Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Lehet-e reformátusnak és...

Lehet-e reformátusnak és katolikusnak is keresztelni egy kisgyereket? Tiltja-e vmlyen törvény?

Figyelt kérdés
A párom református, én katolikus. Nem tudjuk eldönteni, hogy melyik vallásra kereszteljük fiúnkat, így egyik mellett sem döntöttünk, gondolván, hogy ő majd választ a vallásáról. Viszont egyházi oviba szeretnénk íratni őt, ahol előny a kereszteltség, és nem tudjuk még melyikbe. Azon gondolkodunk, hogy mindkét vallásra megkereszteljük őt, ha lehet, és majd később dönt, hogy melyik áll közelebb hozzá.
2011. okt. 13. 07:40
1 2 3
 21/26 A kérdező kommentje:
Ökumenikus keresztelő van???
2011. okt. 14. 07:28
 22/26 anonim ***** válasza:

VAN ökumenikus keresztelő, szerintem ez lenne a legszebb megoldás nektek.

Viszont az írásaidat olvasgatva nem igazán veszem észre a hitnek és istenszeretetnek legkisebb fényét sem (remélem tévedek!), szóval csakis egy gyakorlati ok miatt, hogy be tudjátok íratni az oviba, emiatt tényleg fölösleges keresztelőt tartani.

2011. okt. 14. 09:32
 23/26 anonim ***** válasza:

Kedves utolsó, az ilyen kijelentésekkel nem csak azért kell vigyázni, mert lehet, hogy nincs igazad. Azért is, mert hasonlókkal olykor az utolsó esélyt veszed el Jézustól, hogy egy szentség által esélyt kapjon az a gyerek (amiben ugyan a felnőttkeresztség mellett kardoskodók nem hisznek), hogy ha a világ hullámai a feje fölött össze is csapnak, ő már Isten kedves gyermeke szentségileg. Ha Te szereted az Urat, tudod, mit jelent a szentség, avagy sákramentum (nem tudom a vallásodat).

Az egyházi ovi, iskola miatt meg... Hát miért ne járjon oda akárki, akit oda akarnak íratni, talán többet kap erkölcsi nevelésből legalább egy leheletnyivel, mint máshol.

2011. okt. 14. 10:04
 24/26 anonim ***** válasza:

Háááát.... én hívő katolikusnak tartom magam, de soha nem jártam egyházi iskolába. Viszont akárkivel beszéltem eddig az egyetemen, akik egyházi iskolába jártak, kivétel nélkül mindegyik azt mondta, hogy megcsömörlött az egyháztól. Tehát ha valakivel vitatkoztam vallásos témában, és próbáltam védeni az egyházat, vallásos életet, akkor ilyen típusú választ kaptam: "Figyelj, nekem te ne okoskodj, mert én több évig egyházi suliba jártam és hidd el, bőven elegem lett belőle".

Szóval szerintem az, hogy egy gyerekre ráerőltetik kiskorától a vallás gyakorlását az iskolán, óvodán keresztül, az meg végképp nem szerencsés. Ezt most a gyermek pszichológiai oldaláról mondom, hiszen mindenkiben megvan az ún. "iskolaundor" valamilyen szinten. Namost egy egyházi iskolában hétfő reggel áhítattal, szentmisével kezdenek, ez vajon megteszi a kívánt hatást? Hétfő reggel, mikor a legtöbb gyereknek (és felnőttnek!!) élni sincs kedve, és a hét első programja a templom, hát nem is tudom...A gyerek számára a templom összekapcsolódik az iskolával, egyfajta iskolaszerű kötelességként fog a vallás a tudatába rögzülni. Mint ahogy velünk felnőttelek is úgy van, hogy ami Kötelező, attól általában idegenkedünk és nem szeretjük, mennyire így van ez egy gyereknél.....

2011. okt. 14. 10:14
 25/26 anonim ***** válasza:

Sok igazság van abban, amit írsz. Én is hívő katolikus vagyok, és sosem jártam egyházi iskolába, direkt kerültem. Most viszont teológián vagyok másodéves, és a teológus hallgatók legnagyobb százaléka egyházi gimnáziumba járt. Tehát van ilyen és olyan oldala is, ennek is. Valamint megismertem néhány olyan egyházi általános iskolát közben, ahol a gyerekek tényleg lelkesednek "ezért az egészért". Remélhetőleg egyre több ilyen jó intézmény van születőben. Ja, különben a nővérem ref. gimnáziumba járt (református is), és utána tanító-hitoktató lett... És ő sem az egyetlen.

Vannak, akik megutálják, vannak, akik sokkal inkább elmélyülnek az Egyházban. Őszintén szólva nehéz előre kiszámítani, mi lesz, de ez is egy esély és kapu Isten felé.

2011. okt. 14. 10:58
 26/26 anonim ***** válasza:

Semmi sem tiltja, hogy egy kisgyereket megkereszteljenek csak a józan ész meg az a tény, hogy a Bibliának ellentmond. Ugyanis a Biblia szerint a megtérés és a hit előfeltétele a keresztelőnek, ezért természetesen csak olyanokat van értelme megkeresztelni, akik tisztában vannak a cselekedeteik következményével, és teljes mértékben felelősségre vonhatók miattuk vagyis felnőtteket.

"Aki hisz, és megkeresztelkedik, üdvözül, aki pedig nem hisz, elkárhozik." Márk 16:16

Péter így válaszolt: "Térjetek meg, és keresztelkedjetek meg valamennyien Jézus Krisztus nevében, bűneitek bocsánatára, és megkapjátok a Szentlélek ajándékát." Apostolok cselekedetei 2:38

Természetesen az eredendő bűn fogalma sem található meg a Bibliában. Érdemes elolvasni Ezékiel 18-adik fejezetét, amiből világos, hogy Isten mindenkin csak a saját bűnét kéri számon.

2011. okt. 14. 21:13
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!