Szerintetek létezik, hogy alkalmatlan lennék buddhistának?
Kedves Kérdező!
Én nem vagyok buddhista, de van egy barátom, aki az.
Azt mondja a haverom, hogy igen vannak olyan emberek, akiknek a személyisége nem alkalmas arra, hogy buddhisták legyenek, de ez más vallásra is igaz lehet, hogy olyan a személyisége valakinek, hogy az adott vallást nem boldogságnak, hanem börtönnek élné meg.
Véleményem szerint, és a haverom is ezt mondta ismerkedjél meg a buddhizmussal, vagyis magával a vallással komolyabban, és akkor el fogod tudni dönteni, hogy fel akarod-e venni a vallást, vagy sem.
Ha a személyiséged valóban nem alkalmas rá, és nem tudsz megváltozni, hogy ez másképp legyen, akkor tényleg nem szabad erőltetni a dolgot, mert abból csak nagyon rossz dolog sülhet ki.
Üdv: Anna
nem lennél alkalmatlan
akkor lennél, ha azt írtad volna"Én jó vagyok, megvilágosodott, nem kell semmi vallás nekem" : ))
Volt egy nagyon rossz ember Tibetben, Milarepa. De jó akart lenni.(ez feltétel, a szándék) Mesterre lelt, aki segített javulni. Köveket messziről hozatva házat építetetett vele, majd lebontatta, a köveket visszavitatte, majd újr...a és sokszor így.
Hamvas Béla ír erről [link]
buddhistának lenni: gyakorlás a helyes út megtalálására,
a helyes beszéd, gondolkodás kialakítására.
Tökéletlenek vagyunk, gyarlók - gyakorolni kell, hogy jobbak legyünk -ez a lényege.
Megvannak a módszereik az egyes irányzatoknak.
Ezt ajánlom, olvasni, de a gyakorlás lesz a lényeg:
Téchy Olivér Buddha
Buddha beszédei
a zen: 100% praxis - nem vallás - létszemlélet kialakítás- gyakorlás útján
Sunrjú Szuzuki: Zen szellem, a kezdő szellem
Nemrégiben itt volt a Dalai Láma - két napig arról beszélt: hogy lehet megvalósítani Buddha tanításait - tehát nem csak megérteni - megvalósítani.
Azt is mondta, legjobban Assisi Szernt Ferenc (és a ferences szerzetesség) áll a kereszténységből közel: ahogy és amit tett.
De a buddhizmusnak is sok ága van- és elég eltérő is tud lenni a gyakorlás módja. Ha akarod, bővebben írj priv.
üdv!- anonimanna
Egy könyvben (Úton Isten felé) olvastam hogy egy buddhista szerzetest egyszer megkérdeztek hogy milyen gyakorlatokat végeznek az első évben a kezdő szerzetesek. Azt válaszolta hogy ők főzik a teát a többieknek. :)
Szóval szerintem nyugodtan belevághatsz, az első évben biztos nem lesz probléma. Aztán a 2. évben majd újra felteheted ezt a kérdést hogy alkalmas vagy-e, de addigra lehet hogy már nem is lesz aktuális :)
"Nem merek komolyabban a vallással megismerkedni,mivel én gyarló és önző ember vagyok,és úgy gondolom hogy méltatlan vagyok rá. Szerintetek igazam van? Vagy talán jobb ember válhatna belőlem,ha jobban megismerkednék a buddhizmussal?"
Elég paradox a helyzet,mert mivel nem mersz mélyebben megismerkedni a buddhista tanokkal,ezért arról sincs tudomásod,hogy a tanításaik egyik fő alapelve,hogy ne ítélkezz saját magad fölött,(és mások fölött sem). ez hozzátartozik az elme lecsendesítéséhez,amelyet meditáció során alkalmaznak.Te ennek pont az ellenkezőjét csinálod:)
"gyarló és önző ember vagyok,és úgy gondolom hogy méltatlan vagyok rá." Ne legyél már ilyen csacsi:)
szerinted van tökéletes ember,vagy mégis miből gondolod,hogy alkalmatlan vagy rá? Ha elfogadod magad olyannak amilyen vagy,és nem ítélkezel önmagad felett,akkor már automatikusan egy pozitív irányba változtál!:)
a bűntudat pedig nem erény,hanem fölösleges teher,és méreg a léleknek,és nem leszel tőle jobb ember,akkor sem ha a fél világ ezt állítja.attól leszel jobb ember önmagadhoz képest,ha szereted,és elfogadod magad,mert csak így tudsz továbbfejlődni.természetesen vannak dolgok amiken érdemes változtatni,mert nem visznek majd a buddhizmus szerinti tudatos,helyes útra.De a bűntudat nem teszi lehetővé a változást.beleragadsz a saját mocsaradba,az éred csak el vele,hogy meggyűlölöd önmagad,ezáltal másokat sem fogsz tudni szeretni,tehát a lelki fejlődésed akadályozva van.
Ha tetszik a buddhizmus,ne félj megismerkedni vele,a félelem a második legnagyobb akadály,ami az embert boldogtalanná teszi,és hátráltatja a lelki fejlődését!
Azon már nem tudsz változtatni, hogy mit követtél el a múltban, de azon igen, hogy mit fogsz elkövetni a jövőben.
Szerintem elég motiváció, hogy hasonlatos szeretnél lenni azokhoz az általad elgondolt buddhistákhoz, akik "hihetetlen jó emberek". :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!