Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit írsz a vallás részhez a...

Mit írsz a vallás részhez a népszámlálós papíron?

Figyelt kérdés
2011. szept. 28. 22:48
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:

"7:13"

"csapda": Tényleg azt gondolod, hogy ha valaki nem katolikus, az azért fogja beírni magát katolikusnak, mert a Katolikus Egyház ezt írta a plakátjára? :) Butuska vagy, nézz kevesebb RTL Klubot! :)

A Katolikus Egyház felhívása természetesen a katolikusokat buzdítja, hogy vállalják a vallási hovatartozásukat. Bármely vallás csinálhatna ilyet, csak a katolikusok (legalábbis annak megkereszteltek) vannak a legtöbben, így nem hiábavaló a tömegtájékoztatás módján megszólítani őket.

Én "katolikus"-t fogok beírni. (Bár még nem láttam a népszámlálós lapot.)

2011. szept. 29. 10:47
 12/28 anonim ***** válasza:
Én nem tudom, papíron római katolikus vagyok, de bérmálás óta(6 éve) kétszer voltam templomban, akkoris esküvőn.Sok értelme nem lenne szerintem vallásosnak beírni magam.Ha jól tudom a vallásos részt nem kötelező kitölteni, lehet nem írok semmit.
2011. szept. 29. 10:53
 13/28 A kérdező kommentje:

"Nem vagyok megkeresztelve szóval nem tudom, mit kellene írni, pogány?"

van olyan lehetőség, hogy 'nem tartozom vallási felekezethez'

2011. szept. 29. 11:42
 14/28 anonim ***** válasza:
100%
római katolikus(:
2011. szept. 29. 12:05
 15/28 anonim ***** válasza:
68%

Sziasztok!

Én azt nem értem, minek is kéne bármely egyháznak, vagy vallási közösségnek szórólapokat szétküldeni mindenfelé? Mert nem egyértelmű az, hogyha valaki gyakorol egy adott vallást, akkor azt fogja megjelölni a népszámlálós kérdőívben is?

Feltételezem, hogy felnőtt emberek komolyan veszik ezt az egészet, és nemcsak úgy beírnak valami hülyeséget a vallás rubrikába, hanem meggyőződésből írják oda, amit odaírnak. Aki meg nem gyakorol semmilyen vallást, nyilván azt a rubrikát fogja bejelölni, hogy semmilyen vallást nem gyakorol, vagy azt a rubrikát, hogy erre a kérdésre nem kíván válaszolni, vagy üresen hagyja a rubrikákat, nem ír be oda egyáltalán semmit.

Jómagam nem tudom még, hogy mit csináljak: valószínűleg teljesen üresen fogom hagyni az erre a kérdésre vonatkozó rubrikákat, mert nagy váltás előtt állok vallásilag, de nem írhatok be olyat, ami még nincs, mert mi van, ha mégsem az lesz, és tisztességes állampolgár nem csapja be az állami szerveket.

Üdv: 29/L

2011. szept. 29. 13:14
 16/28 anonim ***** válasza:
100%

Utolsónak: szerintem azért, mert Magyarországon vagyunk, ahol 40 évig szégyen és tiltás kísérte a vallásgyakorlást, és ez leginkább a keresztény egyházakat sújtotta. Sajnos nagyon sokan vannak olyanok, akik ekkor távolodtak el a vallástól, és nekik valóban a szájukba kell rágni, hogy "jó reggelt, nyugodtan vállalhatod a vallásod, nem hurcolnak meg érte".

Kérdezhetnéd, hogy miért kell egyáltalán közösségi vetületet adni a hitnek, miért nem elég, ha belül mindenki hisz, amit akar. Ez jogos kérdés, legalább részben. Viszont a vallásgyakorlásban, különösen a kereszténységben fontos a közösség, hogy a hívők közösséget alkotnak (rengeteget lehetne ide hivatkozni a Szentírásból). És ha közösséget alkotnak, akkor közös értékeik és érdekeik vannak, amit társadalmilag képviselnek. Erről a minimum, hogy "érdemes" tudni, de figyelembe veendő lehet politikai döntéshozásban (és most nem pártpolitikára gondolok, mert az egyház, és általában a hívő emberek pártpolitikai kiaknázását, befolyásolását megalázónak és nagy hibának tartom, sajnos ma erre látunk elrettentő példát).

2011. szept. 29. 13:33
 17/28 anonim ***** válasza:
100%
Evangélikus :)
2011. szept. 29. 15:42
 18/28 anonim ***** válasza:
100%

Sziasztok!

Ha valaki azt gondolja, hogy a "csupán" a hitének a megvallásáról van szó az valószínűleg nagyot fog tévedni.

Nem ez lesz az első kísérlet, hogy a népszámlálás adatait felhasználják az egyházaknak szétosztott támogatásokkor.

Az előző ilyen kísérletet /ugyanettől a kormánytól/pont a választások szakították meg.

A mostani kérdésben is ennek a lehetősége rejlik.

Nem véletlen, hogy az egyházak mindent megtesznek / mellékesen szerintem is agresszív ez a szórólapos kampány/, hogy nagyobb számot hozzanak ki maguknak, hiszen több támogatást fognak kapni a végén.

Márpedig mint tudjuk a pénz nagy úr! - még a hit világában is.

Nem rossz a szlogen az elmúlt 40 év, de azóta elmúlt újabb 20 év, aki ebben a 20 évben nem gyakorolta a vallását az a valóságban nem tartozik egyetlen egyházhoz sem, ezért képmutatás csupán a pénz miatt ilyen vagy olyan vallásunka beállítani őt.

Én a saját vallásomat fogom megjelölni, mert hiszem, hogy jóra fogják költeni.

2011. szept. 29. 17:29
 19/28 anonim ***** válasza:

Persze, nyilván mindenkinek a saját vallását kell megjelölni és nem a másét. :)

Igen, a politikai döntések (megint csak távol a pártpolitikától) szólnak arról, hogy melyik egyházhoz hányan tartoznak. Mert ha egy egyházhoz 1 millióan tartoznak, akkor annak az egyháznak több pénzt kell kapni, mint annak, amelyikhez csak 100 ezren. Ennek meg kell mutatkozni abban, hogy melyik egyház hány intézményt tarthat fenn, milyen programokat szervezhet, stb. Ez így működik, felmérés nélkül ezt nem lehet megvalósítani.

2011. szept. 29. 20:28
 20/28 anonim ***** válasza:
100%
pünkösdi karizmatikus
2011. szept. 29. 21:07
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!