A mai keresztények miért nem mossák meg egymás lábát?
Én is keresztény vagyok, és még soha nem mostam meg senki lábát. De ahogy a bemásolt részben le van írva, mondhatni Jézus ezt is elrendelte, mint az úrvacsorát. Akkor?
Ján 13
4. Felkele a vacsorától, leveté a felső ruháját; és egy kendőt vévén, körülköté magát.
5. Azután vizet tölte a medenczébe, és kezdé mosni a tanítványok lábait, és megtörleni a kendővel, a melylyel körül van kötve.
...
12. Mikor azért megmosta azoknak lábait, és a felső ruháját felvette, újra leülvén, monda nékik: Értitek-é, hogy mit cselekedtem veletek?
13. Ti engem így hívtok: Mester, és Uram. És jól mondjátok, mert az vagyok.
14. Azért, ha én az Úr és a Mester megmostam a ti lábaitokat, néktek is meg kell mosnotok egymás lábait.
15. Mert példát adtam néktek, hogy a miképen én cselekedtem veletek, ti is akképen cselekedjetek.
16. Bizony, bizony mondom néktek: A szolga nem nagyobb az ő Uránál; sem a követ nem nagyobb annál, a ki azt küldte.
17. Ha tudjátok ezeket, boldogok lesztek, ha cselekszitek ezeket.
09:17
Én a 08:52-re gondoltam, csak gyorsan olvastam és elfelejtettem a rend nevét.
A két bekezdést egymástól függetlenül írtam, a bencések hozzá állása tetszik, mert ez egy olyan gyakorlat ami kizárja a mögöttes gondolatokat is. Bár korlátoz is, ezért nem lennék szerzetes :-)
Szia!
Az úrvacsora két része - amely valójában szétválaszthatatlan, szerves egységet alkot - a lábmosás és az úgynevezett szent jegyek (a kenyér és a szőlőlé) kiosztása. A lábmosást ugyanolyan "szereztetési igékkel" (háromszoros meghagyatkozással) rendelte el Jézus tanítványainak, mint a kenyér és a pohár vételét. Nyilvánvaló, hogy a jövőben is ismételendő gyakorlat alapjait fektette le.
Kevesen tudják, hogy bűnöket kell a lábmosással rendezni. Az úrvacsora előtti önvizsgálat - I.Kor 11:28 – arra szolgál, hogy az ember átgondolja, nem lépett-e túl könnyedén valamilyen vétkén a napok forgatagában, amit mindeddig nem rendezett Krisztus helyettes áldozatába vetett hit és az ő közbenjárása által. Nincs-e továbbá valamilyen mulasztási bűne (Jak 4:17), vagy önmaga számára is titkos bűne (Zsolt 19:13), amit nem vesz észre azonnal az ember. Kérdés az is, hogy nem fakult-e meg Krisztus iránti szeretete, és ezáltal a felebarátai iránti szeretete is? Nem a korábban már megbánt és rendezett bűnöket kell tehát elővenni, mert a valóban elnyert bűnbocsánat mindörökre érvényes (Zsolt 103:1, Ésa 1:18, 44:22, Mik 7:18-19).
Arra tanít még ezenkívül a lábmosás, hogy egymásnak is meg kell bocsátani mindent, mégpedig olyan teljesen és nagylelkűen, mint ahogy az Úr teszi ezt. A bűnök egymásnak való megbocsátása a félreértések és neheztelések eloszlatása a tanítványok között a Krisztustól elnyert bűnbocsánat függvénye, következménye. Ha Isten nem oldja fel a szívben az egymás iránti keménységet, szeretetlenséget - megindítóan irgalmas szeretetének és bőkezű kegyelmének a tapasztalása által- akkor követői legfeljebb csak formai rendezésre képesek egymás iránt, nem pedig a bűnadósságok szívbeli, teljes elengedésére.
Az apostoli levelekben található egy ige, amely tanúskodik arról, hogy az őskeresztény egyházban gyakorolták a lábmosást Krisztus rendelése szerint:
"Akinek jó cselekedetekről bizonysága van; ha gyermeket nevelt, ha vendéglátó volt, ha a szentek lábait mosta, ha a nyomorultakon segített, ha minden jó cselekedetben foglalatos volt" (I.Tim 5:10). Ez az ige nem csupán a jelképes szertartásban való részvételre, hanem az annak megfelelő lelkületre, annak állandó fenntartására is utal. A szóban forgó tisztségre javasoltaktól (lásd a 9. verset) elvárták ezt a magatartást.
Ahogyan manju leírta, vagyunk azért néhányan, akik gyakoroljuk ezt a szép szertartást az úrvacsora keretében.
Üdv. Péter
Ismerek egy férfit, aki a 90 éves édesanyjának lehetőség szerint minden este, de van úgy, hogy reggel is megmossa a lábát.
F.B.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!