Ha Isten mondta Dávidnak, hogy vegye számba Izraelt, (2 Sám.24,1) akkor miért büntette meg utána ezért?
Nagyon jó kérdés, én régebben kérdeztem valamit Istentől és válaszként többször egymás után is itt nyílt ki a Biblia, Dávid népszámlálásánál. Sokáig én se értettem hogy mi ez, aztán végül itt találtam meg a magyarázatot:
Bibliamagyarázat szerint:
A korabeli felfogás a népszámlálást bűnnek tekinti, mivel a nép szaporodását, jólétét Isten közvetlenül adja. Aki ellenőrzi, az ő jogaiba avatkozik.
(2Sámuel 24:1) És Jehova haragja ismét fellángolt Izrael ellen, amikor valaki felindította ellenük Dávidot, ezt mondva: „Menj, és vedd számba Izraelt és Júdát.”
(1Kr 21:1) Sátán pedig fölkelt Izrael ellen, és arra indította Dávidot, hogy vegye számba Izraelt.
(1Kr 27:23) És Dávid nem vette számba a húszéveseket és a náluk fiatalabbakat, mert Jehova megígérte, hogy megsokasítja Izraelt, és annyian lesznek, mint az egek csillagai.
24:1 — De miért számított súlyos bűnnek az, hogy Dávid népszámlálást tartott? Magát a nép megszámlálását nem tiltotta a Törvény, erre itt találsz utalást: 4Mózes 1:1–3; 26:1–4. A Biblia nem beszél arról, hogy milyen céllal számolta meg Dávid a népet, ám az 1Krónikák 21:1 szerint Sátán indította őt erre. Mindenesetre hadseregének a vezére, Joáb tudta, hogy Dávid döntése rossz, és megpróbálta őt lebeszélni erről.
Szia!
Isten büntetése az, hogy megkísérti, engedi elbukni a királyt. Az I.Krón 21:1 szerint nem Isten, hanem a Sátán kisértett. A két tudósítás között nincs ellentmondás. A világmindenség nem két úr hatalma alatt áll. Nincs semmiféle dualizmus. A Sátán működése is Isten beleegyezésétől, engedélyétől függ. Ilyen értelemben beszél a Sátán munkájáról a Jób 1:12 is, ahol Isten engedélyt ad Jób megkísértésére, vagy Jézus is, amikor ezt mondja: "A Sátán kikért titeket." Sem jó, sem rossz nem történhet ezen a világon Isten engedélye nélkül.
Isten a nép bűnét bünteti Dávid elbukásával. A választott nép életében a bűn sohasem magánügy. Mindig kihat az egész közösség életére (Lásd. pl. IV.Móz. 14:34, Józs. 7 vagy II.Sám. 11–12).
Dávid bűne a nép megszámlálása. Az Író előtt természetesnek látszott, miért bűn ez, ezért nem részletezi. De tudta ezt Jóáb is, aki megpróbálta eltéríteni a királyt szándékától. Később Dávid maga sem érzi igazságtalannak a kapott büntetést. Kérdés, miért ítélte el Isten a nép megszámlálását. Erre a legvalószínűbb feleletet akkor kapjuk meg, ha figyelembe vesszük a 9 vers tudósítását. Nem általános népszámlálásról volt szó, hanem a hadinép számbavételéről, a fegyverforgató nép megszámlálásáról. Izráel népének eddig minden harca világosan és kimutathatóan "Isten háborúja" volt Dávid uralkodása alatt. A harcok kimenetele sohasem az izráeli sereg létszámától, erejétől, felszerelésétől vagy bátorságától függött, hanem attól: vele volt-e az Úr, vagy ellene harcolt. Dávid nagy birodalma sem haderejének a nagyságától fügött, hanem annak volt fényes bizonysága, mire képes Isten ereje. A hadinép megszámlálása beavatkozás volt Isten hatáskörébe. Kísérlet arra, hogy az Isten kegyelmébe vetett hit helyett más biztonságot keressen magának Dávid. Isten azonban nem enged kétfelé sántikálni. Az ő népének ebben a világban éppen az a feladata, hogy megmutassa: egyedül Isten kegyelmében van a megmaradás és a növekedés.
Üdv. Péter
"én régebben kérdeztem valamit Istentől és válaszként többször egymás után is itt nyílt ki a Biblia"
Természetesen ha már ilyen jóban vagytok, és mást kérdezel, akkor másik könyv nyílik ki. Csak tudnám, minek ehhez könyv?
Bekapcsolódhat a PC-d, és kiírja a választ. Az Isten hatalmas.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!