Aki belép egy apácarendbe vagy szerzetesrendbe, az miért kap új nevet? Miért nem marad az a neve, amit addig viselt?
Igen, ki tudom.
Egy ilyen rend nem egy hobbiklub, aki belép, az kilépni már nem nagyon szokott. A szerzetesrendek elzárkóznak attól, ami számunkra a mindennapi élet. Ha valaki belép, akkor azzal éreztetni kell tudat alatt, hogy ő onnantól fogva a rend "tulajdona". Az új identitásnak pedig pszichológiai szempontból hasonló szerepe van, mint az egyenruhának, csak még erősebb. Másrészt meg elveszi az egyébtől az utolsó dolgot is, ami a rendbe való belépés előtti életére emlékeztetné, ezzel végleg elszakítva a szerzetest a külvilágtól.
*egyébtől = egyéntől
Gondolom nyilvánvaló volt, hogy egyént akartam írni, de azért javítom.
Ez minden rendnél más, van, ahol nincs új név. Pl. szociális testvérek társasága. De több más helyen sem.
Isten a Bibliában sokszor új nevet ad annak, akit közelebb von Magához, mint addig.
Sok rendben szentek neveit veszik fel, és ezáltal megkapják azt a szentet védőszentnek is.
"Birtokba venni" pedig legfeljebb Isten akar, a rendeknek ez nem érdekük. Nincsenek ilyen-olyan befolyásaik, pénzeik, tönkretevési szándékaik... Mégis ki lenne mögötte? Összeesküvés-elmélet? Gonosz az Egyház? Az Egyház mi vagyunk, és olyan, amilyenek mi vagyunk.
Igen, ki tudom.
Egy ilyen rend nem egy hobbiklub, aki belép, az kilépni már nem nagyon szokott. A szerzetesrendek elzárkóznak attól, ami számunkra a mindennapi élet. Ha valaki belép, akkor azzal éreztetni kell tudat alatt, hogy ő onnantól fogva a rend "tulajdona". Az új identitásnak pedig pszichológiai szempontból hasonló szerepe van, mint az egyenruhának, csak még erősebb. Másrészt meg elveszi az egyébtől az utolsó dolgot is, ami a rendbe való belépés előtti életére emlékeztetné, ezzel végleg elszakítva a szerzetest a külvilágtól.
Mint egy szekta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!