Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Gyónás. Ha bűnt követek el és...

Gyónás. Ha bűnt követek el és meggyónom akkor el kell mondanom x miatyánkot. Miért? Maga a kirótt ima illetve mennyisége mit jelképez?

Figyelt kérdés
2011. júl. 18. 18:37
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!

Kicsit segítsetek:penitencia, jóvátétel,büntetés = ima kiszabása,de én eddig úgy tudtam, hogy az ima egy kiváltság és nem egy büntetés.

Kiváltság, hogy istenhez fordulhatok és őszintén beszélhetek vele, ezzel szemben a gyónáskor ua. kell ismételgetni / őszinteség halála/ ráadásul még büntetésként is kezeljük - jól értem?

2011. júl. 19. 14:14
 12/19 anonim ***** válasza:
Hát, én sokszor kaptam olyan penitenciát, hogy "hálából mondj el egy miatyánkot" pl., tehát hálából, hogy Isten megbocsátott. És az ismételgetést is inkább elmélyülésnek érzékelem, mint az "őszinteség halálának". Talán a 3. imánál már kicsit jobban értem, Kivel is beszélek. Különben pedig sokféle penitenciát kaptam már, pl. olyanokat, hogy menjek el, és tegyek valakivel valami jót, vagy sok olyat, hogy szabadon adjak hálát néhány perces imában, vagy elmélkedjek ezen vagy azon a kérdésen, olvassam 10 percig elmélyülten a Bibliát... Szóval sokféle "büntetés" van, de már régebben is írtam: annyiban tekintendő büntetésnek, hogy érzékelteti azt, hogy Isten megbocsátott, de attól még nem jó, amit tettem. És mivel megbocsátott, egyrészt ennek tudatosítására, másrészt hálából végzem a penitenciát. "Apuci, köszönöm, hogy nem vertél meg, ígérem, nem leszek rossz, igen, el is mosogatok, ahogy kérted, nagyon köszi, ténylegtényleg." És a legjobb folytatás: "sőt, a szemetet is leviszem, és segítek főzni. Közben beszélgethetünk is, de jó lesz."
2011. júl. 19. 17:45
 13/19 A kérdező kommentje:

Köszi a választ!

Az igazat megvallva ezeket bünti nélkül is csinálom:)

Amúgy van valamilyen alapja ezeknek a penitenciának?

Egyáltalán honnan származik?

2011. júl. 25. 15:39
 14/19 anonim ***** válasza:

Egyetlen pap sem bocsájthat meg semmit nekünk,nem is róhat ki semmit penitenciának,sőt nem is lehet közvetítő az Isten

és mi köztünk.

Azt mondja az írás:Pál Apostol Timóteusznak írt első levelében,2.fejezet 5.verse:"Mert egy Isten van,és egy közvetítő Isten és emberek között:egy ember,Krisztus Jézus,"

Tehát senki más nem járhat közben az Istennél a bűneinkért ,hogy bűnbocsánatot nyerjünk,hiszen Jézus feláldozta magát értünk.

Melyik pap volt az aki meghalt értünk???

Semmi joguk feloldozni minket!

2011. júl. 29. 10:36
 15/19 anonim ***** válasza:

"Egyetlen pap sem bocsájthat meg semmit nekünk,nem is róhat ki semmit penitenciának,sőt nem is lehet közvetítő az Isten és mi köztünk.

Azt mondja az írás:Pál Apostol Timóteusznak írt első levelében,2.fejezet 5.verse:"Mert egy Isten van,és egy közvetítő Isten és emberek között:egy ember,Krisztus Jézus,"

Tehát senki más nem járhat közben az Istennél a bűneinkért ,hogy bűnbocsánatot nyerjünk,hiszen Jézus feláldozta magát értünk."

Jézus továbbadta a bűnök megbocsátására a hatalmat a papoknak, tehát továbbra is Ő a közvetítő:

"Ezekkel a szavakkal rájuk lehelt, s így folytatta: "Vegyétek a Szentlelket! Akinek megbocsátjátok bűneit, az bocsánatot nyer, s akinek megtartjátok, az bűnben marad.""

"Melyik pap volt az aki meghalt értünk??? "

Elsősorban Jézus volt aki meghalt értünk, hiszen ő a főpap. De sok vértanú pap is élt, aki Istenért halt meg, de halálukkal az embereket is szolgálták hiszen Isten egy-egy vértanú haláláért jutalomképpen sok lelket ment meg.

2011. júl. 29. 13:53
 16/19 anonim ***** válasza:

Az,hogy "Vegyétek a Szentlelket,akinek megbocsájtjátok a bűneit az megbocsájtatik..." nem a mostani papoknak szólt,hanem az Apostoloknak,és csak nekik volt ehhez joguk.

A mostani papoknak nem ,mivel az Apostolok halálával ez megszünt.

Már elnézést kérek de nekem egy olyan pap ne nagyon bocsásson meg, aki ugyanolyan gyarló és bűnös(mivel már mindenki annak születik) mint én vagy bárki más!

Az a baj,hogy mindenki kiragad egy idézetet a Bibliából de a szövegkörnyezetet nem vizsgálja meg ,és így már más az értelme az egésznek.

Miért is adta volna meg ezt a kiváltságot Jézus a papoknak,amikor pontosan az akkori papok juttatták a halálba!!!

Az évszázadok során bebizonyosodott,hogy mennyi bajt ,háborút ,halált (értem ez alatt azt is ,hogy eretnekség miatt halál...stb.)okoztak.

A papoktól,már csak az állam nagyobb rabló.(tisztelet a kivétel,de sajnos az nagyon kevés van).

2011. júl. 30. 08:30
 17/19 Ozmium42 ***** válasza:

39%

A kérdésem a következő: honnan veszed, hogy a te magyarázatod a helyes? Nem tűnik megalapozottabbnak, mint az ellenvélemény.

2011. júl. 30. 17:17
 18/19 anonim ***** válasza:
Elégtételnek hívják. Azért mert,mondok egy pl.-t: Eltöröd egy rokon/ismerős(mindegy) valamilyen kedves tárgyát,akkor csak megbánod és k-i-e-n-g-e-s-z-t-e-l-e-d,nem?! ennyi az egész :)
2011. dec. 11. 02:26
 19/19 A kérdező kommentje:

ok, kiengesztelés!

De a Máté 6:7,8?

Jézus szavai csak erre az egy esetre nem vonatkoznak?

Mért pont erre nem?

Kimondta, hogy pont erre nem?

2011. dec. 23. 14:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!