Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogyan lehet ezeket elmagyaráz...

Hogyan lehet ezeket elmagyarázni az ovisoknak?

Figyelt kérdés
Az igeolvasás lenne a téma a gyermekistentiszteleten!most lesz az első alkalom hogy én tartom az alkalmat!még nem igazán vagyok tapasztalt!milyen bevezető kérdéseket lehet feltenni és hogyan kellene elmagyarázni gyereknyelven azt hogy mennyire fontos az igeolvasás!és hogy milyen hatása van annak ha igét olvasunk?
2011. okt. 16. 12:47
 1/8 anonim ***** válasza:
91%

Szia!

Nem akarlak bántani, de szerintem válassz másik témát.

Az ovisok többsége nem tud olvasni. Általános iskola első osztályban kezdenek tanulni, optimális esetben január vége - március eleje között érnek oda, hogy az összes betűt ismerik. De még ekkor is csak rövid szövegeket olvasnak, a szövegértési feladatok is az ő szintjükhöz vannak szabva. Ennek a korosztálynak még inkább a képes Biblia való, amiben nézegethetik a képeket, amíg anyu vagy apu olvassa vagy elmondja a történetet.

Persze mondhatjuk, hogy akkor is kell erről beszélni velük, de szerintem nem igazán érdemes. Ha olyan közösségbe jársz, ahol szoktak tanítani a gyerekekkel minden héten egy-egy igeverset, az hasznos lehet; bár szvsz azokat sem nagyon értik a pici gyerekek, még ha elég szájbarágósan próbálják is elmagyarázni nekik. Tehát az aranymondásokat is válogatni kell, figyelembe venni az életkort.

Ha pedig esetleg nem te döntöd el, miről legyen szó, hanem kész tanmenetet adtak, akkor kérj hozzá segítséget attól, aki összeállította, azaz kitalálta a témákat. :)

Nem szép dolog szerintem csak úgy bedobni a mélyvízbe valakit minden tanács vagy felkészítés nélkül.

De persze nem tudhatom, csak tippelgetek. Ha tévedtem, akkor elnézést.

Sok sikert! :)

2011. okt. 16. 14:37
 2/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ!Pont ez a helyzet!a témát kaptam!mondták is hogy ha bármi segítség kell,akkor nyugodtan forduljak hozzájuk!viszont az olyan lenne,hogy nem tudom megoldani egyedül!szerintem!nem akarok gyengének és felkészületlennek tűnni!a téma tényleg nem épp ideális mert olvasni nem tudnak a gyerekek,de ez a kidolgozott liturgia!Aranymondás is van:a 119.zsoltár 105 verse!

nem tudok mit kezdeni!!remélem azért megoldom valahogy!!

Ha valakinek van valami ötlete,nagyon szépen kérem írja le!!!

2011. okt. 16. 15:49
 3/8 yuda ***** válasza:

Sokan valóban úgy hiszik, főleg fiatal korban, hogy ha segítséget kérnek, az gyengeségnek tűnik, holott épp a biblia tanítja, hogy tanácsok sokaságából lehet jó döntéseket hozni.

Fordítva látod a világot, mint ahogy működik, megkockáztatom hogy fiatal vagy, megkockáztatom hogy kissé büszke.

Fiatalságot kinövöd magadtól, csak életben kell maradnod, de a gondolkodásmódodon neked kell változtatnod :)

Ráadásul nem is te kértél segítséget, hanem felajánlották szívesen segítenek... nem ugyanaz! Élj vele, azt tanácsolom, és ne legyél büszke.

2011. okt. 16. 19:57
 4/8 anonim ***** válasza:

"Az én lábamnak szövétneke a te igéd, és ösvényemnek világossága."

Bonyolódik, bonyolódik...

Szerintem is fordulj nyugodtan azokhoz, akik felajánlották a segítséget. Nem tudom, mennyi időd van még addig, de ha van lehetőséged, ülj be órákra megnézni, hogyan tanítanak azok, akiknek már van gyakorlatuk.

Azután pedig normál esetben is kellene valaki, aki az első néhány alkalommal ott van veled; egyrészt tud segíteni, ha valahol elakadsz, másrészt adódhat olyan helyzet, amit esetleg még nem tudsz kezelni (sírás, pisis nadrág, agresszió, akármi).

Meg kell ismerned ennek a korosztálynak a sajátosságait, beszélni kell a nyelvükön, le kell kötni őket, ugyanakkor tudni, hogy a figyelmük még nagyon rövid ideig tart ki... Ez utóbbit gyakori tevékenységváltással tudod megoldani; sok színes kép, vagy rajz; mese, odaillő vers; mozgás vagy mozgásos játék. És nekik még nagyon fontos az azonnali visszacsatolás, azaz dicséret, ha jól mondtak vagy csináltak valamit (ha nem, akkor is biztatni kell!). Remélem, azért ilyenekről felvilágosítottak. :)

Plusz rákérdezhetnél, hogy ha már tanmenet van, akkor óratervezetet is adnak-e hozzá... Merthogy nem ártana.

Nem tudom, melyik közösségről van szó, mennyire veszik szigorúan a tanmenetet; de egy normális közösségben ismerek egy olyan gyerektanítót, aki egyszerűen felrúgta a dolgokat: nem csak az adott könyvet használta, mert nem tetszett neki; ill. változtatott néhány dolgon ezen felül is a saját óráin.

Egy ideje már ő vezeti a gyerekszolgálatot. :)

Plusz az első megbeszélésen, amikor elmondta a többieknek, hogy miket szeretne megváltoztatni az addigi gyakorlathoz képest, kitörő örömmel üdvözölték az újításokat. :)

Nos, minden jót. :)

2011. okt. 17. 01:39
 5/8 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Én felvezetésként felolvasnám a 42. zsoltár elejét:

"Mint a szarvas kivánkozik a folyóvizekre, úgy kivánkozik az én lelkem hozzád, oh Isten!

Szomjuhozik lelkem Istenhez, az élő Istenhez; mikor mehetek el és jelenhetek meg Isten előtt?" - Zsolt 42,2-3

A szarvast be lehetne mutatni úgy, hogy a gyerekek a szarvasok, és szomjaznak a vízre, így az ember lelke pedig szomjazik Isten Igéjére. :)

Röviden ennyi, remélem tudtam segíteni! :)

Áldás, békesség!

Mihály

2011. okt. 17. 12:09
 6/8 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen mindenkinek!!!!Kedves Mihály köszönöm az ötletet!
2011. okt. 17. 18:01
 7/8 anonim ***** válasza:

Szia !

Én az alábbi azokat igéket is felolvasnám nekik amelyek gyerekekről szólnak.

-a gyermek Sámuel: 1 Sámuel 3

-Dávidot királlyá keni Sámuel: 1Királyok 16

-Jézus és a gyermekek: Márk Evangéliuma 10,13-14

Shalom

2011. okt. 18. 09:50
 8/8 anonim ***** válasza:
Az ovisokat hagyd békén az igeolvasással.nekik játszaniuk kell,nem kell őket ilyesmivel traktálni.Ha tényleg jót akarsz nekik,egymás szeretetére tanítsd meg őket.
2011. okt. 23. 08:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!