Lelkészek! Eligazítanátok a református vallás (mise) rendjében?
Először is: nálunk nem mise van,hanem istentisztelet.Az,hogy mikor kell felállni,illetve a liturgia pontos rendje nincs központilag meghatározva,függ az adott gyülekezet szokásaitól,illetve az alkalomtól is.Például egy vasárnapi istentiszteleten általában fel szoktak állni a rövid kezdőének,a textus (igeolvasás) és az imák alatt,míg egy délutáni,imatermi istentiszteleten végig ülnek a legtöbb helyen.De mondom,ez az adott gyülekezetek kialakult szokásaitól függ.Ha részt veszel egy istentiszteleten,úgyis látni fogod,mikor állnak fel,a legtöbb lelkész int is a kezével ilyenkor.
A templomba bemenetelkor,a hely elfoglalása előtt szokás megállni egy pillanatra,ilyenkor a legtöbb ember magában mond valami imát,de ez sem kötelező,inkább egyéni kegyesség dolga.
Az úrvacsora gyakorisága is elsősorban a gyülekezet hagyományain múlik,van,ahol minden hónapban,van,ahol csak nagyobb ünnepek vasárnapján szolgáltatják ki.Ahogy a fentiekből láthatod,a református egyházban elég sok minden múlik a gyülekezetek saját berendezkedésén,a katolikusokhoz képest viszonylag kevés dolog van központilag meghatározva.Így az ünnepi hagyományok is helyfüggőek,pl. hogy mikor tartják az istentiszteletet,hányat tartanak,van-e valamilyen speciális szokás (pl. kántálás karácsonykor),stb.
én nem vagyok lelkész, de szerintem az lenne a legegyszerűbb megoldás, ha elmennél egy istentiszteletre, mert ha valóban érdekel a liturgia, akkor hamar belerázódsz...(nem bonyolult..., mindig ugyanazt kell csinálni, mint a többiek...)
Megjegyzem, a templomba járásnál a leges-legutolsó szempont, hogy milyen a liturgia (szerintem...).
Kedves Kérdező!
Én nem vagyok lelkész. A köszönésünk: Áldás, békesség!
Templomba lépésnél nem vetünk keresztet, leülés előtt meghajtod a fejed, összekulcsolod a kezed, majd elmondasz egy rövid imádságot, pl. köszönöm Istenem, hogy eljöhettem a Templomba.
Úrvacsora alkalmával a kenyér vétele előtt ezt kell elmondanod magadban:
"Uram Jézus! A Te drága megtöretett szent testednek érdemében részeltess engem is, szegény bűnös szolgádat. Ámen."
Pohár vételekor:
"Uram Jézus! A Te drága kiontatott szent vérednek érdemében részeltess engem is, szegény bűnös szolgádat. Ámen."
Ha van még kérdésed, írj nyugodtan.
Áldás, békesség!
Mihály
Az első válaszoló vagyok újból:
Az istentiszteletek előtti 30 perces imádságról nem tudok,pedig egész életemben református voltam,gyülekezeti tag és teológus hallgató vagyok-de ez nekem eléggé új.Kifejtenéd,mire gondolsz?Kik végzik ezt és hol?Egyénileg vagy csoportosan?
A bibliaórákról: ezek aztán tényleg teljesen "laza" alkalmak,nincsenek meghatározott szabályok.Sajnos sok lelkész mini-istentiszteletet tart ilyenkor,ugyanazokkal az énekekkel,ugyanolyan formálisan,csak éppen nem a templomban és kisebb társaságnak.Pedig valójában a bibliaóra nagyon kötetlen alkalom,ahol interaktív beszélgetés zajlik,amelynek a csoportvezető csupán felvezetője és moderátora.Itt lehetőséget kap bárki,hogy hozzászóljon a témához.Jó esetben szerepet kapnak ifjúsági énekek,egyéb hangszerek az orgonán kívül (pl. gitár).Általában közös imádság nyitja és zárja az alkalmat,de az bibliaóra menete teljesen kötetlen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!