Vissza lehet vonatni a megkereszteltséget?
Vissza lehet vonatni (ha már ezt a kifejezést használjuk) a keresztséget, de amennyire én tudom, eléggé macerás!
Ismerek olyan embert aki vallást váltott és ezt úgy akarta foganatosítani, hogy elment a "saját templomába" és jelezte ez irányú szándékát a papnak.
Hát ahogy hallottam, eléggé ki volt kelve magából a pap, de természetesen lehúzták őt a "listáról" egy kis teológiai vita után.
Viszont ha nem akarsz áttérni másik vallásra, akkor hülyeségnek tartom az ötletet. Egyszerűen ne foglalkozz a kérdéssel és el van intézve.
Ha viszont mégis úgy érzed, hogy meg kell tenned ezt a lépést akkor ott más, pszichológiai okai vannak a dolognak és inkább ezt a kérdést kellene feszegetned!
4.-nek
A Budapest Temetkezési Intézet temetői pl nem egyházhoz tartoznak.
"Imádom mikor hülyék okoskodnak!"
14.nek üzenem
Én értem amit mondani akarsz-szerintem az is akinek szántad,igaz már nem is a kérdéshez kapcsolódik, de akkor már legyünk pontosak. A Budapesti Temetkezési Intézetnek tudomásom szerint nincs temetője,mindegyiknek az üzemeltetője, tehát a temető tulajdonosa lehet akár az egyház is,bár általában a főváros tulajdonát képezik azok temetők.
Kedves Kérdező!
Nem említetted a felekezetet, én katolikus oldalról tudok válaszolni:
A keresztség szentség, "eltörölhetetlen jegy" -- teológiai, egyházi szempontból.
Úgyhogy ez a része ennyi, nem tudod visszacsinálni.
DE: a kat. egyház KÖZÖSSÉGÉBŐL kiléphetsz formális aktussal. (Ez más egy kicsit, magát a keresztséget nem törli el).
Amiről viszont hallhattál, gondolom Nyugat-Európából, az az (legalábbis Németországban tudom, hogy így van), hogy ÁLLAMI szempontból „kilépsz az egyházból”, ugyanis ott olyan az adórendszer, hogy aki egyháztagként van nyilvántartva, bizonyos százalék egyházi adót vonnak neki államilag. Így, aki nem jár templomba, igyekszik kilépni anyagi okokból.
Nálunk nincs ilyen értelemben egyházadó, van önkéntes adomány, illetve az 1%. Tehát itt aki nem hívő, nem gyakorló, annak mindegy, általában nem izgatja, hogy meg van keresztelve....
Amit valaki megpendített: ha ez téged lelkileg zavar...
- Ha nem hiszel az egészben, úgyis mindegy, akkor abban sem hiszel, hogy a keresztségnek van „hatalma”...
- Ha esetleg nem vagy benne biztos, akkor tekintsd úgy, hogy ha mégis igazuk van a keresztényeknek, lesz egy jó pontod, amikor meghalsz... :) (Na nem viccelni akarok, komolyan veszlek én... Szóval nem lehet letörölni, ez a helyzet.... Remélem, tudsz ezzel együtt élni...)
Ami meg a temető-kérdést illeti, nem is tudom, hogy jut ilyen eszetekbe, hogy nem temetnek el! Nézzétek csak meg a nagy munkásmozgalmi parcellát a Kerepesiben... mind el vannak temetve az elvtársak...
A 4. válaszoló kérdezte:
"Mondasz nekem nem egyházhoz tartozó temetőt?!"
Erre írtam a BTI temetőit. Ezek közül egyik sincs egyház tulajdonában. Nem a tulajdonviszonyokat kívántam tisztázni.
Napirai11 válasza:
Kedves Kérdező!
Igazuk van azoknak a válaszolóknak, akik azt mondják, hogy ne foglalkozz a kérdéssel, pláne úgy, hogy nem akarsz felvenni semmilyen más vallást.
Nekem is van egy csomó ismerősöm, akik meg vannak keresztelve, de nem gyakorolnak semmilyen vallást, és egyáltalán nem foglalkoznak azzal, hogy meg vannak keresztelve, vagy sem
Üdv: napirai11
Napirai11 válasza:
Szia Kérdező!
Nem tudom, milyen egyházhoz tartozol, de ha nem jársz templomba/közöségbe, akkor azzal kiléptél az egyházból, nem kell csinálnod semmit.
Lehetsz úgy is Krisztus-követő, hogy semmilyen egyházhoz nem tartozol.
Sok olyan ember van, aki úgy Krisztus-követő, hogy ő erről nem is tud: egyszerűen csak szereti az embereket, nem gyűlöl senkit, mindenkinek segít, stb. Ezt azért csinálja, mert ez nála szívből jön, és így érzi helyesnek. Ők az igazi Krisztus-követők.
Üdv: Napirai
"Nem Krisztussal vagy a hittel van gondom, hanem az egyházzal"
Akkor miért a keresztséget akarod levetetni? :)
(Gondolj Jánosra, a keresztelőre.)
Értem mire gondolsz, az előttem szólóval értek egyet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!