Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit jelent az, hogy "Hiszek a...

Mit jelent az, hogy "Hiszek a magam módján Istenben"?

Figyelt kérdés
Kitalálsz magadnak egy új Istent? Vagy teljesen elfogadod a régit?
2011. szept. 21. 06:57
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
71%

Kedves kérdezö! ^^

A vàlaszod màr benne van a kérdésedben is. Azok az emberek, akik a "maguk modjàn hisznek Istebnen" A sajàt természetükböl vetitenek ki egy Istenképet és tulajdonképpen annak szolgàlnak.

Ez azért veszélyes, mert az emberek tulajdonképpen a sajàt vàgyaik, kivànsàgaik szerint képzelik el az Istent, és olyannak amilyennek Ök akarjàk làtni, nem olyannak amilyennek az Isten mutatja magàt. Jézus nem véletlenül fogalmazott ugy a hegyi beszéd elején hogy mi ne gondoljuk azt, hogy ö azért jött hogy eltörölje a törvényt, hanem azért, hogy betöltse. (Mt 5,17) Tehàt mi ne gondoljuk hogy Jézus azért jött hogy a törvényt a mi ingatag emberi természetünk szintjére lealacsonyitsa, hogy "még ez is belefér"

Rossz uton jàrnak azok akik Isten a sajàt gondolatuk szerint akarjàk elképzelni. Màr eleve értelmi nehézségekbe ütköznek, hiszen:

"Mert a mint magasabbak az egek a földnél, akképen magasabbak az én útaim útaitoknál, és gondolataim gondolataitoknál!" (Ésa 55,9)

Màr csak azért sem lehet elképzelni Istent, mert amilyen igazàbol az Isten olyannak az emberek nem tudnak lenni a sajàt erejükböl, Isten lényében ugyanis az a legszebb, hogy benne a szeretet és az igazsàg egyesül. A 10 parancsolat elsö két parancsa nem véletlenül szolit fel tehàt arra hogy keressük az Istent, (Hiszen ha Isten az 1. parancsolatban bemutatkozik, akkor csak az emberen mulik, hogy megismerkedik e vele) vagy arra hogy ne készitsünk Istenröl bàlvànyokat, sem fizikailag, sem pedig természetesen elméletileg sem.

Talàn még annyit had jegyezzek meg, hogy idekapcsolodik Jézusnak is az egyik legnagyobb mondàsa:

Jézus pedig felelvén, monda nékik: Tévelyegtek, mivelhogy nem ismeritek sem az írásokat, sem az Istennek hatalmát. (Màté 22,29)

Hiszen ha magunk képzeljük el az Istent, nem Öt ismerjük meg, hanem egy àltalunk kivetitett és nekünk tetszö istenképet

Minden jot! ^^

2011. szept. 21. 11:56
 12/25 anonim ***** válasza:
51%
Még annyi, hogy Istent kizàrolag a Bibliàbol lehet megismerni (Bocsànat, csak ezt valahogy elfelejtettem igy szo szerint megemliteni...^^")
2011. szept. 21. 11:58
 13/25 anonim ***** válasza:

"Még annyi, hogy Istent kizàrolag a Bibliàbol lehet megismerni (Bocsànat, csak ezt valahogy elfelejtettem igy szo szerint megemliteni...^^")"

A keresztények szerint, mindenki más szerint nem...

2011. szept. 21. 11:59
 14/25 anonim ***** válasza:
100%

Tisztelt 11:59-es!

Nekem ugyan nincs hànyingerem senkitöl, viszont azt nem dijazom, ha ilyen jelzökkel illetnek màs embereket. Akkor sem elfogadhato ez a hangnem, ha esetleg a màsik ember téved. Nekem soha sem volt szokàsom màsokat becsmérelni, inkàbb ràvezetni a megoldàsra, ha pedig nem hallgat arra akkor tegyen ahogy jonak làt, imàdkozom érte.

A kérdésre vàlaszolva egyetértek azzal hogy az igazi Istenismeretnek a Biblia lehet az alapja. Hogy én miért fogadom el a Bibliàt Isteni kinyilatkoztatàsnak azt màr egy màsik kommentben kifejtettem:

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskri..

A 08-30 12:11-es vàlasz

Azt nem vàrom el, hogy màsok is elfogadjàk ezt a vàlaszt, viszont azt igen, hogy tiszteletben tartsàk a nézeteimet, és ne illessenek sértö mondatokkal. Ez persze oda-vissza érvényes.

Ugygondolom, ez alapvetö tolarencia.

2011. szept. 21. 13:04
 15/25 anonim ***** válasza:
100%

Kedves 70%-os válaszoló:

A kérdező "Istenről" kérdezett, nem Allahról, nem Krishnáról, nem a buddhizmusról, ahol egy személyes isten gondolata (legalábbis hivatalosan) nem is elfogadott, hanem - mivel Magyarországon élünk, feltételezem - a Biblia Istenéről. De ha netán mindenféle, főbb irányzatot is megvizsgálsz, mielőtt kialakítod a végső álláspontodat, akkor éppen azt teszed, amiről írtam előzőleg: racionálisan vizsgálatot folytatsz az igazság keresésben.

Igen, ebbe nem csak a Biblia megvizsgálása tartozik bele, hanem mindenféle más világnézetek is.

De azt is vedd alapul - amit szintén leírtam -, hogy ne önös érdekek, vagyis saját elvárásaink alapján keressük az igazságot, mert akkor nem vagyunk kellőképpen objektívek.

Márpedig, ha azt állítod, hogy a Biblia semmivel sem hitelesebb, mint pl. a Korán, akkor egy népszerű és liberális álláspontot követsz, de az objektíven alapos és részletes megvizsgálásukkal adós vagy!

És pontosan ezért nagyon tévedsz, ha azt gondolod, hogy ezzel egy türelmetlen és vakbuzgó álláspontot képviselek. Nem az ún. "kereszténység" álláspontját képviselem, hanem az eredeti krisztusi álláspontot. Márpedig Ő azt tanította, hogy "úgy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket"!

A magát kereszténynek nevező világ nagy része, sajnos messze nem ebben a szellemben él, de a Biblia attól Isten ihletett szava, mely többek között őket is leleplezi.

2011. szept. 21. 13:13
 16/25 anonim ***** válasza:

Kedves 13:13-as!

"A kérdező "Istenről" kérdezett, nem Allahról, nem Krishnáról, nem a buddhizmusról, ahol egy személyes isten gondolata (legalábbis hivatalosan) nem is elfogadott, hanem - mivel Magyarországon élünk, feltételezem - a Biblia Istenéről. "

Miért Ők akkor mik? Mesehősök? Abból h Magyarországon élük, nem következik egyenesen arányosan h a bibliai istenről kérdezett. Mint mondtam minden vallás egyenrangú, és a kereszténység semmivel sem feljebbvalóbb a többinél, mégis ti, (igen te is), ezt nem vagytok hajlandóak elfogadni, és szajkózzátok a saját igaznak hitt eszméiteket.

2011. szept. 21. 13:18
 17/25 anonim ***** válasza:

Mire alapozod azt, hogy a sokszor egymásnak is ellentmondó "minden vallás egyenrangú"? Mert hogy nem a józan logikára és az előítéletmentes megvizsgálásukra, az biztos.

Ez egy irracionális állítás.

2011. szept. 21. 13:29
 18/25 anonim ***** válasza:
0%

"Mire alapozod azt, hogy a sokszor egymásnak is ellentmondó "minden vallás egyenrangú"? Mert hogy nem a józan logikára és az előítéletmentes megvizsgálásukra, az biztos.

Ez egy irracionális állítás."

Ez meg már végkép a pofátlanság teteje! Akkor pedig én ezt kérdezem: Mire alapozod azt, hogy a sokszor egymásnak is ellentmondó vallás nem egyenrangú? ert hogy nem a józan logikára és az előítéletmentes megvizsgálásukra, az biztos. Ez egy irracionális állítás. Vagy mire alapozod h a kereszténység az igaz vallás? Ezt képtelenség racionálisan bizonyítani!

2011. szept. 21. 13:32
 19/25 anonim ***** válasza:
100%

Tisztelt 13:32-es vàlaszolo!

Akkor nézzük sorjàba...

"Kedves 13:04-es! Mi volt a sértő? A hányinger, amit valóban érzek már tőletek, vagy a fundamentalista szó, ami viszont valóban igaz rátok?"

Mindkettö sértö volt szàmomra. Tudod, én azt tanultam Istentöl, hogy minden ember tiszteljek, ahogy Péter apostol is mondja:

"Mindenkit tiszteljetek, az atyafiúságot szeressétek; az Istent féljétek; a királyt tiszteljétek. (1Pt 2,17)

Az igazi kereszténységbe, amint làtod nem fér bele az, hogy hogy hànyingert kapjanak egymàstol az emberek, vagy különbözö jelzökkel illessék. Különösen sértö, hogy àltalànositasz, elismerem hogy vannak olyan emberek akik magukat kereszténynek valljàk, de közben olyan viselkedést engednek megaguknak amivel szégyent hoznak Krisztusra. De az Isten törvényei szerint ezeket az embereket is bün kàrhoztatni, mivel a kereszténység egyik nagy alapja a szeretet, nem pedig a vàdolàs.

"Abból h Magyarországon élük, nem következik egyenesen arányosan h a bibliai istenről kérdezett"

Ebben igazad van, de mivel a Kérdezö nem nevezett meg vallàst, és én arrol az Istenröl tettem bizonysàgot akit megismertem. Ettöl függetlenül nem kötelezö elfogadni az én nézeteimet, hiszen a kereszténységben nincs eröszak. Ahogyan Pàl apostol is mondja: "a hol az Úrnak Lelke, ott a szabadság" (2Kor 3,17)

"és a kereszténység semmivel sem feljebbvalóbb a többinél,"

Ezt nem nagyon értem...Az igazi keresztények soha nem is tartottàk magukat màs embereknél nagyobbnak. Jézus tanitàsa szerint:

"És a ki közületek első akar lenni, mindenkinek szolgája legyen:Mert az embernek Fia sem azért jött, hogy néki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon, és adja az ő életét váltságul sokakért. " (Mk 10,44-45)

Ha arra célzol azonban hogy miért tartom a kereszténységet igaz vallàsnak màs vallàsokkal szemben, akkor olvasd el (ha eddig nem tetted volna meg a 13:04-es vàlaszban talàlhato linken a véleményem)

"mégis ti, (igen te is), ezt nem vagytok hajlandóak elfogadni, és szajkózzátok a saját igaznak hitt eszméiteket"

Megint àltalànositasz... Ha elolvastad volna a 13:04-es vàlaszomat akkor làthatnàd hogy nekem példàul eszem àgàban sincs màsokra raàeröltetni a hitemet... Mindenki azt hisz amit akar, csak tolarenciàt kérek az én nézeteim felé...és ez ràm is ugyanugy érvényes

"Ez meg már végkép a pofátlanság teteje! Akkor pedig én ezt kérdezem: Mire alapozod azt, hogy a sokszor egymásnak is ellentmondó vallás nem egyenrangú?"

Ugyancsak az elözö vàlaszomban linkelt topikba irt vàlaszomat ajànlom...A kereszténység a Bibliàra alapul, a Bibliàt pedig le lehet ellenörizni. Felsoroltam egy pàr régészeti bizonyitékot is, a belsö tartalmi bizonyitékok mellett... amelyek a Szentiràs ihletettsége mellett tanuskodnak, illetve odairtam Pascal bizonysàgtételét is...De nyugodtan odairhattam volna Isaac Newton a hires fizikus gondolatait is...

Mégegyszer mondom hogy ezeket a dolgokat neked nem kötelezö elfogadni...Tehàt nehogy az legyen, hogy én feljebbvalonak tartom magam, mert keresztény vagyok. Nem, ez nem igy van, csupàn annyit kérek hogy ne àltalànosits, ne sértegess, és fogadd el màs emberek véleményét is

Ez minden. Minden jot!

2011. szept. 21. 14:05
 20/25 anonim ***** válasza:
0%

Kedves 14:05-ös!

"Mindkettö sértö volt szàmomra." - Akkor tőled elnézést kérek, de az általad kifogásolt keresztényekre, továbbra is ezt tudom mondani.

"Az igazi keresztények soha nem is tartottàk magukat màs embereknél nagyobbnak." - Akkor miért van az, hogy itt a honlapom "az igazi keresztények" mást se szajkóznak csak azt, h övék ez egyetlen igaz hit és isten. (ez okozza nálam a hányingert!)

"A kereszténység a Bibliàra alapul, a Bibliàt pedig le lehet ellenörizni. Felsoroltam egy pàr régészeti bizonyitékot is, a belsö tartalmi bizonyitékok mellett... amelyek a Szentiràs ihletettsége mellett tanuskodnak, illetve odairtam Pascal bizonysàgtételét is...De nyugodtan odairhattam volna Isaac Newton a hires fizikus gondolatait is... "

Azt állítani h a Bibliát le lehet ellenőrizni, elég meredek szerintem. Tudtommal nem mást mint egy több ezer éves "meséskönyv" (elnézést a szóhasználatért), melyet nem kell szó szerint venni (ezt ti magatok szoktátok mondani). Ezek után azzal jönni, hogy régészeti leletek igazolják, szerintem logikailag igen ellentétes. Nem beszélve arról, hogy a tudomány (ami mint tudjuk egyetemes érvényű, szemben a vallással), mennyi mindenben megcáfolta már az egész Bibliát. Elég csak az evolúció-elméletre gondolni. Szóval számomra a Biblia továbbra se egy egyetemes érvényű, bizonyító erejű dolog.

"Mégegyszer mondom hogy ezeket a dolgokat neked nem kötelezö elfogadni...Tehàt nehogy az legyen, hogy én feljebbvalonak tartom magam, mert keresztény vagyok. Nem, ez nem igy van, csupàn annyit kérek hogy ne àltalànosits, ne sértegess, és fogadd el màs emberek véleményét is "

A kérésed jogos, de cserében nekem csak az az egy van, hogy fogadjátok el, a keresztény hitvilág és világnézet semmivel sem hihetőbb, vagy bizonyítottabb, mint bármelyik más vallásé.

2011. szept. 21. 14:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!