Ezek a dokumentumok mennyire hitelesek Jehova Tanúiról?
Kedves Kérdező,
A 'Jehova és a szervezet' című könyv számomra újnak hangzik. Bár lehet, hogy régebbi könyv. Még nem futottam össze vele. Megpróbálom megkeresni neten. Ha megtaláltam, ígérem, elolvasom.
A hű és értelmes rabszolga osztályról kérdeztél.
Az általad küldött könyvben ez a GYÜLEKEZET cím alatt található a téma.
A Bibliában pedig a Máté 24:44-47 részben (Jézus szavai, Károli fordítás szerint írom):
"Azért legyetek készen ti is; mert amely órában nem gondoljátok, abban jő el az embernek Fia.
Kicsoda hát a hű és bölcs szolga, akit az ő ura gondviselővé tőn az ő házanépén, hogy a maga idejében adjon azoknak eledelt?
Boldog az a szolga, akit az ő ura, mikor haza jő, ily munkában talál.
Bizony mondom néktek, hogy minden jószága fölött gondviselővé teszi őt."
Előbb leírom, mi az én álláspontom a hű és bölcs szolgáról, utána rátérek a könyvre.
1.
Ha a szövegkörnyezetet megfigyeljük, Jézus itt az utolsó napok világméretű jellegzetességeiről beszélt. Tehát ez a rabszolga-osztály leginkább ekkor fog működni, szintén világméretekben.
Eledel kiosztásról van szó Isten háznépe részére. Nyilván nem fizikai értelemben kell élelmezni az embereket.
Szellemi értelemben kell táplálni őket, tudás, lexikális ismeret, és egyéb információ ellátásával és itt most bibliai ismeretről beszélek.
Ez ennek a hű és bölcs rabszolgának a feladata, felelőssége, kvázi kutyakötelessége.
Nem kis feladatról van szó. Az életadó bibliai információt el kell juttatnia mindenkinek, aki igényli azt. A világ minden szegletébe. Városoktól az elhagyatott tanyáig mindenhova. Békeidőben és háborús helyzetben is, mindig és mindenkor, a kellő időben.
Most már csak be kell azonosítani, hogy ki ez a rabszolga-osztály. Nyilván azon emberek csoportja, akik élen járnak a prédikálómunkában. Bibliákat nyomtatnak és terjesztenek. Bibliai témájú kiadványokat írnak és terjesztenek, ehhez pedig saját nyomdákat üzemeltetnek. Világméretű oktatómunkát szerveznek, gyülekezetek, kongresszusok és egyéb formában.
Miközben nincs tized, nincs egyházi adó, és semmilyen kötelező hozzájárulás. Van aki tud adományt adni, és van , aki nem. A szellemi eledel mindenkihez eljut. Még válságos időben is.
Az első és a második világháborúban az egyházak a frontra küldték híveiket. A hű és bölcs rabszolgaosztály az őket ért üldözés ellenére is az életmentő eledel kiosztásán fáradozott. Még akkor is, amikor be volt tiltva a munkájuk a világi kormányzatok részéről, mert nem voltak hajlandók részt venni a fegyveres konfliktusokban.
Így van ez ma is békeidőben. A munka folytatódik.
2.
A könyvről.
Jehova tanúi nem tekintik a hű és értelmes rabszolgát közlési csatornának Isten és ember között. ...az ő feladatuk az, hogy felügyeljék a munkát, ami a bibliai ismeret emberekhez történő eljuttatásáról szól. A bibliák által, a könyvek és folyóiratok által, a prédikálómunka által.
A hű és értelmes rabszolga osztály nem tévedhetetlen. Olykor bizony "mellélőnek" egy-egy tanítást illetően. A Szentírás folyamatos tanulmányozása által, az idő előrehaladtával viszont egyre világosabban látnak dolgokat (mint bármilyen más tudományágban). Ilyenkor kiigazítás történik. A bibliai időkben élt hűségesek sem értettek mindent elsőre.
Én személy szerint nem érzem, hogy a hű és értelmes rabszolga által korlátlan szellemi diktatúrában élnék.
Ha így érezném, venném a kalapom és viszlát! Az én életembe még egyszer sem szólt bele senki.
Nem jöttek azzal, hogy mikor látogatom az összejövetelt és mikor nem. Vagy azzal, hogy mennyi időt veszek részt a prédikálómunkában. A kutyát nem érdekli, hogy mikor mit csinálok szabadidőmben, hogy mikor járok szórakozni, mit dolgozom, mennyi a jövedelmem, stb. Nem érzem magamat diktatúrában.
Ha megkérnek egy feladatra a gyülekezetben vagy a kongresszuson igyekszem ellátni. Ha úgy látom, hogy nem fog menni, akkor pedig megmondom, hogy ezt nem kívánom csinálni. Soha nem volt még belőle probléma.
Végezetül Jehova tanúi nem állítják, hogy a hű és értelmes rabszolga osztálynak 144000 tagja van. Ez szintén csúsztatás.
Kedves Válaszoló!
Végigolvastam a válaszod,megértettem,köszönöm!
A 144000-es rész tényleg hülyeség,rosszul fogalmazott az író.
Ha jól értem,a 144000 ember(felkentek)jutnak a mennybe,mert ők kaptak mennyei elhívást,a többiek a paradicsomi földön fognak élni.
A Szalai-féle könyvet sokkal jobbnak tartom,tele van Őrtorony és Ébredjetek! idézetekkel.
Csak sajnos ez nincs fenn az interneten.:(
Egyébként most ezt olvasom,külön foglalkozik az Isteni névvel is,nagyon tetszik!
Az Él Saddáj név mennyire ismerős?
Szia,
Sajnos nincs meg ez a könyv sem.
Felforgattam a fél internetet, de nem találtam letölthető verzióban. Kerestem pdf-ként is, de semmi találat.
Ez utóbbinak, amit említettél, "Bizonyítékok a keresztyén hit mellett" megnéztem a tartalomjegyzékét (A képre kattintva meg lehet).
Rendkívül érdekes témákat feszeget.
Az él saddáj szót már hallottam.
Ez tudtommal egy héber szó, egy melléknév, olyasmit jelent, hogy hatalommal bíró, mindenható. A Bibliában érthető módon kizárólag Istenre vonatkozóan szerepel.
De most nem tudnám megmondani mely részeknél :)
Tudom,hogy sajnos csak könyvtáras verzióban fellelhetőek ezek,vagy meg kell venni.:((
Pedig a Szalai-féle könyvre nagyon kíváncsi lennék,mi a véleményed róla....
Kedves Kérdező!
Miért nem veszed fel a kapcsolatot Jehova Tanúival a városodban, minthogy itt kérdezősködsz(ki tudja ki válaszol,hiteles e,stb.)
Vagy ajánlom a www.jw.org honlapot, Jehova Tanúi hivatalos honlapja.
Egyébként a buzgó válaszoló valószínűleg még új a Tanúk közt(én is az vagyok,mármint Tanú),és bizony elég érdekesen lát dolgokat.Nem mellékes,hogy szépen kifejtette a hű és bölcs szolga feladatát!!!
De bizony fontos a rendszeres részvétel a gyülekezetben: "...nem hagyva fel egybegyűlésünkkel, mint szokásuk némelyeknek, hanem bátorítva egymást, éspedig annál inkább, minél inkább közeledni látjátok azt a napot."Héberek 10:25
Nem mindegy milyen társaságban tölti az ember a szabadidejét, ugyanis "...Rossz társaságok megrontanak hasznos szokásokat."1 Korintusz 15:33
Persze a túlzásokra gondolok,Jehova tanúi nem szőrszálhasogatók,ezt csak azok állítják,akik ilyen-olyan elmondásokból "ismernek" minket.
Nem vagyunk szentek,hibázunk mi is,néha nagyobbat,de nem helyrehozhatatlant,eszünk húst,iszunk alkoholt,van szex is,nem csak a gyerekért,élvezzük az életet,hiszen azért lettünk megteremtve.És hogy erőszakosak vagyunk?Hmmm..ha katasztrófa előtt figyelmeztet egy ember,becsenget és kér,hogy meneküljünk,hagyjuk el a városunkat,mert pl szökőár lesz,akkor azt mondjuk,h aljas,semmi,erőszakos ember,mert meg akarja menteni az életünket?!Hát...úgy is fel lehet fogni.És félreértés ne essék,nem mi mentjük meg az embereket,mi csak figyelmeztetjük őket.És talán csúnya gondolat,de bizony soknak nem lennék a helyében,mikor rádöbbenek(és mindenki tudni fogja AZON a napon),hogy miről is beszéltünk.Hogy bár meghallgatták volna ezeket az "erőszakos" embereket.
(Zárójelben tényleg,de sajnos van aki szó szerint egy kicsit erőszakosabban próbálja elmondani az igazságot..hát nekik meg azon kell változtatni,mert nem helyes.De lényegében akkor sem ez a jellemző.Azért vagyunk nyomulós,erőszakos embereknek kikiáltva,mert házról házra felkeressük az embereket.)
Bocs az offért,de így tiszta szerintem.
Köszönöm a válaszod!
Jogos!
Te mióta vagy Tanú?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!