Katolikusok. Miért van az, hogy áldozás előtt néhány ember kimegy a szentmiséről?
Többször is megfigyeltem már, hogy Úrfelmutatás után,még mielőtt a pap elkezdene áldoztatni, néhányan kimennek a tempomból. (római katolikus miséről)
Ezt sosem értettem, hogy miért.
Nem katolikusok, hanme más vallásúak, vagy miért?
Előre is ksözönöm a válaszokat.
Igen, ilyen is van:)
Ez a másik véglet..
KÖszi a választ:)
És milyen esetekben nem áldozhat valaki?
Ha jól tudom, ha valaki elvált, akkor nem.
Kicsit szomorúan olvasom ezt, amit leírtál.
Mostanában jezsuita templomba járok és van egy fiatal srác (olyan 24 körüli lehet) aki elég helyesnek tünik..na ő áldozás előtt mindig eljön.
Igazából ezért is tettem fel a kérdést.
Nem értem, attól még hogy valaki nem áldozhat, miért kell a miséről is eljönni?
Ennyire rosszul érinti, hogy nem áldozhat?
Aki pap volt az tényleg nem áldozhat?
Mik tartoznak a tartós bűnök közé?
Elnézést, ha butaságokat kérdezek, de annyi kérdés felmerült bennem. Kijöttem ezekből a vallásos témájú dolgokból, amióta elballagtam az egyik katolikus gimiből, hittanra pedig nem járok.
Hát, az egyik legtipikusabb tartós bűn az, ha valaki házasságon kívüli nemi életet él, és erről nem tud, és nem akar lemondani. De bármi lehet tartós bűn, amit nem bánsz és nem akarsz/nem tudsz letenni róla. Ha pl. mondjuk alkoholista valaki, az is ilyen. Abban az esetben mondjuk áldozhat bármelyik verzióban az illető, ha azt mondja szentgyónásban, hogy igen, pl. "megint ittam, de nagyon bánom, és többször nem szeretnék". Na ilyenkor a következő ivás előttig áldozhat... Viszont aki elvált, és összeköltözött valakivel, vagy házasság előtt együtt él valakivel, és nem hajlandóak szétköltözni, az azt mutatja, hogy az illető nem szeretne változtatni ezen a helyzeten, tehát nem mondhatja a gyónásban, hogy "a bűnt kerülni igyekszem". Ha próbálná kerülni, bevetne minden eszközt. Az nem épp a bűn kerülése, hogy együtt alszik valakivel, mert akkor egy párszor nyilván nem csak alszanak...
Ha valaki pap volt... Ez kicsit bonyolultabb, most egészen pontosat nem tudok írni. Az biztos pl., hogy a papság szentsége házassági akadály, és ha valaki nem szolgál többé papként, akkor is pap maradt, mert eltörölhetetlen jegyet ír a lélekbe. És ha így pl. összeköltözik valakivel (mert nem házasodhat), akkor ugyanaz a helyzet, mint bárki mással. De van pap, aki azért nem pap már, mert mondjuk valami komolyabb kihágást követett el, és az Egyház nem engedi, hogy szolgáljon többet. Ilyen esetekben olykor a szentségek vételétől is eltiltja.
A srácról... Hát, van, akinek nagyon fáj látni azt, hogy az Úr, Jézus nagyon közel jöhet az emberhez, de hozzá nem... mert mondjuk képtelen változtatni magán = nem is akar. Van, aki pedig egyszerűen felidegesíti magát, mert nem érzi, hogy igazán bűn lenne, amiben él, és zavarja, hogy ő persze nem áldozhat, inkább eljön...
Különben pedig javaslok Neked pár olvasnivalót, ha így érdeklődsz, de "kiestél" a témából:
Itt meg egy kisebb könyvtár:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!