Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit takar a Rastafari vallás?

Mit takar a Rastafari vallás?

Figyelt kérdés
Persze megtalálom ezeket az információkat,de valójában azt szeretném kérni, hogy akinek van kedve és ez az élete az írjon egy privát üzenetet, mert amellett hogy a vallásra kíváncsi vagyok megszeretném ismerni egy ilyen ember mentalitását.

2011. dec. 8. 11:12
 1/7 anonim ***** válasza:
10%
Miért az vallás? Azt hittem csak ilyen New Age-es, trendi, divatból felkapott mozgalom, aminek célja hogy valamilyen mitologikus alapot adjon a füvezésnek.
2011. dec. 8. 19:43
 2/7 A kérdező kommentje:
Hát amennyire én tudom vallás, és nem a füvezés a lényege
2011. dec. 8. 20:59
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Hát én ugyan nem vagyok rasztafarita, így nem tudok személyes tapasztalat vagy meggyőződés alapján írni, de van egy - szerintem klassz - film ami jól összefoglalja.

http://www.youtube.com/watch?v=Vq-WqCvcmTo

http://www.youtube.com/watch?v=0hxo9E4wvSw

http://www.youtube.com/watch?v=6pjNowTDHJY

http://www.youtube.com/watch?v=wN6BfIVTYBE

2011. dec. 8. 21:19
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

A rasztafariánus vagy rasztafári vallás (röviden raszta) egy vallási mozgalom, ami I. Hailé Szelasszié etióp császárt tiszteli. (a Királyok Királya, az Urak Ura és Júda oroszlánja – the King of Kings, Lord of Lords and the Lion of Judah tiszteletbeli megnevezéssel). A rasztafári elnevezés a Ras Tafari Makonnen névből ered, ez volt a neve Hailé Szelasszié császárnak a koronázása előtt. Szelassziét a raszták Jah-nak (Jahve rövidítése, Isten raszta elnevezése) a földi megtestesülésének és a szentháromság tagjának tekintik. A mozgalom a jamaicai fekete munkásoktól és parasztoktól ered az 1930-as évekből, egy bibliai prófécia sajátos értelmezéséből, fekete politikai aspirációkból és Marcus Mosiah Garvey raszta próféta tanításaiból, habár Garvey maga nem ismeri el Szelassziét messiásnak. A mozgalom eredetileg a fekete felsőbbrendűséget hirdette. Ez a jellemző nagyjából lekopott róla, mivel gyorsan nyitott mindenféle népcsoport felé, bár a három legnagyobb rendje közül az egyik, a Bobo Shanti ma is vallja.

A raszta mozgalom a világ számos részén elterjedt, főleg migráció útján és a reggae zene közvetítésével, ami főként Bob Marleynak köszönhető. 2000-ben több mint egymillió raszta volt szerte a világon. A jamaicaiak öt százaléka tartja magát raszta vallásúnak.

2011. dec. 8. 22:10
 5/7 anonim válasza:
100%
A rasta vallás nem trendiség kérdése. Semmi köze nincs ehhez. Igazából szerintem csak akkor fogod megismerni, ha valóban érdekel.. Ez egy életérzés... a szíved mélyén kell érezned. A rasták az egyenjogúságot hirdették és Afrikába, Etiópiába, Zion, a Szent földre való visszajutásban hisznek..
2013. febr. 22. 23:59
 6/7 anonim válasza:
100%
Egy szóban össze lehet foglalni, ami a szeretet. Persze ezt a szeretetet nehéz elérni, mert bennünk van az önzőség, a világ által adott dolgok utáni vágy. Ezenkívül a zöld használatával egy meditatív állapotot érnek el a raszták, ahol kevésbé fontosak az evilági dolgok és sokkal tisztábban tudnak gondolkodni az élet értelméről az igazán fontos dolgokról. Ebben a meditatív állapotban sokszor tanítást is kapnak. Valójában egy életen át való tanulás, aminek a célja, hogy magadból kiiktasd babylon-t és babylon-i dolgoktól távol élj. (Babylon alatt értjük az önző pénzvilágot a természetet pusztítót, kizsákmányoló embert, az egymás becsapását az egymással való versengést.) Az igazi babylon-ban a történelemi tudásom szerint a romlás idején megesett, hogy a saját lányukat árulták az apák. Babylon minden egyes emberben ott van! Babylon ahol jelenleg élünk. A cél a raszták számára a babylon-ból való kivonulás. Az önzetlen élet amikor azt csinálhatják amit éppen szeretnek. Szabadság. Mert különben ha belegondolunk... járunk óvodába míg szüleink dolgoznak van hogy nem érnek oda értünk gyerekekért, aztán iskolába járunk, jönnek az elvárások, mikor felnőttünk dolgozni megyünk pénzt keresünk elvárások vannak érte. Saját magunknak buta célokat állít fel a média, meg akarunk venni egy drágább autót, egy drágább tv-t, hűtőt stb... és ezekkel a játékszerekkel tévedünk el Babylon útvesztőjében. Az élet tele van elvárásokkal velünk szemben. Egy igazi raszta ezeken próbál túl lépni. A meditatív állapotban vagy álmában útmutatásokat kap JAH-tól, látomásokat láthat ha arra érdemes. Ezeket az intéseket útmutatásokat, meg kell jegyeznie egy életre és be kell tartania. Persze mindig a Rasztán áll, hogy betartja-e ezeket az útmutatásokat, mert azért legtöbb esetben ez nem is olyan könnyű dolog. Babylon-i énünk saját magunk tiltakozik ez ellen, mert akarja azt ami neki jár, mert kell, mert muszáj, míg a másik énünk azt mondja engedd el nem fontosak ezek a dolgok. Sokkal fontosabb hogy önmagad légy.. Nagyjából ebből áll. Haile Selassie-t Istenként tisztelik, de én még nem értem miért. Még idáig nem jutottam el az úton. Az az igazság, hogy babylon-ból még én sem tudtam kilépni, de valahogy nagyon szeretnék csak fél az ember. A meditatív állapothoz nagyon fontos a megfelelő reggae zene, ami szintén rengeteg tanítást fogalmaz meg. Gyakorlatilag egy jó koncert nekem egy Istentisztelettel ér fel, mint ha az ember templomba menne és ünnepelné a tanítást hallgatná az igét. Nagyjából ezt hívom én rasztafári mozgalomnak. Zion-nak hívják azt a helyet amit a keresztények mennyországnak. Etiópiát tekintik a földi Zion-nak. A legtöbb raszta tudja hogy egy esetleges későbbi baylon-ból való kivonulás esetén, a világ rasztái egy helyen egyesülnek ahová csak raszták léphetnek majd vagy legalább is azok akik elhagyták babylon-t. Ezt is Zion-nak nevezik. Hát én ezeket tudom elmondani így első körben. Persze ettől sokkal sokkal többet is tanultam, de azok már magánügyek és rám tartoznak :)
2014. dec. 8. 15:35
 7/7 anonim válasza:
100%
A kereszténységben iszlámban számomra közvetett kapcsolatod van Istennel. A rasztáknál közvetlen ez a kapcsolat. Ő mondja meg a tutit egyenesen neked.
2014. dec. 8. 16:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!