Ha nincs meg keresztelve valaki annak van jelentősége?
"Ha valamelyik kitalálja FELNŐTT KORÁBAN, hogy pl. templomban esküdne, akkor jóképet vágok hozzá és elmegyek. Csak arról van szó, hogy én nem irányítom, hogy imádkozzunk, higyj Jézusban meg hasonlók."
Ha nem Te irányítod akkor majd a TV, az internet, az osztálytársai, tanárai fogják és annak nem biztos hogy jó vége lesz. Kicsit lehet hogy durva példa de a kisbabának se mondjuk azt hogy döntse el ő hogy most szeretné-e hogy cseréljünk rajta pelenkát vagy sem. Aztán kamaszkorban ezt az egészet úgyis átértékeli és akkor kiderül hogy mennyire volt jó a nevelés.
"Ha nem Te irányítod akkor majd a TV, az internet, az osztálytársai, tanárai fogják és annak nem biztos hogy jó vége lesz."
Épp ez az, hogy nem engedem, hogy más irányítsa. Azt tanítom neki, hogy gondolkozzanak és ne vegyenek be mindenféle maszlagot.
A saját véleményem mindig elmondom nekik, de azt nem mondom hogy higyjenek vagy ne. Pl. megkérdeztek már, hogy én hiszek-e abban hogy kell-e imádkozni. Elmondtam, hogy szerintem nem, mert nincs kihez. Na meg mire föl? Imádkozna, hogy kapjon megy egy babát (amelyik sorozatból amúgy van neki 5). Én meg elmondtam, hogy a világban gyerekek milliói halnak éppen, épp az alatt is amikor beszélünk épp meghal egy ártatlan kisgyereek, egy másikat súlyosan bántalmaznak, a harmadik indul a gyárba dolgozni az iskola és a játszótér helyett. Mutattam képeket az afrikai csont és bőr gyerekekről, kérdeztem tőle, hogy szerinte létezik-e az a mindenható, az embereket annyira szerető Isten??? Aki - ha létezik - majd pont egy olyan kislánynak segít hogy megkapja a sokadik babáját, akinek az a legnagyobb gondja, hogy reggel piros vagy rózsaszín harisnyát vegyen??
De mindenben a kritikus gondolkozásra nevelem őket, amikor küldenek olyan kihagyhatatlan ajánlatokat (rendelje meg ezt vagy azt), akkor mutatom nekik, mondom, hogy mi benne a bukta. A következő lecke lesz, amikor a kezükbe nyomom egy pénzintézet faaaantasztikus ajánlatát, hogy vegyek fel ennyi és ennyi személyi kölcsönt, mert csak ilyen kicsike a törlesztőrészlete. Úgyhogy ki fogom számoltatni velük, hogy vajon mennyi is amit ki kellene fizetni.
Az, hogy valaki nem irányítja egy vallás felé a gyerekeit, az nem jelenti azt, hogy nem neveli. Az emberi kapcsolatokat, a társas viselkedés szabályait is meg lehet magyarázni hit nélkül. Pl. Pistike labdáját nem azért nem szabad kicsavarni a kezéből, mert akkor Jézuska haragszik ránk, hanem azért, mert mi sem szeretnénk ha valaki elvenné a labdánkat. Amúgy meg a bunkó, neveletlen és erőszakos gyerekekkel senki sem szeret játszani, az ilyet kiközösítik. Sokkal jobb érzés közösen játszani, örülni és megosztani a dolgainkat, mert akkor mások is kedvesen megosztják a játékukat és együtt játszani jó.
De ne ess kétségbe, csak kérnetek kell, és már öntik is rátok a keresztvizet. Lehet, hogy előtte néhány alkalommal végig kell hallgatni a papot, és meg kell tanulni ezt azt, de az nem olyan szörnyű. És már esketnek is! Kár, hogy ettől nem lesz üdvösséged.
A Jézusba vetett hit reményt ad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!