikuson belül meg római katolikus.
2009. jún. 8. 23:01
 2/7 anonim ***** válasza:
79%
A keresztény egyházakon belül van a katolikus, református, evangélikus vallás és ezen belül a katolikus vallásban is van két irány a római katolikus és a görög katolikus. Hát így:)
2009. jún. 8. 23:38
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Keresztényeknek nevezzük Krisztus követőit- katolikusok, ortodoxok,anglikánok, protestánsok stb.

A katolikus Egyházon belül több ritus van. A legnagyobb létszámú a római ritusú katolikus. Vannak még a görög örmény, kopt stb ritusú katolikusok is.

Tehát te római(ritusú) katolikus vagy.

2009. jún. 9. 01:22
 4/7 anonim ***** válasza:
95%

A kereszténységen belül a legnagyobb csoportok a katolikus, a protestáns és az ortodox. Kisebb csoportok: nesztoriánus, ókeleti, anglikánus. A kategorizáció nem egységes: vannak akik az anglikánokat a protestánsok alcsoportjának tekintik, mások pedig a protestánsokat megosztják több csoportra, s csak a hagyományos protestánsokat tekintik protestánsnak, az újprotestánsokat külön veszik.

A leginkább elfogadott felosztás szerint a protestánsok feloszlanak hagyományos protestánsokra (ezen belül kálvinistákra, lutheránusokra), radikális protestánsokra (anabaptisták, baptisták), anglikánusokra, metodistákra, újprotestánsokra (ezen belül: adventisták, pünkösdisták, szentségi mozgalom). A visszállító mozgalom irányzatot egyesek a protestantizmus külön ágának, mások a protestantizmustól különálló, önálló keresztény irányzatnak nevezik.

Egyes radikálisabb irányzatok esetében vitás, hogy részei-e a kereszténységnek: unitarianizmus, mormonizmus, jehovizmus, stb.

Katolikus van többféle: van a római székhelyű katolikus egyház, s vannak tőle elszakadt kisebb katolikus csoportok (pl. ókatolikusok, lengyel nemzeti katolikusok, stb.).

A római székhelyű katolikus egyházon belül vannak belső adminisztratív és szertartásbeli részcsoportok. 98 % a latin rítushoz tartozik, 2 % meg a keleti rítusokhoz, ezel a bizánci, az örmény, a keleti szír, a nyugati szír, s a kopt.

2009. jún. 9. 08:25
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

A mai 01:22-es válaszadó tökéletesen megválaszolta.

Annyit tennék hozzá, hogy a más rítus a szertartások különbözőségét jelenti, valamint mások a római (szertartású) katolikusokra és a keleti (szertartású) katolikusokra vonatkozó egyházi törvények is (legalább is egy jó részük). De az összes katolikus földi, látható feje a pápa.

2009. jún. 9. 08:37
 6/7 anonim ***** válasza:
91%
Persze a 08:25-ös válaszadó utolsó bekezdése is tökéletesen válaszol a kérdésre :)
2009. jún. 9. 08:39
 7/7 A kérdező kommentje:
értem, köszönöm :)
2009. jún. 9. 15:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!