Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hol találom a Bibliában az...

Hol találom a Bibliában az öngyilkosságra vonatkozó részt?

Figyelt kérdés

Már olvastam néhány éve, de nem rémlik, hogy említést tenne erről bármilyen formában. Valószínű csak a memóriám ilyen pocsék vagy épp máshol "jártam" ennél a szakasznál.

Előre is köszi!

2011. jún. 13. 19:26
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
bocs, nem kimaradt, h 6. fejezet. Tehát I. Kor. 6, 19-20
2011. jún. 13. 23:03
 12/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm! A lényeg az, hogy konkrétan nem is ír a Biblia az öngyilkosságról, mindössze bírálja a test önpusztítását. Azonban az öngyilkosság más. Bár az önpusztítás legmagasabbszintű formája, mégis más, mert meghalsz. Így az, amiről beszéltek nekem - miszerint az öngyilkos ember "elkárhozik" - hamis. Nincs külön rész a Bibliában erről, így elvileg nem fogadható el bűnként.
2011. jún. 13. 23:16
 13/20 anonim ***** válasza:

A Biblia tényleg nem ír az öngyilkosságról, Jézus pedig abszolút nem szól róla. Egy kereszténynek pedig mindenekelőtt Jézus szavai kell mérvadóak legyenek, nem az Ószövetség, nem az apostolok levelei, de még csak nem is az egyház dogmája. Az öngyilkossági tilalom is egyházi dogma, de nem eredeti jézusi tanítás.

Sok minden el lett ferdítve....

Ha belegondolsz józan fejjel, abszurdum lenne, ha öngyilkosságért a pokolra jutnál. Egy profán példával élve: 1945-ben az a német nő, akit megerőszakolt 10 orosz katona és ezért a folyóba ölte magát, vajon bűnös? Akkor az erőszakolók micsodák?

Egy másik profán példa: az első ókeresztény vértanúk enm voltak hajlandóak megtagadni a hitüket, áldozni a császárnak, ezért megölték őket. Jobban mondva önként feladták magukat a hatóságoknak! Ez talán nem az öngyilkosság egy formája ugyanúgy?

2011. jún. 13. 23:31
 14/20 A kérdező kommentje:
A helyzet az, hogy a legtöbb vallás saját alapelveket, törvényeket kreál magának. Próbálják a saját elképzelésüknek megfelelően magyarázni, idomítani a Bibliát.
2011. jún. 14. 00:05
 15/20 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Nekem a kedvenc passzusom a Bibliából:

"de hű az Isten, aki nem hágy titeket feljebb kísértetni, mint elszenvedhetitek; sőt a kísértéssel egyetemben a kimenekedést is megadja majd, hogy elszenvedhessétek." 1Kor 10:13

Ugyan ez sem konkrét válasz a kérdésedre, csak egy magyarázat. Ha nincs olyan dolog, amit ne bírnék ki, amivel ne tudnék megbirkózni, miért dobnám el az életemet?

manju

2011. jún. 14. 09:37
 16/20 anonim ***** válasza:

Istennek terve van az életeddel. Ő a saját képmására teremtett minket (1Móz 1,26-27), egy határozott céllal. Mindenkinek egy egyedi és hasznos életet tervezett el.

"Mert csak én tudom, mi a tervem veletek - így szól az ÚR -: békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövőt adok nektek." (Jer 29,11)

Isten nem a halál, hanem az élet. A Biblia tanítása szerint a fizikai és a lelki halál egyaránt a bűn és az Isten iránti engedetlenség következménye, az örök élet viszont ajándék azoknak, akik elfogadják.

"Mert a bűn zsoldja a halál, az Isten kegyelmi ajándéka, pedig az örök élet Krisztus Jézusban, a mi Urunkban." (Róm 6,23)

Jézus azt tanította, hogy a halál és a rombolás “a tolvaj” (a Sátán) munkája. Azt mondta: "A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson:" (Jn 10,10).

A János 8,44 szerint a Sátán “embergyilkos” és a “hazugság atyja”. Az öngyilkossághoz vezető kétségbeesést pont ezek a hazugságok okozzák.

Jézus azt akarja, hogy életünk legyen. Azt mondta:

"A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson: én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek."

(Jn 10,10)

Az élet Isten tulajdona. Soha nem lesz jogunk hozzá, hogy elvegyük a saját életünket, vagy másét.

"Vagy nem tudjátok, hogy testetek, amit Istentől kaptatok, a bennetek levő Szentlélek temploma, és ezért nem a magatokéi vagytok? Mert áron vétettetek meg: dicsőítsétek tehát Istent testetekben." (1 Kor 6,19-20)

Ezért nekem személy szerint az a véleményem, hogy ha már egyszer Jézus meghalt értem, akkor már én nem teszem azt, hogy eldobom az életem, hanem inkább átadom Neki, ha már nem bírom a szenvedést. Mert ugye az öngyilkosok ettől öngyilkosok. De egy hívő azért nem lesz öngyilkos, mert van kihez fordulnia szenvedés/kísértés idején is.

De ezt imádságban is igazolhatod magadnak, ha magad kérdezed meg Istent.

2011. jún. 14. 13:42
 17/20 anonim ***** válasza:

Utolsó: akkor ezek szerint az ókeresztény mártírok és vértanúk is mind bűnösök voltak?

Vagy inkább belőled nem csak a gyávaság beszél-e?

Mit mond Krisztus minderről?

"Aki apját vagy anyját jobban szereti, mint engem, nem méltó hozzám, aki fiát vagy lányát jobban szereti, mint engem, nem méltó hozzám. Aki nem veszi vállára keresztjét, s nem követ, nem méltó hozzám. Aki meg akarja találni életét, elveszíti; aki azonban elveszíti értem életét, az megtalálja.” (Mt. 10.34-39)

2011. jún. 14. 13:54
 18/20 anonim ***** válasza:

Utolsónak!

"Aki meg akarja találni életét, elveszíti; aki azonban elveszíti értem életét, az megtalálja.”

Énértem- mondja Jézus. És "énértem" mondja az öngyilkos is. De van a 2 énértem között különbség.

"Nincs senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja barátaiért" Jn15,13

Ne keverd a szezont a fazonnal. A mártírok a hitükért adták az életüket, Jézusért, Istenért. Egy öngyilkos pedig azért öli meg magát, mert lelkileg szenved.

2011. jún. 14. 14:31
 19/20 anonim ***** válasza:
100%

" Semmi kárt ne tégy magadban; "

Tessék apcsel 18,25.

Amúgy egyetlen pozitív szereplője sincs a bibliának aki öngyilkosságot követett el. Egy sincs. Ott van Júdás is pl. Ez a börtönőr is az apcselben ha megölte volna magát, akkor megfosztotta volna magát is, és egész családját is az üdvösségtől. De ehelyett később örvendezett hogy hitt az Istennek.

2011. jún. 15. 01:19
 20/20 anonim ***** válasza:

1Mózes 1:27

Szóval megteremti Isten az embert. Az ember meg önkezével véget vet az életének. Ez nem logikus. Sajnos az emberek elfelejtik hogy eredetileg örök életre lettünk megteremtve.

Csak Ádám oktalansága miatt ez oda lett. Tehát ha azért teremtette Isten az embert hogy öröké éljen s ráadásul saját képmására akkor érezni e kell fájdalmat. S ha ez így akkor biztosan fáj neki ha azt látja hogy az általa teremtett ember megöli magát. S ő minden embert szeret mert nem részre hajló a Teremtő. /Apostolok cselekedetei 10:34/ Károli Gáspár fordítás

2011. jún. 19. 22:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!