Van itt akár csak egy igazi keresztény is? Aki megtartja Jézus mindezen tanításait?
Máté 5:11 - hagyd, hogy szidjanak, zaklassanak és hazudjanak rólad
Máté 5:16 - tudja mindenki, hogy jobbak vagytok náluk
Máté 5:28 - ne legyenek nemi vágyaitok
Máté 5:29-30 - szemkivájás, kézlevágás
Máté 5:32 - elvált nő elvétele paráznaság
Máté 5:39 - ne küzdjetek a gonosz ellen; ha megütnek, fordítsátok oda a másik orcátokat is
Máté 5:40 - ha elvesztesz egy pert, fizess még többet is a megítéltnél
Máté 5:44 - szeresd, áldd és cselekedj jót az ellenségeiddel és imádkozz értük
Máté 6:19-20 - ne takarékoskodj
Máté 6:34 - ne tervezz a jövőre
Lukács 6:30 - bármit ha kérnek tőled, add oda, amit pedig ellopnak tőled, azt ne is próbáld visszaszerezni
Lukács 12:33 - adjátok el mindeneteket, a pénzt pedig adjátok a szegényeknek
Lukács 14:26 - utáld meg mindenkidet, még saját magadat is
János 6:27 - ne dolgozzatok a megélhetésetekért
"Olyat viszont ritkán olvasok, hogy valakit "mocskolnának" azért, mert feltett egy kérdést."
Hát akkor most jól nézd meg a második és a negyedik válaszolót. :)
"A kérdéseddel nem is volt baj, de ez utóbbi kommented azt mutatja, hogy eleve egy beszűkült nézőpontból szemléled ezt a kérdést, hibás véleményedhez foggal körömmel ragaszkodsz, és minden érvelés csak magyarázkodás és mocskolódás."
Mocskolódás, mint mondtam, a második és a negyedik. Magyarázkodás például az első, a negyedik egy része, az ötödik és a tiéd egy része. :)
Én pedig semmihez nem ragaszkodok, főleg nem a saját véleményemhez, hanem csak arra hívtam fel a figyelmet, ami a Bibliában áll, és amit hitetek szerint maga Jézus mondott.
"Ugyanis vannak dolgok, amik valóban magyarázatra szorulnak a Bibliából, ha csak részeket ragadsz ki és nem ismered az egészet."
Nos, örömmel jelzem, hogy betéve ismerem (épp ezért is nem hiszek benne; minél jobban megismerem, annál hiteltelenebbé válik), plusz teológiára is jártam.
A "magyarázatra szorulással" pedig csak az a baj, hogy Jézus nyilván jól tudta, hogy mit mennyire kell magyaráznia, és eszerint is mondta, amit mondott. Ha ő nem fűzött további magyarázatot a dolgaihoz, akkor nem elképzelhető, hogy esetleg tényleg úgy is értette, ahogyan mondta...? Vagy az eredeti formájukban egyszerűen csak túl kényelmetlen lenne betartani őket...?
"Például a János 6, 27 NEM arról szól, hogy ne dolgozzatok a megélhetésetekért,hanem hogy a tevékenységeteknek ne a mulandó jutalom legyen a célja, a takarékoskodás és a tervezés pedig nem bűn, hanem az ezzel kapcsolatos aggodalmaskodás és az ezekbe vetett bizalom világiassá teszi a lelkületet, ami nem jó. Ezek tanácsok arról, hogyan élj, nem vallási alaptételek."
Igen, így is lehet értelmezni, de a kulcsszó itt az értelmezés, ezt illetően pedig lásd fentebb.
"Ismétlem: ezek nem a kereszténység alaptételei. A szeresd Istent és szeresd felebarátodat a törvény summája, ennek értelmében a megbocsátás ennek alapkövetelménye. Azt már mindenki a maga lelkiismerete szerint dönti el, hogy mennyire és hogyan éli ezt meg a mindennapokban. Lehet, hogy nem jól dönt, de ez megint nem a te dolgod."
Szeretet és megbocsátás szép és jó, de ehhez meg minek a vallás, mint olyan, ha mint mondod, a többi már csak tanács (kvázi sallang)? Szeretni és megbocsátani vallás nélkül is lehet, mint ahogyan teszik azt ateisták milliói is világszerte.
És ha a többi körítés a jelek szerint úgysem érdekli még a hívők nagy többségét sem, akkor lényegében már ők maguk is az ateizmus felé haladnak, csak talán még maguknak sem vallják be. (Ami persze nem baj - sőt -, csak érdekes.
"Aki hiszi, hogy Jézus a Krisztus és megkeresztelkedik és megpróbálja Őt követni,az keresztény. Lehet hogy ez neked nem tetszik, tudod ki a főnökünk, nála reklamálj."
Én nem reklamálok, hiszen nincs rá okom. Legfeljebb csak ő reklamálhatna, szegény, amiért ennyire nem törődnek a tanításaival. :)
No de mindegy. Ezennel elnézésedet kérem, ha megbántottalak téged, vagy bárkit. A célom mindössze annyi volt, hogy megtudjam, hogyan viszonyulnak a hívők Jézus e tanaihoz a hétköznapokban, és hogy helyesek-e az ezzel kapcsolatos előfeltevéseim. Meg is tudtam mindkettőt, ezért ezúton köszönök is minden választ mindenkinek. :D
"Ha te a gyerekednek azt mondanád hogy tegyen rendet a szobájában, és nem tenné meg, akkor te kitagadnád és elűznéd az otthonodból?"
Én nem, de Isten igen, sőt. Isten szerint ha a gyerekem rosszat szól rám, nem kitagadnom kell, hanem megölnöm. (Mózes 2 21:17)
"Isten nem vaskalapos."
Nem-e? ;)
"Amúgy pár igehelyet súlyosan félreértelmezel"
"nem fogadod el,megcsonkítod, eltorzítod, hamisan értelmezed."
:DDD
Ó igen, ez a legnagyobb kedvencem. :D Én semmi egyebet nem csinálok, mint idézem az írást úgy, ahogy van, szó szerint.
A hívők magyaráznak.
És valamiért mégis mindig engem vádolnak magyarázással.
Ezen pedig mindig nagyon jókat mosolygok. :))
"Azt mondja az írás:" aki nem akar dolgozni, az ne is egyék.""
Igen, ezt is, meg azt is, amit idéztem.
Ezért jó a Biblia. Mindent és mindennek az ellenkezőjét is lehet igazolni vele. :)
"Egy más világnézetű embertől nem fogok dicséretet keresni, úgyhogy ha az összes parancsot megtartanám is, akkor sem mondanám meg neked."
Ha nem mondanád el, akkor már nem tartanád meg mindet, mert az eltitkolásával semmibe vennéd a Máté 5:16-ot. :)
"Ilyet sem kér Isten hogy ne tervezz a jövőre. Azt kéri hogy NE AGGÓDJ a holnapért! Nagy a különbség!"
Lásd fentebb, "értelmezés" tárgykörben.
"Viszont aki nem kér hanem ijesztget, meg fenyegetőzik, attól megtagadom."
Ejnye, ejnye... Lásd Máté 5:39, 5:40 és 5:44.
"Noha parancsolta az Úr hogy minden kérőnek adni kell, a jelet kérőknek Ő maga sem adott!"
Pedig elhangzott, hogy "Kérjetek és adatik néktek; keressetek és találtok; zörgessetek és megnyittatik néktek." (Máté 7:7). Már a saját fiát is meghazudtolja?
"Ha azt állítod hogy minden kérőnek össze-vissza kell adni, akkor szerinted a hullarészegnek bort kell adni ha úgy kívánja?"
"A fogfájósnak meg kard általi halált ha azt kívánja?"
Nem szerintem. Jézus szerint.
És úgy általában véve mi a helyzet a Lukács 12:33-mal? Ezt se nagyon látom a mai világban, leszámítva egy-két végtelenül elkötelezett szerzetest, apácát és hasonlókat. De ők csak csepp a hívők tengerében. :)
Egyébként pedig az előző kommentem utolsó bekezdése neked is szól. :)
Na, egyesével.
Az elsőtől, ha vannak érzelmeid, hosszú távon stresszes leszel, mint állat.
A második egyszerű nagyképűség.
A harmadik esetében egyszerűen kipusztulna az emberiség. Egyrészt betarthatatlan, másrészt szembemegy az emberi természettel, amely egészségtelen, és nyilvánvaló hülyeség.
A negyediket ajánlom a kérdezőnek.
Á, tehát ha valaki rosszul dönt (mondjuk elkapkodta, a nevetséges szüzességi fogadalma miatt), akkor az életben többé társa ne legyen. Hasznos tanács!
Hatodik az igazi bűnözés (lopás, gyilkosság) elharapózásához vezet, ha nem küzdünk ellene. Nem olyan dolgokat kellene bűnnek tartani, ha valaki szexel, hanem ha nem üldözi a bűnt.
Hetedik, szimplán hülyeség, a mai gazdasági világválságban én konkrétan hülyének nézném, aki betartja.
Nyolc, persze... Tehát én adjam a tévémet a rabló kezébe, ha éppen azt akarja... Oké, ez már teljesen nonszensz.
Kilenc, miért is ne? Manapság nem lehet pazarló módon élni, ha élni is akarsz, és jobb lakásra vágysz, mint a Lágymányosi-híd alja. És a benzinnel se takarékoskodj, az esőerdőkkel se, hadd menjen tönkre a Föld.
Tíz, na ez megint egy nagyon hasznos tanács, én szeretem a carpe diem életszemléletet, de mértékkel. Fontos dolgokat tervezni kell, a többit kevésbé, de azért teljesen nem lehet a terveket kihagyni.
Tizenegy, megőrülök, ennél nagyobb baromságokat egy csokorban még én sem hordtam össze! Már nem bírok érvelni, mert nyilvánvaló hülyeség!
Tizenkettő, aztán te leszel a szegény, és mehetsz is a híd alá. Tényleg mennyivel jobb, mintha lenne egy normális életed. Aki ezt betartja, hülye.
Tizenhárom. Ez már a szcientológia, nem? Ez konkrétan egyéni énkép és közösségromboló. Én úgy gondolom nem létezik Isten, de ha létezni, ilyet nem kívánhatna.
Tizennégy, ezt a cigányok csinálják, meg a semmirekellő magyarok is, egy normális embertől egy normális társadalom elvárja, hogy dolgozzon, aki ezt nem teszi, azt egy normális társadalom kirekeszti.
Sok dologra rávilágított ez a "törvénycsomag", komolyan, eddig csak hihetetlennek gondoltam a kereszténységet, most már egyenesen baromságnak tartom. Óvatosnak kellene lennünk, hogy milyen tanácsokat követünk, és miben hiszünk, mert, ahogy azt az "elemzésem" is mutatja, ma ez már itt nem működik, hacsak nem kifejezett vágyad, hogy a híd alatt végezd, újságpapírral takarózva és kunyerálva egy kis apróért...
"Azt is mondta az Úr hogy az eretnek embereket egy vagy két intés után, és ne hosszú vitatkozás után kerüljétek. Látod most ezt a parancsot megtartom."
A magam részéről kevés nagyobb eretnekséget tudok elképzelni annál, mint hogy valaki magával Istennel azonosítsa Pál apostolt... Akkor saját magadat is kerülöd? :)
De mindegy. Azért ne feledkezz meg Jézus és az Úr szavairól sem, elvégre ők az elsők, Pál meg csak a sokadik. :)
"Óvatosnak kellene lennünk, hogy milyen tanácsokat követünk, és miben hiszünk"
Legteljesebb egyetértésem. :)
"hacsak nem kifejezett vágyad, hogy a híd alatt végezd, újságpapírral takarózva és kunyerálva egy kis apróért..."
Igen, kb. erről szólt az apostoli szegénység, és tényleg kb. így nézett ki akkor és nézne ki ma is egy igazán hit- (illetve Jézus-)hű keresztény. Ezért is voltam kíváncsi rá, mit gondolnak ezekről a dolgokról a hívők. :)
Azt mondod, hogy betéve ismered a Bibliát, ezért feltételezem tudod azt is, hogy hit által üdvözül az ember, nem pedig a cselekedetei által.
Kereszténynek lenni azt jelenti, hogy elfogadod Jézus Krisztust személyes megváltódnak és igyekszel az ő példáját követni, mert szereted Őt. Én is mint sok sok keresztény ember törekszem arra, hogy amennyire csak tőlem telik kövessem a példáját, de azt ugye te sem gondolod komolyan, hogy létezett vagy létezik olyan ember a földön aki tökéletesen, maradéktalanul képes olyan életet élni mint amilyet Ő élt? Ehhez Istenné kellene válnunk.
Voltak olyan emberek akik képesek voltak az egójuk teljes háttérbe szorítására, lemondani minden vágyukról és csak Istent és embertársaikat szolgálni,boldogan viselve a megaláztatásokat, testi és lelki szenvedéseket, őket nevezzük Szenteknek. Ilyen volt pl Lisieux-i Szent Teréz is,de még az ő tiszta, önmegtartóztató életük sem hasonlítható Krisztus életének bűntelenségéhez.Ha minden keresztény képes lenne arra amit számon kérsz tőlünk,naponta lennének szentté avatások.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!