A katolikus tanítás szerint (esetleg misén) szó esik-e Krisztus második eljöveteléről, mint egy nagy nap eseményéről?
Persze. Erre várunk. :)
Egyébként maga Jézus is mondta, és azt is, hogy senki nem tudja az órát, ő sem, csak az Atya. Váratlanul fog eljönni, miként a példabeli gazda is váratlanul érkezik meg a birtokára.
Kösznöm a válaszodat!
Örömmel hallom, hogy erről is tanítanak, bár számomra összeegyeztethetetlen az a taníításaik, hogy halálunk után a pokolba, a menyországba, illetve a tisztítótűzbe kerülünk, akkor miért jön Krisztus "ítélni", és miért arról ír a biblia, hogy Krisztus második eljövetelekor támadnak fel az igazak az örök életre, illetve 1000 év múlva a többi ember az ítéletre? Szeretném megérteni, hogyan egyeztethető ez össze.
Minden misén elimádkozzuk minden: "Halálodat hirdetjük, Urunk, és hittel valljuk feltámadásodat, AMÍG EL NEM JÖSSZ."
De természetesen nemcsak ebben a részben kerül szóba, és prédikációk is elő szoktak fordulni igencsak a témában. Főleg, mikor a virrasztásról, várakozásról szólnak az igerészek.
Köszönöm aválaszokat!
De sajnos még mindíg nem kaptam választ: számomra összeegyeztethetetlen az a taníításaik, hogy halálunk után a pokolba, a menyországba, illetve a tisztítótűzbe kerülünk, akkor miért jön Krisztus "ítélni", és miért arról ír a biblia, hogy Krisztus második eljövetelekor támadnak fel az igazak az örök életre, illetve 1000 év múlva a többi ember az ítéletre? Szeretném megérteni, hogyan egyeztethető ez össze.
Hogyan lehet összehozni a pokolt a tisztítótüzet... a feltámadással, ha azt tanítják, hogy haláluk után már ide vagy oda kerülünk, akkor hogy tudnánk feltámadni?
Teljesen szó szerint véve elég nehéz. De még úgy sem lehetetlen. :)
Én úgy értelmezem, hogy Isten közelségére fel kell készülni. Erre néhányunknak elég a földi élete, az ő lelkük haláluk után Isten közelébe, a mennyország állapotába kerül. (Mivel a lélek nem egy fizikai valami, a mennyország sem egy hely, hanem egy állapot az én értelmezésemben. Miként a pokol, és a tisztítótűz sem.) Másoknak nem volt elég, de nem utasítják el Istent. Ők "futnak még egy kört" a tisztítótűzben. Akik pedig tudatosan, ismerve az igét, szánt szándékkal elutasítják Isten közelségét, nyilvánvalóan nem lehetnek közel hozzá, hiszen az embernek szabad akarata van, Isten senkire nem kényszeríti rá magát. Ők az Istentől távol, a saját szabad akaratukból a pokol állapotában vannak.
Én nem katolikus vagyok, de tudok választ adni a kérdésedre :)
Akik meghalnak Krisztus visszajöveteléig azoknak a szelleme bekerül a mennybe vagy a pokolba, aztán amikor visszajön Krisztus akkor feltámadnak először akik meghaltak az Úrban (tehát az igazak), és azokkal az igazakkal együtt akik még élnek elragadtatnak. (1 Thessalonika 4,14-17)
Ekkor kezdődik az ezer éves királyság, aminek a végén feltámadnak azok, akik nem vettek részt az elragadtatásban, és ők megítéltetnek, többségük elkárhozik, de nem mindenki (Jelenések 20,11-15). Akik nem kárhoznak el, azok is a pokolban vannak az utolsó ítéletig, tisztítótűz nem létezik! Nagyon kevesen lesznek akik nem vettetnek a gyehennába, pl. ninivei férfiak, Dél királynője, akik nem ismerték Krisztust, de megtértek.
"De sajnos még mindíg nem kaptam választ: számomra összeegyeztethetetlen az a taníításaik, hogy halálunk után a pokolba, a menyországba, illetve a tisztítótűzbe kerülünk, akkor miért jön Krisztus "ítélni", és miért arról ír a biblia, hogy Krisztus második eljövetelekor támadnak fel az igazak az örök életre, illetve 1000 év múlva a többi ember az ítéletre?"
Szia! Én katolikus vagyok és szerintem a halála után mindenkinek a lelke a mennybe/tisztítótűzbe/pokolba jut. Amikor Jézus másodszorra jön el akkor az egész világot (élőket) fogja megítélni. És ekkor fognak feltámadni az igazak is. Tehát az igazak ekkor feltámadnak vagyis új testet kapnak de a lelkük eddig is élt. (Ahogy Mózes és Illés is meg tudott jelenni Jézusnak)
Egyébként sajnos sok katolikus úgy gondol a második eljövetelre mint valami távoli eseményre, pedig a Bibliában szereplő jelek mind illenek a mai időkre.
Amikor visszajön Krisztus, akkor a nemzeteket fogja megítélni a zsidósághoz való hozzáállásuk alapján (Máté 25,31-46)
Az igazak uralkodni fognak az Úrral ezer évig, ami után feltámadnak testben azok, akik a pokolban vannak, és nagy részük bekerül a gyehennába.
Ha meghalsz az Úr visszajövetele előtt, akkor is megítéltetsz, vagy a mennybe vagy a pokolba kerülsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!