Jehova Tanúi, mit gondoltok erről a történetről?
[Előre is elnézést kérek a fordítás pontatlanságaiért, angolról fordítottam a szöveget az igencsak limitált nyelvtudásommal. Ha valakit érdekel az eredeti változat, a neten megtalálhatja "Telling the Truth Shall Set You Free" címmen.]
Testvér J. Edgar Elder egy sokat olvasott Jehova Tanúja volt. Több mint egy fél évszázadig volt Tanú és eléggé ismerős volt a Jehova Tanúinak mind a múltbeli mind a jelenlegi doktrínáiban. De legfőképpen ő egy nagyon buzgó és őszinte ember volt.
Egy nap, amikor elkezdte az utcai szolgálatot, egy vakító fény jelent meg előtte. Ez egy angyal a fénye volt, aki ezt mondta neki:
- Parancsolom neked Isten nevében, hogy a TELJES IGAZSÁGOT mondd mindenkinek, akinek ma tanúságot fogsz tenni! Ne keress kibúvókat, ne próbáld meg leplezni, enyhíteni vagy elkerülni a kérdéseket, amiket feltesznek neked. Továbbá, azt is parancsolom neked, hogy figyelmesen HALLGASS minden szóra, amit a házigazda feltesz neked. Ne hagyd figyelmen kívül, ne csukd be a füleidet, és ne próbálj meg témát váltani, függetlenül attól, amit mondani fog neked. Ha nem engedelmeskedsz ezeknek a szavaknak, meg leszel fosztva a pozíciódtól, mint vén és kisegítő szolga leszel.
Elder Testvér ezt gondolta magában:
- EZ SÚLYOS! Jobban teszem, ha engedelmeskedek. Inkább meghalok, mint hogy kisegítő szolga tegyenek.
Az első ajtónál egy barátságos úriember válaszolt. Egy rövid tanúságtétel után a férfi ezt mondta Elder Testvérnek:
- Van egy nagyon közeli barátom, aki korábban Tanú volt, és adott nekem egy megvitatni való listát arra az esetre, ha valaki közületek meglátogatna.
- Ó, akkor ő valószínűleg hitehagyott – válaszolta Elder.
- Ő bizonyára nem hitehagyott. Hisz a Bibliában, megvallotta az összes bűnét, elfogadta Jézust az ő személyes megváltójának és teljesen átadta az életét Neki. Ő egy nagyon buzgó keresztény.
- Mondtam, hogy ő egy hitehagyott – mondta Elder – ő megtagadta a Biblia tanításait, amit a Jehova Tanúi tanítanak.
- Azt mondja ezzel, hogy Krisztusról szóló tanítást csak második helyre teszik a Jehova Tanúinak tanítása után?
- Természetesen nem. Viszont csak a Jehova Tanúi értik helyesen Jézus szavainak jelentését.
- Mi az, ami egy üdvösséget kereső ember számára Jehova Tanúit vonzóvá teszi?
- Nos, mi hiszünk abban, hogy Jézus elkezdte az uralkodását a mennyben 1914-ben, és az a generáció, amelyik látta 1914-et, nem fog elmúlni addig, ameddig Jehova nagy armageddoni csatája véget nem ér – válaszolta Elder.
- Igen, tisztában vagyok ezzel. De milyen kézenfekvő, látható bizonyítéka van annak, hogy Jézus most 'uralkodik'? Gondolok itt a két világháborúra, a holokausztra, az etnikai tisztogatásokra, és milliók tömegei veszítették el az életüket más politikai küzdelmek során azóta. Úgy tűnik, hogy a világ rosszabb lett azóta, nem pedig jobb 1914 óta. Milyen fajta 'uralma' van most az mi Urunknak? – érdeklődött a házigazda.
- Ő nem foglalkozik ilyenfajta kérdésekkel. Ehelyett Ő, amióta uralkodik, szellemmel felkent keresztényeket irányít Isten királyságának jó hírének prédikálásában – válaszolta Elder.
- Ez MINDEN Jehova Tanújára vonatkozik, igaz? – szerette volna tudni a férfi.
Elder Testvér hallotta az Angyal suttogását a füleiben:
- Emlékezz a szavaimra. Teljesen őszintének kell lenned ezzel az emberrel.
Elder ezt válaszolta:
- Nos, nem teljesen. Az emberek milliárdjai közül, akik élnek vagy valaha éltek, csak 144000 az, akik Szent Szellemmel felkentek. Csak ennyien vannak új szövetségben Jézussal, akik részesednek a véréből és a testéből, és Jehova csak rajtuk keresztül munkálkodik és jeleníti ki az Ő akaratát.
- Értem. Akkor a Jehova Tanúinak minden doktrínája a maradék 144000-től jön, jól mondom? Úgy értem, hogy csak 7000-en élnek már közülük és a többségük nagyon idős. Ezek az emberek, akiknek ez a nagyon speciális és szent felelősség adatott, egy szorosan kapcsolódó csoport kell, hogy legyenek, akiknek az anyagi szükségeiket biztosítani kell, hogy teljes időben a figyelmüket a Szentírás rendszeres megvitatására, cikkek írására és a többi hívő vezetésére irányítsák, ugye?
- Nos, nem teljesen – Elder Testvér homloka már verejtékezett – a felkenteknek, akik a Társaság különböző ágaiban szolgálnak, saját maguknak kell gondoskodniuk a fizikai és anyagi szükségeikről. Valamilyen oknál fogva nem támogatjuk az orvosi ellátásukat és nem fizetjük a nyugdíjukat és nem biztosítjuk számukra ezzel a jó egészséget és hosszú élettartamot. Ami azt illeti, a Jehova Tanúival való több mint 50 éves kapcsolatom alatt nem tudom felidézni, hogy azokban a gyülekezetekben, ahová tartoztam, akár csak EGY felkent személy is meg lett kérve arra, hogy adják hozzájárulásukat a Társaság kiadványaiban cikkekhez vagy doktrínákhoz. És ismertem nagyon sok felkent személyt. Látod, mialatt Jehova TUDJA használni ezen emberek bármelyikét arra, hogy az Ő akaratát kinyilvánítsa az emberek felé, bizonyos okok miatt úgy döntött, hogy közülük csak 12-t használ ebben a munkában – vonta le Elder a konklúziót.
- Egészen jól csinálod, továbbra is maradj őszinte ehhez az emberhez – suttogta az angyal Elder Testvér füleibe.
- Értem – mondta a férfi – ezek szerint keresztények milliárdjai közül, akik most élnek és Jehova Tanúi milliói közül, akik most élnek és 144000 Szellemmel felkent Tanú közül, akik valaha éltek és ezrek közül, akik most Szellemmel felkentek és ma is élnek, csak 12 ember az, aki minden egyes dolgot meghatároz, hogy mi az, amiben hinnetek kell és mi az, amiben nem? Jól mondom?
- Igen – válaszolt őszintén Elder Testvér.
- A Szentírás hol támogatja ezt, hogy az egész életedet 12 idős ember döntéseire alapozzad?
- Engedd meg, hogy megmutassam, hogy mit mond az Őrtorony magazin...
- Nem! Válaszold meg a Bibliából – szakította félbe a házigazda.
- Nem tudom pontosan megmutatni ezt anélkül, hogy ne hivatkozzak sok különböző Szentírás részre. Ez túl mély – Elder szelíden válaszolt.
- VALAMI NAGYON MÉLY, rendben – volt a válasz, majd folytatta a férfi – minden gyermek, aki 1914-ben született, most már 90 évesnek kell lennie, és mivel ez a MINIMUM életkora annak a generációnak, aki 'látta' 1914-et, feltételezve, hogy egy generáció most, ahogyan állítod, egy személy életének hossza, mi fog történni akkor, ha azok a gyermekek mind meghalnak és Armageddon még mindig nem érkezett el?
- Azt gyanítom, hogy egy új világosságot fogunk kapni ezzel kapcsolatban – motyogta Elder.
- Azt hiszem, hogy valaki lekapcsolta a lámpátokat évekkel ezelőtt – vigyorgott a férfi – de maradjunk még egy kicsit ennél a témánál. Tényleg elhiszed, akár csak egy pillanatra is, hogy százezrek vagy még valószínűbb, hogy milliók közül, akik Krisztus óta keresztények voltak a Földön, a következő egy- vagy két évszázad alatt, csak ilyen kevesen voltak felkenve? És továbbá a sok tízmillió keresztény közül, akik a következő 1700 év alatt éltek, csak ilyen kevés volt közülük felkenve? Bizonyára ebben kell hinned, mert a 144000 túlnyomó része az elmúlt 100 év alatt lett felkenve.
- Ez nem rajtunk múlik, hogy Jehovát kétségbe vonjuk – állította Elder.
- Ó, hol állít Jehova ilyet, hogy ebben higgyünk? – kérdezte gyorsan a férfi.
- Az Ő csatornáján keresztül – Elder egyre kényelmetlenebben érezte magát.
- Nos, az bizonyára nem a Discovery Channel (csatorna). De komolyan, 'csatorna' alatt azt a 12 idős embert érted, akiről beszéltünk?
- Nos, igen.
- De Jehova nem állít ilyet az Ő Igéjében, a Szent Bibliában, igaz?
- Nos, igen, nem közvetlenül.
- Értem. Beszéljünk arról a 12 idős emberről, és az ő elődeikről, rendben? Ők mindig egyhangúlag egyetértenek a rendelkezésekkel, amiket meghoznak és később megerősítenek?
- Nem. Ők csak halandók. De az első századi keresztények esetében se volt másképp. Nézd meg Pál és a többiek évtizedekig tartó figyelmeztetéseit, a körülmetélés és az régi szövetség törvényeivel kapcsolatos nézeteltérésüket – válaszolta Elder.
- Ez érthető. Rendelkezések és rendtartás az egy dolog. A prófétálás pedig teljesen más dolog. Ők mindig egyhangúlag egyetértenek az előrejelzéseikben? – kérdezte a férfi.
- Nem. De ha a többségük egyetért egy témában, akkor azt elfogadják.
- Ha jól értem, ennek a 12 embernek csak a TÖBBSÉGE kell ahhoz, hogy olyan döntéseket meghozzanak, amelyek hátrányosan érinthetik, esetleg le is rombolhatják emberek életét, és még rosszabb esetben emberek millióinak üdvösségét veszélyezteti, ha kiderül róla, hogy tévedtek? Hadd emlékeztesselek arra, hogy azt állítottad, hogy ezek az emberek egyenesen a Szent Szellemtől vannak inspirálva. Még a mi államunkban is 12 ember EGYBEHANGZÓ döntése kell ahhoz, hogy EGYETLEN ember életéről vagy haláláról döntsenek. És ez a döntés minden kétséget kizáró kell, hogy legyen. Úgy tűnik nekem, hogy az amerikai jogi rendszer, ami emberi, sokkal megbízhatóbb, mint a ti 'szellemi' jogi rendszeretek! – a házigazda folytatta – Személyesen olvastam Raymond Franz könyvét. Amint tudod, ő tagja volt az Igazgatói Tanácsnak több éven keresztül és bizalmasan ismerte, hogy az Igazgatói Tanács hogyan hozott olyan döntéseket, amelyek kritikusak a Jehova Tanúi életére és a szellemi egészségükre nézve. Abból, amit olvastam, úgy tűnik számomra, hogy ezek az emberek ott ülnek az Igazgatói Tanács ülésein és ötletekkel dobálóznak és forgatókönyveket írnak, mint ha valamiféle tévé filmet készítenének ahelyett, hogy Isten Szent Szellemén keresztül teljes egységben lennének, hogy a hívőknek igaz és megbízható szellemi eledelt biztosítsanak.
Elder csöndben esedezett:
- Drága Angyal, vigyél ki engem ebből a beszélgetésből!
De az Angyal ezt válaszolta:
- Fordíts kiemelt figyelmet arra, amit ez az ember mond neked. Tanulhatsz valamit.
Az alábbi Ige szerint viszont az angyalok szolgálnak mindazok felé, akik üdvözülni fognak - ebben a történetben is ezt történt.
"[az angyalok] Nemde mindnyájan nyilvános szolgálatra rendelt szellemek ők, akiket azért küldtek el, hogy szolgáljanak azoknak, akik megmentést fognak örökölni?" (Héb 1:14)
És látom, megint sikerült kiragadnod a "lényeget", csakhogy a történet igazi tartalmáról ne kelljen beszélni.
Ez a történet egy karizmatikus csoportban jól hangzik, valószínűleg ilyen szellemben is született.
Az angyalok valóban nagy segítségünkre vannak a Biblia és a mindennapi tapasztalataink szerint is, de ez nem jelenti azt, hogy álom vagy látomás által tárnák fel az utolsó időkben az igazságot bárkinek is. Ma rendelkezésre áll a teljes Szentírás, melynek pont az az elsődleges célja, hogy általa meg lehessen ismerni Isten igazságát a földel, az életünkkel és a jövőnkkel kapcsolatban. Minden fontos információ megtalálható benne - több mint elegendő mennyiségben!
Meg kell érteni, hogy ésszerű (józan logikára és racionalitásra épülő) Bibliatanulmányozás nélkül nem sok megértést várhatunk az Isten igazsága megismerése terén. Hiszen aki ezen jellemzőket elhagyva más "felismerés-forrásra" hallgat (mint pl. a karizmatikusok), az éppen a józan és ésszerűen leellenőrizhető információt tagadja meg magától és hiszékennyé válik.
Isten adta, alapvető és fontos tulajdonságunk a racionalitás, melynek alapjául kellene szolgálnia az őszinte Bibliatanulmányozáshoz, ellentétben mindenféle forrásból származó "álomtól" vagy "látomástól", melyre sajnos sok ember hallgat - akár saját magával esett meg, akár más, magával ragadó, "karizmatikus" egyénekre hallgat az illető!
Hány olyan mentális vagy pszichikai betegség van, melyek "Napóleonná" vagy "prófétává" teszik a gazdáját?!
Tehát NEM EZ A BIZTOS MÓDSZER, sőt éppen ezért (no meg elsősorban Sátán és démonai miatt!!) ez nem a jó módszer a megismerés felé.
Az álmokról és látomásokról csak annyit, hogy nem olvastad-é Isten Igéjében, hogy Isten az utolsó napokban ki fog tölteni az Ő Szelleméből minden testre és álmokat és látomásokat fogunk látni, és prófétálni fogunk? De tudom, az Őrtorony szerint az utolsó napok már véget értek az apostolok halálával...
De itt most nem erről volt szó. Egy angyal jelent meg ennek a férfinek, és csupán annyi volt az üzenete számára, hogy LEGYEN TELJESEN ŐSZINTE. Ő semmi információt nem adott át neki Isten Igéjéből, nem tanította őt, mert ez nem az angyalok feladata. Ugyanez történt Kornélius esetében is:
"... a mint az angyal megálla az ő házában és ezt mondá néki: Küldj embereket Joppéba, és hívasd magadhoz Simont, ki Péternek neveztetik; Ő szólni fog hozzád olyan ígéket, melyek által megtartatol te és a te egész házadnépe." Csel 11:13-14
BIZTOS VAGY BENNE,HOGY ANGYAL VOLT???
Az is lehet,hogy pont sátán irányította az egész történetet.
Mint tudjuk,sátán bármit és bármikor magára tud ölteni,és úgy jelenik meg az embereknek,ahogy az az ő céljait szolgálja.Neki viszont az a célja,hogy minél több embert távolítson el az Istentől.
Egyetlen jó tulajdonsága van a sátánnak,az,hogy borzasztóan kitartó,és ha a céljainak az felel meg akkor,feltudja ölteni egy angyal képmását is,hiszen neki nem nehéz,mivel ő is egy angyal volt,méghozzá nem is akármilyen,mert azt írja róla a Biblia ,hogy nagyon szép angyal!
BOCS DE KICSIT HOSSZÚ LESZ!
Szeretnék azért válaszolni az eredetileg feltett kérdésedre is:biztos,hogy nem lehet igaz ez a történet,mert egy Tanú nem válaszolt volna így a feltett kérdésekre,hanem valóban az igazat mondta volna.
Először is nem igaz,hogy Jézus nem foglalkozik avval ami a földön történik.
Gondolj csak bele,ha nem érdekelné az emberek sorsa akkor feláldozta volna magát ezért a sok gonosz,bűnös,agyament emberért?
Pontosan azért volt ennyi sok baj a földön amióta átvette a hatalmat mert megtisztította az eget sátántól és a démonaitól,levetette őket a földre.(jelenések12:7)
Ami azóta történt,világháború...stb. mind sátán műve.(jelenések.12:9, jelenések.12:12)
De majd Jehova Isten ezt is el fogja intézni,de még nem jött el az ideje!
Nemtudom,hogy honnan szedte ezt az adatot ez az úgynevezett "elder testvér"(bár már abban sem vagyok biztos,hogy Tanú volt)de honnan tudja ,hogy 12 Szellemmel felkent testvér határozna meg mindent.
Már az is gyanús,hogy magazinnak nevezi az Őrtornyot,mivel egy Tanú tudja,hogy az nem magazin,hanem folyóirat,és soha nem neveznénk magazinnak!!
A felkentek számát megtalálod a jelenések .7:4, 14:3, itt tisztán és érthetően kijelenti a Biblia,hogy hányan vannak.
Az,hogy mennyien vannak még abból lehet tudni,hogy mennyien veszik magukhoz a bort és a pászkát az emlékünnepen,mivel csak ők ehetnek a pászkából,és ők ihatnak a borból.
Ha valaki méltatlanúl veszi magához ezeket, a Biblia azt írja, hogy azért büntetés jár!
Tudod az egész történettel csak egyetlen gond van :NEM IGAZ!!
Nem szeretnék senkit sem megbántani,de szerintem vagy kitaláció az egész,vagy egy hitehagyott volt testvér rágalmai!
De nem az én dolgom megítélni,sőt nem is tehetném,hanem majd a kellő időben az Isten elintézi ezt a dolgot.
Ennyit szerettem volna és bocs,hogy ilyen hosszúra sikerült.
Előző:
"[az angyalok] Nemde mindnyájan nyilvános szolgálatra rendelt szellemek ők, akiket azért küldtek el, hogy szolgáljanak azoknak akik megmentést fognak örökölni?" Héb 1:14
Ajánlom, hogy nézd meg ezeket:
http://www.youtube.com/watch?v=4HvLD7km8Uo
http://www.youtube.com/watch?v=orWaBcrIv0c
Üdv.
"Az álmokról és látomásokról csak annyit, hogy nem olvastad-é Isten Igéjében, hogy Isten az utolsó napokban ki fog tölteni az Ő Szelleméből minden testre és álmokat és látomásokat fogunk látni, és prófétálni fogunk? De tudom, az Őrtorony szerint az utolsó napok már véget értek az apostolok halálával..."
Ez a szöveg a legkorábbi másolatokból hiányzik. Nem hiteles.
""... a mint az angyal megálla az ő házában és ezt mondá néki: Küldj embereket Joppéba, és hívasd magadhoz Simont, ki Péternek neveztetik; Ő szólni fog hozzád olyan ígéket, melyek által megtartatol te és a te egész házadnépe." Csel 11:13-14"
Az apostolok idejében a csodaadományok is léteztek, de ez nem tartott öröké, megszűntek a gyülekezet felnőtt korba lépésével. Ekkor pedig még nem is létezett a teljes Írás egészében.
Ma a Biblia a vezető. Minden őszinte embernek egyértelmű igazságot tartalmaz, melyet tanulmányozva igazi egység alakult ki azok között, akik elfogadják és eszerint élnek. Az "angyalok vezetése" NEM A BIBLIAI IGAZSÁG feltárásában mutatkozik meg az igaz vallás tekintetében, hanem a nyilvános szolgálatban végzett tanúskodó munkában segítenek. Igen erre valóban van Bibliai példa.
"Ez a szöveg a legkorábbi másolatokból hiányzik. Nem hiteles."
Akkor ezek szerint a ti Bibliátok sem hiteles, mert benne felejtették (Csel 2:17:18, Jóel 2:28-29)...
"Az apostolok idejében a csodaadományok is léteztek, de ez nem tartott öröké, megszűntek a gyülekezet felnőtt korba lépésével."
Ezt honnan veszetted? Csak nem az 1 Kor 13-ból? Idézhetem neked a teljes Ige szakaszt?
"De legyenek akár prófétálás ajándékai, el lesznek távolítva; legyenek akár nyelvek, meg fognak szűnni; legyen akár ismeret, el lesz távolítva. Mert részleges ismeretünk van, és részlegesen prófétálunk; de amikor megérkezik, ami teljes, el lesz távolítva, ami részleges."
Ha az Őrtorony szerint ezt már elértük, akkor ezek szerint már nincs prófétálás, nincs nyelveken szólás és NINCS ISMERET SEM!
Üdv.
Előremutatva, Pál azt írta: „De legyenek akár a prófétálás adományai, véget érnek; legyenek akár nyelvek, megszűnnek; legyen akár ismeret, véget ér” (1Korinthus 13:8b).
A ’prófétálás adományai’ képessé tették azoknak birtokosait, hogy új próféciákat jelentsenek ki. Noha az ilyen adományok elmúltak, miután a keresztény gyülekezet Isten szervezeteként megalapozódott, de az ő prófétai hatalma soha nem múlik el, és az ő Szava tartalmazza az összes próféciát, amelyek szükségesek számunkra napjainkban. A szellem által nyert képesség, hogy valaki nyelveken beszéljen, szintén megszűnt, és a különleges ismeret „véget ért”, amint az előre be lett jelentve. Azonban Jehova teljes Szava, ellát bennünket azzal az ismerettel, amelyet szükséges tudnunk a megmentéshez (Róma 10:8–10). Továbbá, Isten népe telve van az ő szellemével és megtermi annak gyümölcsét.
Pál így folytatta: „Mert rész szerint van bennünk az ismeret és rész szerint van a prófétálás; de amikor eljön a teljesség, a rész szerinti meg lesz szüntetve” (1Korinthus 13:9, 10).
Az ismeret és a prófétálás adományai nem voltak teljesek. Nyilvánvaló, hogy az ilyen próféciák nem mentek bele a részletekbe, és mindegyik próféta részlegesen tárta fel a jövőt, mivel nem volt tökéletes ismeretük arról, amit előre bejelentettek. Napjainkban azonban a próféciák megértése fokozatosan teljessé lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!