Oroszlán és a bárány története?
Sziasztok!
Szeretnék érdeklődni a címben lévő téma iránt, hogy miről szól pontosan. Vallási alapú-e? Csak mert több képen is Jézust báránnyal, vagy oroszlánnal ábrázolják, vagy az oroszlánt és a bárányt egy képen. Az a baj, hogy nem találok egy értelmes találatot sem, csak az Alkonyat (Twilight) című filmre ad találatot, ami egy kicsit idegesítő mondjuk, mindegy...Hátha valakinek van valami normális linkje, vagy valami hivatkozása, ahol ennek normálisan utána tudok olvasni. Köszönöm szépen!
Szia!
A Szentírásban mind az oroszlán, mind a bárány jelképezi Jézus Krisztust, mégpedig ugynabban a fejezetben: Jelenések könyve 5. fejezetében:
"És láttam annak jobbkezében, aki a királyiszékben ült, egy könyvet, amely be volt írva belől és hátul, és le volt pecsételve hét pecséttel. És láttam egy erős angyalt, aki nagy szóval kiáltott: Ki volna méltó arra, hogy felnyissa a könyvet, és felbontsa annak pecséteit? És senki, sem mennyen, sem földön, sem föld alatt, nem tudta a könyvet felnyitni, sem ránézni. Én azért igen sírtam, hogy senki nem találtatott méltónak a könyv felnyitására és elolvasására, a ránézésre sem: És egy a Vének közül mondta nekem: Ne sírj: ímé győzött a Júda nemzetségéből való oroszlán, Dávid gyökere, hogy felnyissa a könyvet és felbontsa annak hét pecsétét. És láttam a királyiszék és a négy lelkes állat között és a Vének között egy Bárányt állni, mint egy megölettet, hét szarva és hét szeme vala, ami az Istennek hét Lelke, amely elküldetett az egész földre. És eljött és elvette a könyvet a királyiszékben ülőnek jobbkezéből. És mikor elvette a könyvet, a négy lelkes állat és a huszonnégy Vén leborult a Bárány előtt, mindegyiknél hárfák és aranypoharak lévén, jóillatokkal tele, amik a szentek imádságai. És énekeltek új éneket:: Méltó vagy, hogy elvedd a könyvet és megnyisd annak pecséteit: mert megölettél, és megváltottál minket Istennek a te véred által, minden ágazatból és nyelvből és népből és nemzetből, És tettél minket a mi Istenünknek királyokká és papokká; és uralkodunk a földön. És láttam, és hallottam a királyiszék, a lelkes állatok, és a Vének körül sok angyalnak szavát; és az ő számuk tízezerszer tízezer és ezerszer ezer volt nagy szóval ezt mondták: Méltó a megöletett Bárány, hogy vegyen erőt és gazdagságot és bölcsességet és hatalmasságot és tisztességet és dicsőséget és áldást. Sőt hallottam, hogy minden teremtett állat, amely van a mennyben és a földön, és a föld alatt és a tengerben, és minden, ami ezekben van, ezt mondta: A királyiszékben ülőnek és a Báránynak áldás és tisztesség és dicsőség és hatalom örökkön örökké. És a négy lelkes állat mondta: Ámen. És a huszonnégy Vén leborult és imádta az örökkön örökké élőt."
Még három helyen találkozunk az oroszlánnal és a báránnyal együtt a Szentírásban:
1. 1Sám 17,34-35 "És felelt Dávid Saulnak: Pásztor volt a te szolgád, atyjának juhai mellett; és ha eljött az oroszlán és a medve, és elragadott egy bárányt a nyáj közül, elmentem utána és levágtam, és kiszabadítottam szájából; ha pedig ellenem támadott: megragadtam szakálánál fogva, és levágtam és megöltem őt."
2. Ézs 11,6 "És lakozik a farkas a báránynyal, és a párducz a kecskefiúval fekszik, a borjú és az oroszlán-kölyök és a kövér barom együtt lesznek, és egy kis gyermek őrzi azokat"
3. Ézs 65,25 "A farkas és bárány együtt legelnek, az oroszlán, mint az ökör, szalmát eszik, és a kígyónak por lesz az ő kenyere. Nem ártanak és nem pusztítnak sehol szentségemnek hegyén; így szól az Úr."
Ez utóbbi kettő un. pillanatkép prófécia arról a világról, melyet Isten ígér a megváltottaknak.
Üdv. Péter
Oroszlán és bárány is egyben. Ez maga Krisztus!
Az erős, harcias, győztes oroszlán, és Isten báránya, ki feláldozza magát a bűnök eltörlésére.
"És egy a Vének közül monda nékem: Ne sírj: ímé győzött a Júda nemzetségéből való OROSZLÁN, Dávid gyökere, hogy felnyissa a könyvet és felbontsa annak hét pecsétét.
És láték a királyiszék és a négy lelkes állat között és a Vének között egy BÁRÁNYT állani, mint egy megölöttet, hét szarva és hét szeme vala, a mi az Istennek hét Lelke, a mely elküldetett az egész földre."
Maga Jézust báránnyal és oroszlánnal együtt ábrázolni ugyan biblikus, de nagyon nem pontos, hiszen gyakorlatilag önmagával ábrázolják. Amúgy abba ne is folyjunk bele, hogy kit is ábrázolnak, ha nincs ember a földön, akinek lenne fényképe róla.
Üdv: én lászló
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!