Milyen támogatásban részesülhetek, ha kisbabám születik?
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni. Kismama vagyok és szeretném tudni, hogy milyen támogatást kaphatok a baba születése után? Most megyek dolgozni és tanulni is, de nem valószínű, hogy meg lesz a 180 napom. Olvasgattam már erről, de a tapasztalatok mégis csak jobbak.
Köszönöm a segítségeteket.
Milyen 34 pecsét???
A kiskönyv már régen nem kell az anyaságihoz...
Szülés után kell a nőgyógyásztól egy papírt, arra írják hogy hányszor jelentél meg a vizsgálatokon, a számítógépes nyilvántartás alapján. Nekem tök üres maradt a kiskönyvem, pedig mindig megjelentem a dokinál és a támogatást is megkaptam.
4 pecsét, bocs, nyilván nem 34
egyébként meg ha ne ma saját dokid állítja ki az igazolást, akkor nyilván a kis könyv alapján állítja ki. Én sem azt írtam ,hogy a kis könyvvel kell menni igényelni az anyaságit... Nyilván nem. Nekem pl hiába volt fogadott orvosom, egyik szülésnél sem ő állította ki az igazolást az anyaságihoz, hanem az a doki, aki a záró megírásánál éppen ügyeletes volt. Neki pedig kell a 4 pecsét, különben hogyan állíthatná ki az igazolást...
A második nagyon jól leírta, egy "apró" hibával. Már réges régen nem elég a 180 nap, hanem 365 biztosítotti nap kell az igénylést megelőző két évből.
Ebbe a 365 napba beszámít a tényleges munkavégzés idején túl:
- nappali tagozaton végzett min. egy éves közép v. felsőoktatási tanulmányból 180 nap
- rehab. járadék ideje
- biztosítás megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz ideje.
A másik feltétele a tgyásnak és a gyednek, hogy igényléskor biztosított legyél. Gyedet akkor is kaphatsz, ha a munkaviszonyod a tgyás ideje alatt szűnt meg. Tgyást akkor is kaphatsz, ha a munkaviszonyod a tgyás ideje előtt 42 napon belül szűnt meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!