Mi lenne akkor ha a földön nem maradnának élve más emberek csak a papok a szerzetesek és az apácák?
Egy régi barátnőm kisfia amikor még pici volt nem tudta kiejteni a nevem. Valahogy elég furán hangzott. Még se úgy hívott, hogy nő vagy asszonyom vagy lány. Hanem a nevemen! És itt fontos a név! "Segítségül hívják Isten nevét..." "szenteltessék meg a te neved..."
A JHVH inkább hasonlít a Jehovára, mint az Úr szó, ráadásul nem a tanúk találták ki a Jehova szó használatát a JHVH-ra.
A JHVH értelme ez: aki előidézi, hogy legyen. Az Úr tuti nem ezt jelenti.
Semmi gond nincs a névvel. A jelentése: aki VAN. (szemben velünk akik csak létezünk, itt és most.) Ám Istennek a Bibliában több neve is van. És ami fontos: Jézus maga Atyának hívta, és Istennek (Éli) és soha nem Jehovának!!! A mi Atyánk, szenteltessék meg a te neved nem azt jelenti hogy a JHVH nevet kell dícsérni hanem Isten lényegét. Valakinek a neve az tágabb értelemben volt akkor használva, pl: az újszövetségben egy helyütt írják, hogy sok neveknek sokasága volt jelen. Illetve többször említik, hogy valakinek a nevében cselekszik valaki. Jézus azonban a maga nevében jött, és azt mondta, hogy kérjetek Istentől bármit az én nevemben!!!
Összegezve: nem a név a fontos, hanem Isten. És ha Jézus példájára Atyának hívhatjuk őt, az sokkal közelebbi kapcsolat, mint JHVH-nak hívni, ami egy rövidítés. Ez olyan minta Kovács JÁnost Kájének hívnád. Én pedig az apukámat még sosem hívtam Bélának.....
Nincs baj a névvel, csak nem kéne túllihegni....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!