Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit jelent az, hogy "Hiszek a...

Mit jelent az, hogy "Hiszek a magam módján Istenben"?

Figyelt kérdés
Kitalálsz magadnak egy új Istent? Vagy teljesen elfogadod a régit?
2011. szept. 21. 06:57
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:

""Az igazi keresztények soha nem is tartottàk magukat màs embereknél nagyobbnak." - Akkor miért van az, hogy itt a honlapom "az igazi keresztények" mást se szajkóznak csak azt, h övék ez egyetlen igaz hit és isten. (ez okozza nálam a hányingert!)"

Ha valaki igaz keresztény, az bizonyít is, különben elég nevetséges lenne azt állítani, hogy "de akkor is nekem van igazam"!

Szóval a te logikáddal érvelve, az egy eredendően gyalázatos és "hányingert keltő" felfogás, amit pl. Semmelweis doktor is képviselt?!

Érted-e a kérdést? Arról beszélek, hogy a doki ki mert tartani az álláspontja mellett még úgy is, hogy az egész orvosi szakma kiátkozta a nevét!!!

Nem volt túl régen, nem az ókor, nem a középkor, hanem alig több, mi 150 éve történt. Vagyis hányingert keltő, ha valaki hiszi azt, hogy megtalálta az igazságot. Ne értsd félre: nem arról beszélek, hogy "minden" igazságot, hanem arról, hogy a rendelkezésre álló információ alapján, el lehet dönteni bizonyos vallásos igazságokat.

Kezelhetem "egyenrangúként" a világ összes vallását, de csak jogilag, mint legitim létezőeket (még ezeket is csak erős megszorításokkal, hiszen sok eszme egyértelműen káros az egészségre mind fizikailag, mind szellemileg és ezért sokakat be is tiltanak), de nem kezelhetem ezeket egyformán hihetőnek és IGAZSÁGNAK! Ez teljesen logikátlan lenne.

"Azt állítani h a Bibliát le lehet ellenőrizni, elég meredek szerintem. Tudtommal nem mást mint egy több ezer éves "meséskönyv" (elnézést a szóhasználatért), melyet nem kell szó szerint venni (ezt ti magatok szoktátok mondani)."

Ki az a "ti magatok"? Általánosítasz. A Biblia egy racionális mű, mindenkinek magának kellene objektív és nem elfogult forrásból vagy segítséggel tanulmányoznia, hogy meglássa. Az egyik elfogult álláspont az, amit idéztél, hogy "mesekönyv" és "nem lehet szó szerint értelmezni". Ez úgy hülyeség, ahogy van. Nyilván való, hogy van, amit lehet és van amit nem lehet szó szerint venni - de a Biblia önmagát magyarázza ez ügyben.

Az, hogy a bibliának is vannak hamis barátai? Na és?

"Nem beszélve arról, hogy a tudomány (ami mint tudjuk egyetemes érvényű, szemben a vallással), mennyi mindenben megcáfolta már az egész Bibliát. Elég csak az evolúció-elméletre gondolni."

Nagy tévedés! A tudomány történetét ha átnéznéd, látnád hogy mennyi mindenben változtatott az álláspontján csak az elmúlt 20 év alatt is. Az evolúció, vagyis a törzsfejlődés pedig márt lejárt lemez, szinte ahány evolucionista, annyi felfogás - és nem pusztán lényegtelen kérdésekről vitáznak, hisz alapjai sincsenek az elméletnek (hangsúlyozom: ELMÉLETNEK.

"fogadjátok el, a keresztény hitvilág és világnézet semmivel sem hihetőbb, vagy bizonyítottabb, mint bármelyik más vallásé."

Minden porcikája bizonyított. Persze az eredeti krisztusi kereszténységről beszélek, nem a mítoszokat és filozófiákat magába fogadó politikai "kereszténységről".

2011. szept. 21. 15:47
 22/25 anonim ***** válasza:

Egy az Isten..

Írta-e valaki a rovásírás GY betűjét? Tudjuk-e, hogy mit szimbolizál a kettős kereszt a címerünkben? És ódon templomaink tetején vajon miért kettős keresztek vannak?

11:14! Nem úgy gondoltam, ahogy te gondoltad, hogy gondolom :) Egyéb utak is létezhetnek - természetesen - viszont ami az én szívemhez oly' közel áll, sajnos nem túl népszerű mostanában. Volt ez másképp, lesz is másképp, ám Isten malmai lassan őrölnek.

A szeretet-vallás (szeretet-vállalás), amit követnünk kellene, de úgy látom, itt inkább az 'oszd meg és uralkodj' elve érvényesül. Nem szép, nagyon nem szép :'(

Kicsit olyan ez, mint a Bábel-tornya sztori. Mindannyian ugyanarról beszélünk, de valamiért nem értjük egymást. Iksz. Világosságot és rendet kívánok mindenki pici kis buksijába :) A jövőben pedig kevesebb vitát ;) Szeressétek egymást :)

Szeretettel ölellek titeket :)

07:03 voltam :)

2011. szept. 21. 19:47
 23/25 anonim ***** válasza:
21%

"Ha valaki igaz keresztény, az bizonyít is, különben elég nevetséges lenne azt állítani, hogy "de akkor is nekem van igazam"!" -

Gratulálni tudok csak ehhez. Hasonlóan agresszív gondolkodás mint az iszlamistáké. Bravó! Érdekes a buddhisták pl nem akarják másokra erőltetni a hitüket, nem érzik úgy, hogy akkor lennének "iagz buddhisták" ha mindenáron másokat győzködnek a saját hitükkel. Szerintem ezzel függhet össze az, hogy egyre többen ábrándulnak ki a kereszténységből, és térnek át buddhistának. Ne érts délre, én nem vagyok az, de ezt látom, és ha kicsit utánanézel, láthatod, hogy egyre népszerűbb az egész világon, szemben a kereszténységgel, és a keresztény egyházzal, melyeket egyre több kritika ér.

"Szóval a te logikáddal érvelve, az egy eredendően gyalázatos és "hányingert keltő" felfogás, amit pl. Semmelweis doktor is képviselt?!

Érted-e a kérdést? Arról beszélek, hogy a doki ki mert tartani az álláspontja mellett még úgy is, hogy az egész orvosi szakma kiátkozta a nevét!!!"

Ne keverjük az orvostudományt a vallással, egy orvost pedig egy pappal! Az előbbi tényeken alapul melyek a tudomány fejlődősével, változnak ugyan, de mindíg bizonyíthatóak, míg az utóbbi NEM BIZONYÍTHATÓ fikciókon, és pusztán személyes hiten.

"el lehet dönteni bizonyos vallásos igazságokat."

Például? Mondj pár példát, amit a tudomány is alátámaszt, és bizonyító erejű! Még az se bizonyított h Jézus egyáltalán valóban létező személy volt-e, vagy csak egy mitikus alak. A legkorábbi feljegyzések róla, mind a halála után születtek. Abból az időszakból amikor élt, egyetlen feljegyzés sem említi se a nevét, se az állítólagos tetteit.

"Ki az a "ti magatok"? Általánosítasz. A Biblia egy racionális mű, mindenkinek magának kellene objektív és nem elfogult forrásból vagy segítséggel tanulmányoznia, hogy meglássa. Az egyik elfogult álláspont az, amit idéztél, hogy "mesekönyv" és "nem lehet szó szerint értelmezni". Ez úgy hülyeség, ahogy van. Nyilván való, hogy van, amit lehet és van amit nem lehet szó szerint venni - de a Biblia önmagát magyarázza ez ügyben."

Ne haragudj de ezek nem tények, csak egy személyes vélemény. Beszélsz, de nem mondasz semmit. Tleg boccs, de elolvastam, látom h "véded" a Bibliát, de ugyanakkor nem mondasz semmi konkrétat.

"Nagy tévedés! A tudomány történetét ha átnéznéd, látnád hogy mennyi mindenben változtatott az álláspontján csak az elmúlt 20 év alatt is. Az evolúció, vagyis a törzsfejlődés pedig márt lejárt lemez, szinte ahány evolucionista, annyi felfogás - és nem pusztán lényegtelen kérdésekről vitáznak, hisz alapjai sincsenek az elméletnek (hangsúlyozom: ELMÉLETNEK."

Az evolúciót csak gyors példának szántam. Jöhettem volna az Intelligens Tervezettséggel is, de annak semmilyen tudományos elfogadottsága sincs, legyen szó "ufó" tervezőről "vagy keresztény istenről". Abban pedig egyetértek hogy a tudomány gyakran felülírja régi meggyőződéseit, ahogy egyre több mindent ismerünk meg, de ezeknek semmi köze a keresztény egyházhoz. Felfedezzük a világűrt, rájövünk, hogy amit eddig hittünk nem igaz, ennek ellenére nem fogjuk azt hinni hogy akkor egy még régebbi hit, igaz lehet. Előre haladunk a tudás felé, nem visszafele. Másik, hogy a tudományt és a vallást ne hasonlítgassuk össze, ahogy már írtam. A tudományt bizonyítani lehet, a vallást nem. Éppen ezért, számomra, egyik vallás sem igazabb. És az én logikámmal ez nem azt jelenti, hogy akkor a kereszténység az igaz, hanem azt, hogy egyik sem az.

"Minden porcikája bizonyított." Ezt pedig remélem viccnek szántad. Elég nonszensz...

2011. szept. 21. 20:12
 24/25 anonim ***** válasza:

Tisztelt 14:49!

Nem történt semmi baj :-) A leiràsodbol az làtszik hogy elég érdekes emberekkel talàlkoztàl akik kereszténynek vallottàk magukat...Komolyan, én kérek töled bocsànatot a nevükben`!

Azt azért tudnod kell, hogy a mai kereszténység nagyrésze az ugynevezett történet-kritikai Bibliamagyaràzatot tartja szàmon a tanitàsai között, ezért hallottàl olyanokat, hogy a Bibliàt nem lehet szo szerint venni. Ezzel az a helyet, hogy a Biblia megmondja azt, hogy hol kell szo szerint venni, és hol jelképesen.

Megértem egyébként a Biblia irànti bizalmatlansàgodat, és eszem àgàban sincs ràderöszakolni hogy màrpedig fogadd el. De ha véleményt mondasz rola, akkor tanàcsos elfogulatlanul közeledni hozzà. Azt is megértem, hogy nehezen tudod összeegyeztetni a tudomànnyal. Nem meglepö, hiszen a vilàg középpontjàban nem a Biblia àll, igy tényleg csak az talàl bizonyitékot, aki keres :-)

Az evoluciorol kapcsolatban egy màsik topicban irtam, ha érdekel: http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskri..

13:36 és 08:20-as vàlaszok.

Minden jot kivànok! ^^

2011. szept. 21. 20:19
 25/25 anonim ***** válasza:

A kedves 15:47es vàlaszolonak pedig:

Bocsànat, de ugygondolom legközelebb egy kicsit több szerénységgel is képviselhetnéd a kereszténységet, mert ez stilus nem mindenkinek szimpatikus...

(Itt jegyezném meg, hogyha én valami sértöt irtam, akkor bocsànat (^_^)")

2011. szept. 21. 20:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!