Képes-e Isten akkora követ teremteni, amelyet már Ő sem bír megmozdítani?
Szerintem képes lenne rá. De volna értelme egy ilyen követ teremteni?
Szerintem fölösleges ezen spekulálni. Miért ilyen kicsinyességgel próbálod bizonygatni, hogy Isten nem mindenható?
Tegyük fel, hogy van egy mindenható lény (Isten). Ez a mindenható lény bármekkora követ képes teremteni és mozgatni (ez következik a mindenhatóság fogalmából). Az a probléma, hogy valami "akkora nagy, hogy már nem tudom mozgatni", csak véges erejű lények számára merül fel. Mindenható lények számára nem. Tehát a feladvány elég egyszerű.
A feladvány arra játszik rá, hogy ha a mindenható lény NEM tud akkora követ teremteni, amit nem tud felemelni, akkor ezzel állítólag sérülne a mindenhatósága, ha viszont tud, akkor azzal sérül a mindenhatósága, hogy nem tudja felemelni. Láttuk azonban, hogy egy mindenható lénynek azzal sérülne a mindenhatósága, ha CSAK annyi ereje lenne, hogy bizonyos méretű köveket már csak megteremteni tud, de mozgatni nem. Tehát a feladvány szellemesen hangzik, de igazából nem tartalmaz komoly paradoxont. Az ellentmondás nem a feladvány által célba vett fogalmakban ("mindenható lény") rejlik, hanem a feladványban. A feladvány átfogalmazása: tud Isten egyszerre mindenható és nem mindenható is lenni? Mivel Isten a vallási elképzelésekben egy mindenható lény, ezért a válasz nem.
A logikus válasz tehát az, hogy a mindenható lény (isten) bármekkora követ tud teremteni és mozgatni (ebben a válaszban nem szerepel a "nem" szócska, noha logikailag ez a válasz ekvivalens egy egyszerű "Nem." válasszal.)
Mi történik, ha egy feltartóztathatatlan ágyúgolyó egy mozdíthatatlan oszlopnak ütközik?
A kérdező kérdése is ehez hasonló.
Az "Egyéb" topicban a helye, nem a vallásál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!