Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Körülmetélték-e Jézust?

Körülmetélték-e Jézust?

Figyelt kérdés
2011. okt. 8. 10:02
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%
"Szeretem" ezt a december 25 (születés)- Január 1 (körűlmetélés)- Március 25 (fogantatás) misztériumot. Megmondaná valaki, hogy mikor született a megváltó, az Úr Jézus Krisztus? Melyik napon?
2011. okt. 8. 22:24
 12/15 anonim ***** válasza:

A válasz írója 69%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: 10-08 22:24

Amit írtál, az valóban "misztérium", pontosabban kitaláció. Semmiféle alapja nincs, sőt, elég erősen cáfolható.

Még az évet is csak találgatjuk, nemhogy a napot meg lehetne mondani pontosan. Mivel Heródes i. e. 4-ben halt meg, ezért Jézusnak ez előtt kellett születnie, egyesek szerint i. e. 5 őszén, mások szerint i. e. 7. őszén.

Az évszakkal kapcsolatban előkerestem egy régebbi válaszomat, kicsit szerkesztve bemásolom:

Ralph Edward Woodrow vallástörténész könyvéből készítettem jegyzeteket pár évvel ezelőtt. Címe: Babilon misztériumvallása régen és ma.

Ebből a következő fejezet Jézus születéséhez kapcsolódik.

<< 20. fejezet: A tél ünnepe

Az angol Christmas (Krisztus + mise) szó már önmagában ellentmondásos, mivel Jézus élete és szolgálata nem volt ritualizált.

Jézus nem születhetett a földre december 25-én, mert:

- A pásztorok a születéskor a mezőn tanyáztak a nyájaikkal (Lukács 2:8), ez Palesztinában is legfeljebb októberig szokás. Utána már ott is hűvösebbre fordul az idő éjjel, majd egészen hideg lesz, tehát az időjárás alkalmatlan a szabad ég alatt való éjszakai tartózkodásra.

- Jézust bizonyosan tavasszal feszítették keresztre, a páska idején, szolgálata 3 és fél évig tartott, így ősszel kellett kezdődnie. Jézus 30 éves korában kezdett szolgálni, ez az Ószövetség idején a hivatalos szolgálat megkezdésének ideje. Betlehemben született a népszámlálás és adófizetés miatt, ami valószínűtlen, hogy télen lett volna, inkább aratás után, ősszel.

- Mária valószínűleg azért tartott Józseffel, mert ebben az időszakban szokott lenni a sátoros ünnep Jeruzsálemben. Ez lehetett az oka a szálláshelyek zsúfoltságának is. Josephus szerint Jeruzsálemnek 120.000 állandó lakója volt, de az ünnepek alatt 2 millió ember is összegyűlhetett, akik a környéket is megtöltötték (Betlehem 8 km-re van a fővárostól).

- A korai keresztények az úrvacsora vételével Jézus haláláról emlékeztek meg, a születéséről nem. Így az időpont nem elengedhetetlenül fontos. Ám a 4. sz. 2. felétől hivatalossá váló dátum (12. 25.) egy ősi római, ill. görög ünnepnap volt: a napisten születése. Tehát a pogány vallásokból került át a december 25-e a kereszténységbe; így lett az a nap Jézus születésnapjának ünnepe. A biblai idők keresztényei nem ünnepelték a Megváltó születésnapját, legalábbis nincsenek erre utaló írások. Viszont a haláláról, feltámadásáról rendszeresen megemlékeztek. >>

Tehát a dátumot átvették, azaz dec. 25-ét nevezték ki Jézus "születésnapjává", vagy "a születéséről való megemlékezés napjává", ahogy tetszik. A többi dátumot pedig ehhez a téves dátumhoz igazították, tehát azok sem felelhetnek meg a valóságnak.

Remélem, tudtam segíteni. :)

2011. okt. 9. 03:30
 13/15 anonim ***** válasza:

Szerintem teljesen lényegtelen hogy pontosan mely napon született. Az Egyház is elismeri a tudományos álláspontokat, miszerint pl. Jézus nem 33 évet élt, hanem valamivel többet, illetve hogy hamarabb születhetett 0-tól.

Nem ez a lényeg!

2011. okt. 9. 09:29
 14/15 anonim ***** válasza:
100%
"Érti a csíziót". Ez is a naptár miatti újévi körülmetélésre (circumcision) utal, nem?
2011. okt. 24. 18:01
 15/15 anonim ***** válasza:

De. Nyertél. :)

[link]

2011. okt. 24. 19:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!