Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért hívják a papokat atyának?

Miért hívják a papokat atyának?

Figyelt kérdés
"Atyátoknak se hívjatok senkit e földön; mert egy a ti Atyátok, a ki a mennyben van." Mt 23,9
2011. nov. 11. 23:05
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
37%
Ha szó szerint akarjuk értelmezni ezt az igét akkor a saját apánkat is úgy kell hívni hogy "földi nevelő" vagy "férfi gondozó".
2011. nov. 14. 09:16
 12/14 A kérdező kommentje:

Igen, és miért ódzkodtok Krisztus parancsait követni? Miért baj, ha apátokat nem úgy hívjátok, hogy atya, apa?

Nem szokványos, elismerem, de miért rugdalóztok ellene?

Világos a beszéd, nem? Atyátoknak se hívjatok senkit e földön; mert egy a ti Atyátok, a ki a mennyben van.

Nem kell így érteni, nem kell úgy, így kell érteni, meg amúgy.... Ez nagyon megy...

"Hanem legyen a ti beszédetek: Úgy úgy; nem nem; a mi pedig ezeken felül vagyon, a gonosztól vagyon." Mt 5,37

2011. nov. 14. 10:13
 13/14 anonim ***** válasza:

"Igen, és miért ódzkodtok Krisztus parancsait követni?"

Szerintem is jobb lenne ha nem az atya lenne a hivatalos megszólítása a katolikus papoknak hanem valami más (mondjuk a tiszteletes is jobb). Ha másért nem már csak azért is hogy ne adjanak ezzel támadási felületet. Ugyanakkor viszont a kérdésnek nem hinném hogy különösebb jelentősége van, mit számít az hogy hogyan hívjuk őket? Manapság úgyse kapnak különösebb tiszteletet. A baj akkor lenne ha valaki azért menne papnak mert hízelegne neki hogy atyának szólítják, de hát ez teljesen kizárható.

2011. nov. 14. 12:55
 14/14 anonim ***** válasza:
57%

Tisztelt Kérdező!

Mivel a Katolikus Egyház magát egyedüli igaz egyházként definiálja, így én úgy érzem, hogy ők úgy gondolják, hogy megengedhetnek maguknak ilyet is.

Egyébként azt hozzá szeretném tenni, hogy Jézus itt nyilvánvalóan nem a rokoni kapcsolatokra gondolt, hiszen a zsidók is mondták hogy "Ábrahám a mi Atyánk"

Jézus itt a következő dolog ellen szólalt fel:

"Mert ők nehéz és elhordozhatatlan terheket kötöznek egybe, és az emberek vállaira vetik; de ők az ujjokkal sem akarják azokat illetni...És szeretik a lakomákon a főhelyet, és a gyülekezetekben az elölűlést." (Mát 23,4;5)

Jellemző ez ugye a Katolikus papok szerint "Jézus által alapított egyházra" hogy amiket prédikálnak azt ők maguk sem tartják meg, ráadásul szeretik az elsőbbséget, a csillogást. Gondoljunk csak itt a pápára a Katolikus Egyház vezetőjére, holott Jézus ezt mondta:

"Tudjátok, hogy azok, a kik a pogányok között fejedelmeknek tartatnak, uralkodnak felettök, és az ő nagyjaik hatalmaskodnak rajtok. De nem így lesz közöttetek; hanem, a ki nagy akar lenni közöttetek, az legyen a ti szolgátok; És a ki közületek első akar lenni, mindenkinek szolgája legyen:"(Márk 10,42-44)

Aztán még lehetne sorolni a példákat. Természetesen azonban vannak a Katolikus Egyházban Krisztusnak igazi követői is, papok közt is vannak normálisak, akik mondjuk tudatlanságból tesznek dolgokat, tehát nem általánosságban beszélek a Katocilizmusról, és igazság szerint amivel nagyon nem vagyok kibékülve az a tanítás.

És mielőtt valaki azt mondaná hogy "Antikatolikus vagyok" szeretném leszögeni, hogy magam is Katolikus nevelésben részesültem, és hittem az Egyházban. Hálát adok azonban Istennek hogy kihívott abból egy Egyházból és megismertem az igazi Krisztusi kereszténységet

2011. nov. 15. 08:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!