Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi a véleményetek a politeizmu...

Mi a véleményetek a politeizmusról?

Figyelt kérdés
Nem lehurrogni,csak érdekel, mit gondolnak az emberek a politeistákról.
2011. máj. 19. 01:01
 1/7 anonim ***** válasza:
Ma nincsenek politeisták, mert nem abban a korban élünk, amikor a politeista vallások hihetőnek, meggyőzőnek tűntek.
2011. máj. 19. 01:58
 2/7 anonim ***** válasza:
56%
Ugyanaz, mint a monoteizmusról, de inkább nem írnám le ide.
2011. máj. 19. 02:10
 3/7 anonim ***** válasza:
54%

Ma nincsenek politeisták, mert nem abban a korban élünk, amikor a politeista vallások hihetőnek, meggyőzőnek tűntek.

Csak hogy párat mondjak: sintó, hinduizmus.

2011. máj. 19. 09:53
 4/7 anonim ***** válasza:

A hinduizmus nem politeizmus. Először is maga a hinduizmus fogalom mesterséges. Hatalmas és sokszínű vallási kultúrá(k)ra kényszerítik rá. A klasszikus brahmanizmus, vagy a hat darshana az ind filozófia klasszikus irányai, nagyon is eltérnek egymástól. Azonban a legelterjedtebb értelmezés szerint, az istenek az egyetlen isten funkcióinak megnyilvánulásai és nem bírnak tőle független egzisztenciával. Némely irányzat ezt az egyetlen Istent személytelennek, némely személyesnek képzeli el. Akik személytelennek képzelik el azoknak a célja ezzel az Istenséggel (világ lélek) való végső misztikus unió. A személyes Istenkép esetén a három legfőbb isten, a trimurti tagjait kell figyelembe venni. Ők Brahma, Visnu és Síva. A Teremtő isten a Fenntartó Isten és a Pusztító (újrateremtő) isten. Ez a három, valójában egyetlen Isten. A legfőbb és a kizárólagos pedig Visnu a Fenntartó. Ő az örök és változatlan, a másik kettő csak az ő funkcióinak időleges megnyilvánulásai. Világkorszakok születésénél jelenik meg Brahma, pusztulásánál Síva. Ám a világkorszak fennállása idején és a két világkorszak közötti rettentő csendben csak Visnu valóságos.Mert ő nem keletkezett ezért nem is mulandó, a másik kető pedig a keletkezés illetve az elmúlás képeit jelenítik meg. Ők ketten az idő, Visnu az időtlenség. Ezeknek az isteni avatároknak, vannak shaktíjai, azaz női megfelelői (társnői) Kicsit úgy kell képzelni, mintha az egyetlen hatalmas és kizárólagos isten tulajdonságainak, képességeinek, funkcióinak, cselekvéseinek etc. kivetülései lennének az egyre átmenetibb, alávetettebb istenek. Mindennek az a funkciója, hogy az átmeneti időbe vetett tökéletlen világ és a tökéletes állandó Isten között ne álljon fenn bölcseleti-misztikus ellentét.

Amúgy a politeizmussal a monoteizmussal, vagy az Istennel, istenekkel mit sem törődő vallásokkal (buddhizmus, taoizmus)egyaránt nincs semmi baj.

2011. máj. 19. 12:52
 5/7 anonim ***** válasza:
Én speciel oligoteista vagyok, de a politeistákat is megilleti a vallásszabadság.
2011. máj. 21. 23:54
 6/7 anonim ***** válasza:

09:53

A hinduizmus nem politeista, a sintót pedig nem veszi már senki komolyan, csak formális, rituális tevékenységként létezik, nem valódi vallásként.

2011. máj. 22. 03:07
 7/7 anonim ***** válasza:

Igenis létezik politeizmus, van bizonyítékom is: én is egy politeista vallást követek.

A véleményem pedig az, hogy nekem megfelel, de soha nem erőltetném rá senkire. Mindenki azt a vallást gyakorolja, ami a szívéhez legközelebb áll! Nekem ez egy politeista vallás.

2011. jún. 16. 11:46

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!