Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Szerintetek létezik, hogy...

Szerintetek létezik, hogy alkalmatlan lennék buddhistának?

Figyelt kérdés
Néhány éve elkezdtem érdeklődni a buddhizmus iránt,de az a helyzet,hogy számomra a buddhisták hihetetlen jó emberek. Nem merek komolyabban a vallással megismerkedni,mivel én gyarló és önző ember vagyok,és úgy gondolom hogy méltatlan vagyok rá. Szerintetek igazam van? Vagy talán jobb ember válhatna belőlem,ha jobban megismerkednék a buddhizmussal? Köszönöm szépen a válaszokat.
2011. máj. 5. 20:44
 1/8 habibi ***** válasza:
100%
figyelj, a gondolkodásmódoddal már elzárkózol attól, hogy megpróbáld. Ez fejben dől el. Csak változtatnod kell a gondolataidon és menni fog. kezdetnek már jó, hogy ismered a gyengeségeid így megtudsz majd változni, ha valóban szükséges, bár kétlem.Az emberek olykor túl kritikusak magukkal és hibáikkal szemben. lehet, hogy te ezt állítod magadról, de más biztos azt mondaná hogy te egy nagyon kedves ember vagy. Nyugodtan vágj bele! sok sikert és menni fog! :)
2011. máj. 5. 21:08
 2/8 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Én nem vagyok buddhista, de van egy barátom, aki az.

Azt mondja a haverom, hogy igen vannak olyan emberek, akiknek a személyisége nem alkalmas arra, hogy buddhisták legyenek, de ez más vallásra is igaz lehet, hogy olyan a személyisége valakinek, hogy az adott vallást nem boldogságnak, hanem börtönnek élné meg.

Véleményem szerint, és a haverom is ezt mondta ismerkedjél meg a buddhizmussal, vagyis magával a vallással komolyabban, és akkor el fogod tudni dönteni, hogy fel akarod-e venni a vallást, vagy sem.

Ha a személyiséged valóban nem alkalmas rá, és nem tudsz megváltozni, hogy ez másképp legyen, akkor tényleg nem szabad erőltetni a dolgot, mert abból csak nagyon rossz dolog sülhet ki.

Üdv: Anna

2011. máj. 5. 21:54
 3/8 anonim ***** válasza:

nem lennél alkalmatlan

akkor lennél, ha azt írtad volna"Én jó vagyok, megvilágosodott, nem kell semmi vallás nekem" : ))

Volt egy nagyon rossz ember Tibetben, Milarepa. De jó akart lenni.(ez feltétel, a szándék) Mesterre lelt, aki segített javulni. Köveket messziről hozatva házat építetetett vele, majd lebontatta, a köveket visszavitatte, majd újr...a és sokszor így.

Hamvas Béla ír erről [link]

buddhistának lenni: gyakorlás a helyes út megtalálására,

a helyes beszéd, gondolkodás kialakítására.

Tökéletlenek vagyunk, gyarlók - gyakorolni kell, hogy jobbak legyünk -ez a lényege.

Megvannak a módszereik az egyes irányzatoknak.

Ezt ajánlom, olvasni, de a gyakorlás lesz a lényeg:

Téchy Olivér Buddha

[link]

Buddha beszédei

a zen: 100% praxis - nem vallás - létszemlélet kialakítás- gyakorlás útján

Sunrjú Szuzuki: Zen szellem, a kezdő szellem

Nemrégiben itt volt a Dalai Láma - két napig arról beszélt: hogy lehet megvalósítani Buddha tanításait - tehát nem csak megérteni - megvalósítani.

Azt is mondta, legjobban Assisi Szernt Ferenc (és a ferences szerzetesség) áll a kereszténységből közel: ahogy és amit tett.

De a buddhizmusnak is sok ága van- és elég eltérő is tud lenni a gyakorlás módja. Ha akarod, bővebben írj priv.

üdv!- anonimanna

2011. máj. 5. 21:56
 4/8 anonim ***** válasza:
Pontosan addig vagy alkalmatlan, amíg így gondolod magadról.
2011. máj. 5. 23:13
 5/8 anonim ***** válasza:

Egy könyvben (Úton Isten felé) olvastam hogy egy buddhista szerzetest egyszer megkérdeztek hogy milyen gyakorlatokat végeznek az első évben a kezdő szerzetesek. Azt válaszolta hogy ők főzik a teát a többieknek. :)

Szóval szerintem nyugodtan belevághatsz, az első évben biztos nem lesz probléma. Aztán a 2. évben majd újra felteheted ezt a kérdést hogy alkalmas vagy-e, de addigra lehet hogy már nem is lesz aktuális :)

2011. máj. 6. 08:33
 6/8 dudiska ***** válasza:
Talán mielőtt vallást választol magadnak ismerj meg több tanítást is,utána döntsd el!Szerezz pontos információkat,megbízható forrásokból!
2011. máj. 6. 13:25
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

"Nem merek komolyabban a vallással megismerkedni,mivel én gyarló és önző ember vagyok,és úgy gondolom hogy méltatlan vagyok rá. Szerintetek igazam van? Vagy talán jobb ember válhatna belőlem,ha jobban megismerkednék a buddhizmussal?"

Elég paradox a helyzet,mert mivel nem mersz mélyebben megismerkedni a buddhista tanokkal,ezért arról sincs tudomásod,hogy a tanításaik egyik fő alapelve,hogy ne ítélkezz saját magad fölött,(és mások fölött sem). ez hozzátartozik az elme lecsendesítéséhez,amelyet meditáció során alkalmaznak.Te ennek pont az ellenkezőjét csinálod:)

"gyarló és önző ember vagyok,és úgy gondolom hogy méltatlan vagyok rá." Ne legyél már ilyen csacsi:)

szerinted van tökéletes ember,vagy mégis miből gondolod,hogy alkalmatlan vagy rá? Ha elfogadod magad olyannak amilyen vagy,és nem ítélkezel önmagad felett,akkor már automatikusan egy pozitív irányba változtál!:)

a bűntudat pedig nem erény,hanem fölösleges teher,és méreg a léleknek,és nem leszel tőle jobb ember,akkor sem ha a fél világ ezt állítja.attól leszel jobb ember önmagadhoz képest,ha szereted,és elfogadod magad,mert csak így tudsz továbbfejlődni.természetesen vannak dolgok amiken érdemes változtatni,mert nem visznek majd a buddhizmus szerinti tudatos,helyes útra.De a bűntudat nem teszi lehetővé a változást.beleragadsz a saját mocsaradba,az éred csak el vele,hogy meggyűlölöd önmagad,ezáltal másokat sem fogsz tudni szeretni,tehát a lelki fejlődésed akadályozva van.

Ha tetszik a buddhizmus,ne félj megismerkedni vele,a félelem a második legnagyobb akadály,ami az embert boldogtalanná teszi,és hátráltatja a lelki fejlődését!

2011. máj. 7. 10:06
 8/8 feketepeter ***** válasza:

Azon már nem tudsz változtatni, hogy mit követtél el a múltban, de azon igen, hogy mit fogsz elkövetni a jövőben.

Szerintem elég motiváció, hogy hasonlatos szeretnél lenni azokhoz az általad elgondolt buddhistákhoz, akik "hihetetlen jó emberek". :)

2011. dec. 21. 13:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!