Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Valóban nem részesülhetek a...

Valóban nem részesülhetek a szentségekben?

Figyelt kérdés

Római katolikus vallású vagyok, de csak kb 1 éve gyakorlom a vallásom. 15 éve ismerkedtem meg a férjemmel, akkor amikor hittem ugyan Istenben, de nem érdekelt a vallás. Férjem pogány így nem esküdtünk templomban.

A gyóntató pap azt mondta, hogy amíg nem házasodunk össze egyházilag is, nem gyónhatok és nem áldozhatok még akkor sem ha nem élnék házaséletet a férjemmel.

A férjem azonban nem akar templomi esküvőt.Mit tehetnék, hagyjam el őt, csak, hogy a vallásom szerint élhessek és ne érezzem magam bűnösnek?Két gyermekünk van akiknek ezzel tönkre tenném az életét, nem beszélve arról, hogy én is szeretem őt, bár Istent jobban.Rengeteget imádkoztam válaszért de eddig nem kaptam olyat ami egyértelmű lett volna számomra. Csak az érzés erősödik bennem napról-napra, hogy nem vagyok bűnös csak mert pap nem adott össze minket, hiszen hűséges vagyok még gondolatban is.

Minden Szentmisén vágyom az áldozásra, de nem merek mert a vallásom szerint óriási bűnt követnék el ha tisztátalanul venném magamhoz az Úr testét.

De minden áldozás előtt ezt mondjuk: "Uram nem vagyok méltó, hogy hajlékomba jöjj, hanem csak egy szóval mond és meggyógyul az én lelkem"

Bár úgy lenne és végre meggyógyulna a lelkem.

2011. júl. 2. 00:18
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
Ne haragudj, de a férjed miért nem akar megesküdni veled a templomban? Hiszen neki semmi baja nem lenne tőle, neked viszont visszaadná a lelki békéd. Ezzel próbáltál már érvelni előtte?
2011. júl. 2. 00:22
 2/18 anonim ***** válasza:

A hittel foglalkozz, ne a vallással. Úgy értem, a vak szokásoknál fontosabb a szeretet.

Jó, hogy erősödik benned az érzés, és nehogy a családod ellen fordulj. Beszélj más pappal is...

2011. júl. 2. 00:26
 3/18 Ozmium42 ***** válasza:
Újra és újra elgondolkoztat, vajon miért erőlteti folyton az Egyház, hogy csak a templomi esküvő után létesítsünk szexuális kapcsolatot! Nem is értem!
2011. júl. 2. 00:42
 4/18 anonim ***** válasza:

Hát, ha nem lenne egyház, Ozzy, akkor a kérdező nem lenne gondban... Egyébként nem biztos, hogy el kell hagynod a férjedet, ő fog elhagyni, ha lepogányozod. Engem sértene ez a kifejezés, benne van az a tipikus lenézés a vallásosok felől az ateisták felé. Az élettel kellene foglalkozni...

Amúgy nem szoktam ilyen nyíltan szembemenni a vallással, csak két okból

1) Ozzy hozzászólt a kérdéshez

2) Valakinek ilyen "problémákat" okoz, amikbe én bele se tudok gondolni. Ilyenkor éreztetnem kell, hogy nekem mennyivel egyszerűbb az életem. Nem térítek, csak dicsekszem, hogy nekem milyen jó életem van.

2011. júl. 2. 00:47
 5/18 anonim ***** válasza:

00:42 nem értelek... Ez a rész teljesen érthető az egyház részéről.

De a kérdező esetében már ott a család, és hűséget fogadtak egymásnak, ez teljesen más eset.

2011. júl. 2. 00:49
 6/18 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Én nagyon megértelek. Megtérésem után 2 évig jártam úgy szentmisére, hogy nem áldozhattam. Amit mindenképpen megtehetsz, az, hogy beszélsz Istennel, azaz imádkozol.Ő meghallgat Téged. Én is imádkozom értetek:)

2011. júl. 2. 01:04
 7/18 A kérdező kommentje:

Egyáltalán nem nézem le a férjem mert pogány. Pogány az, aki nincs megkeresztelve. Nem írhattam, hogy ateista, mert az nem igaz, hisz Istenben valamilyen szinten, de nem vallásos, ezért nem fontosak számára az egyházi szokások.

Folyton megígéri, hogy lesz egyházi esküvőnk is, de halogatja a dolgot. Eddig egy indokot hozott fel ellene, hogy az egyházi esküvő pénzbe kerül és nincs most ilyesmire pénzünk, pedig nagyon jól tudja, hogy ez milyen fontos lenne a lelki békém szempontjából.

Egyébként az a tipikus Pató Pál úr , szeret mindent halogatni.

Gondoltam már arra is, hogy vallást kellene esetleg váltanom, de nem hiszem, hogy ez a megoldás jó lenne számomra.

Ezt az egy problémámat leszámítva, kiegyensúlyozott életet élek lelkileg és nem gondolom, hogy a vallásom megnyomorítaná az életemet.Sőt.

A vasárnapi misén érzem csak rosszul magam, amikor áldozni kellene mennem.

Érdekes, hogy a vallásom szerint a gyónás éppolyan fontos lenne az üdvösségemhez, az mégsem okoz problémát. Biztos vagyok benne, hogy az is elég ha Istennek gyónok és valóban megbánom a bűneimet és amelyiket tudom jóvá teszem,csak az áldozással nem jutok dűlőre.

2011. júl. 2. 01:17
 8/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm az együttérzésedet és, hogy imádkozol értem.

A te problémád, hogyan oldódott meg?

2011. júl. 2. 01:20
 9/18 Ozmium42 ***** válasza:

Kedves 66%-os!

Tedd már fel kérdésbe valahol, hogy "miért hülye Ozzy?" vagy ilyesmi, és ne mindenhol engem kóstolgass, ott kibeszélhetnénk a világnézeti dolgokat, és talán te is megbékélnél a létezésemmel.

Kérdező: nem igazán látom be, miért nem enged a pap áldozni. Gyónni gondolom enged. Ha meggyónsz, és bánod a bűnöd, hogy házasságon kívüli nemi életet élsz/éltél, akkor elvileg nem vagy bűnös addig, amíg újra meg nem teszed. Zsarold ezzel a pogányt! :D Akkor csak rászánja magát a templomi esküvőre előbb-utóbb. Keress valami fogást rajta, te ismered, nem mi.

Sok sikert kívánok!

2011. júl. 2. 01:35
 10/18 anonim ***** válasza:

01:04 vagyok.

Az én problémám kicsit más volt, de nem kevésbé kilátástalan, mint a Tiéd. Istentől kaptunk segítséget. Első lépésként ajánlanám, hogy beszélj a plébánosoddal a problémádról. És imádkozzál nagyon kitartóan. Lehet, hogy ez a Te kereszted, amit szeretettel és türelemmel el kell hordoznod. Isten segíteni fog, ahogy nekünk is:)

2011. júl. 2. 01:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!