Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A vérszerződés pogány szokás?...

Ozmium42 kérdése:

A vérszerződés pogány szokás? Eretnekségnek számítana, ha ma keresztények vérszerződést kötnének (mint a 7 vezér)?

Figyelt kérdés
2011. máj. 22. 18:10
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

A teljes idézet:

"Ezt a példázatot mondta nekik Jézus, de ők nem értették, mit jelent, amit mondott nekik. Jézus tehát így szólt hozzájuk: Bizony, bizony, mondom néktek: én vagyok a juhok ajtaja."

Ez némileg árnyalja a képet. Az utolsó vacsorán ilyesmi nincs. Júdás kérdezi, hogy ő lesz-e az, aki elárulja Jézust. Utána egyből ez következik:

26. Mikor pedig evének, vevé Jézus a kenyeret és hálákat adván, megtöré és adá a tanítványoknak, és monda: Vegyétek, egyétek; ez az én testem.

27. És vevén a poharat és hálákat adván, adá azoknak, ezt mondván: Igyatok ebből mindnyájan;

28. Mert ez az én vérem, az új szövetségnek vére, a mely sokakért kiontatik bűnöknek bocsánatára.

Egyértelmű, tiszta parancs, semmi mellébeszélés, semmi elvonatkoztatás!

Ui: az Újszövetséget valóban nem olvastam MÉG, de a nyáron sort kerítek rá. Nem hosszú.

2011. máj. 24. 23:26
 12/17 anonim ***** válasza:

Szerintem olvasd el, addig felesleges beszélni bármiről is...

Te sem szeretnél vitatkozni a Háború és békéről, miután elolvastad, tanulmányoztad, egy olyan emberrel, aki soha nem olvasta el. Ha ezt megtudod, akkor mi lesz az első reakciód? ....

Csak azt nem értem, hogy miért "osztod" az észt hetek, hónapok óta olyan témákban, melyet nem tanulmányoztál?

Még az nem is lenne baj, ha hozzászólsz, viszont az már nagyobb baj, hogy nem vagy ezzel egyedűl... Na, mindegy, akkor ha nem baj, én itt ezt a témát be is fejezném...

Jó olvasást, minél nagyobb érdeklődésű tanulmányozást.

Vigyázz, ha elolvastad, az nem elég, el kell olvasni sokszor, úgyhogy egy nyár biztos, hogy nem lesz elég, de kitartás....

2011. máj. 25. 03:16
 13/17 anonim ***** válasza:

Ozmium:

„Az egész Újszövetség lényege az öröm és a szeretet”

Interjú prof. Dr. Tulassay Tivadarral, a Semmelweis Egyetem rektorával

Itt, a második részt:

[link]

A Szent Lukács által írt evangéliummal kezdeném.

Ha majd olvasod, úgy tekintsd minden előítélet nélkül, mintha

itt és most Te írnád. (Végülis, mindent így kellene olvasni először

nem elidegenítve magamtól, ha megismerni akarom, nem kritikával eltávolítva.

utána, jöhet az eltávolítás és kritika – amit megismertem arról)

Ez: amint van. Én írom, itt és most, minden szereplője én vagyok.

A hely a lelkem, az idő a jelen. „Isten országa tibennetek van”- mondta Jézus, a Krisztus.

Különös: az Evangéliumokkal – noha sokat foglalkoztam- valahányszor olvasok belőle,

mégis minden olvasásánál úgy érzem: most olvasom először.

Mert mélysége végtelen, és valóban, mint tapasztaló tudat, én is minden olvasásnál

más vagyok, a „nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba” – a hérakleitoszi mondás

a belépőre is vonatkozik

Mereskovszkíj írja, olyan az Evangéliumoknál, mintha a csillagos eget szemléled, hosszasan,

és mindig, újra és újra új csillagokat fedezel fel, ott ahol csak a sötét végtelen űrt láttad előtte.

(Érdekelnének a gondolataid, felmerülő érzéseid az olvasás során.

Ha gondolod, megosztani, írj priviben, első voltam)

Üdvözlet! -anonimanna

2011. máj. 25. 08:12
 14/17 A kérdező kommentje:

"Csak azt nem értem, hogy miért "osztod" az észt hetek, hónapok óta olyan témákban, melyet nem tanulmányoztál? "

Inkább hetek. Egyébként azért osztom az észt, mert nem most jöttem ki a barlangból én sem. Jártam hittanra, templomba, voltam elsőáldozó, sokat beszélgettem keresztény emberekkel, akik meséltek, és idéztek. Az a részlet, amiről vitatkozunk - bár nem is ez volt a kérdés - az egyik legismertebb, pláne ha az ember katolikus, minden misén elhangzik. Igaz, nem vagyok teológus, de azért tudom amit tudok. Nem kellene lenézned, főleg, hogy én a kérdésfeltevő vagyok, nem a válaszoló.

Utolsó: egyszer írok majd talán, de az még odébb van...

2011. máj. 25. 11:18
 15/17 anonim ***** válasza:

1: Nem nézlek le, csak egyáltalán nem tudsz érdemben a keresztény valláshoz hozzászólni Isten kinyilatkoztatott írásai ismeretének hiányában. A felháborodottnak tűnő (de nem az) hangvétel a kiolvasom nyáron, nem olyan hosszú hozzáállásnak szól. Azt hiszi valaki, hogy átfutom egyszer és neves szakértője vagyok, az méginkább felfuvalkodottság tárgyává teszi az embert.

Csak egy megtért ember képes átlátni, hogy a katolikus egyház dogmái mennyire messze vannak a kereszténységgel.

Kettő: Attól, hogy te éppen kérdést teszel fel, vagy válaszolsz, az nem igazán hat meg. Attól még miért kellene bárhogy is máshogy állnom bárkihez? Nem a kérdésed kapcsán szóltam, hogy hogyan lehetsz neves szakértője a témának, ha még csak nem is ismered az alapjait, annak, amit mi mondunk, hanem azért, amiért már néhány kérdésre "érdemben" válaszoltál.

Az az igazság, hogy egy hívő embernek sokkal szélesebb a világképe. Röhöghettek... gondoljatok bele...

Egy hívő, ateista oktatásban részesűlt, alap-ismeretet szerzett az evolúcióról, az Isten "mesevoltáról". Átélte évtizedeken keresztűl az színészkedős hívő, vagy az ateista életvitelt. Megtérve átéli a hívő életmódot, elszakítva magát a bűnös eddigi életmódjától. Újjászületve átélte az evilági életet, majd az újászületett életet. Az ateistának, vagy a látszatkereszténynek nem sok köze van a hívő életmódhoz, fogalma sincs, hogy mi az a megtérés, újjászületés, megszentelődés. Akkor kinek van szélesebb világnézete?

Ez felháborosdást keltő lehet, de gondoljatok bele.

Nem baj, hogy feltesztek kérdéseket, ez nagyon jó, csak az a baj, hogy kérdéseitek felvetésének többsége nem kíváncsiságból fakad, hanem téziseitek minél egetrengetőbb hangoztatásából. Mndegy, milyen választ kaptok, akkor sem vagytok hajlandók a kérdéseteket magválaszoltnak tekinteni.

2011. máj. 25. 11:40
 16/17 A kérdező kommentje:

"Mndegy, milyen választ kaptok, akkor sem vagytok hajlandók a kérdéseteket magválaszoltnak tekinteni."

De, az eredeti kérdést az első pár hozzászóló rég megválaszolta. Már csak beszélgetünk. Egyébként nem tekintettem magam szakavatott teológusnak, de ez már csak egy ilyen kérdezős-válaszolgatós oldal. A politika rovatban sem politikusok, és a tudomány rovatban sem zsenik válaszolgatnak, pláne vallási témában nincsen így.

No meg azt is mondják, jó pap holtig tanul, bár ez ilyen katolikus maszlag lehet, mert nálunk vannak papok.

Mindenesetre nem kell sem papnak, sem teológusnak lennem, hogy lássam, hogy az utolsó érvelésed eléggé nyakatekert. Eszerint a megtérés annak a függvénye, hogy ki tudjuk-e kezdeni a katolikus tanokat. Ha ez tényleg így van, akkor az sok mindent megmagyaráz.

2011. máj. 25. 12:03
 17/17 anonim ***** válasza:

"Eszerint a megtérés annak a függvénye, hogy ki tudjuk-e kezdeni a katolikus tanokat. Ha ez tényleg így van, akkor az sok mindent megmagyaráz."

Nem! Természetesen NEM! Ez a nyakatekert.

Hogy látszólag ócsárollak, ez a hozzá nem értő kommunikációs tehetségtelenségem miatt érződik így, elnézést érte. Csak nyílván te sem szeretsz a levegőbe beszélni.

2011. máj. 25. 12:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!